自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教﹕可以提供減輕喉嚨痛和不適的秘方...嗎?

我以前成日都喉嚨痛.....

尤其是剛轉秋天時....一定會病一餐...... :-( :-(

我又喉嚨痛了....噴左西瓜霜好少少...但係唔想噴太多,我一年用的西瓜霜都有成十瓶...老公話我遲早食西瓜霜食死..

好多時睇醫生都唔係咁易好....吃抗生素有時會好好多...但後遺症係跟住個咀和咀唇爛哂.....

我而加都吃緊治感冒的中成藥,但想快d減輕喉部沙沙的感覺...呀.....唔知係唔係鼻涕流引致的呢.....
[size=large]有沒有家傳減輕或治療喉痛的方法呢?.....好煩呀....飲鹹甘桔得唔得?點沖架?一天飲幾多杯架...?

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

男爵府

Re: 請教﹕可以提供減輕喉嚨痛和不適的秘方...嗎?

我之前試過喉嚨痛到死死下,連講嘢都唔想講,我朋友教我焗花旗參再加半匙鹽飲..我夜晚飲完一杯,第朝早巳可以開聲了

子爵府

如果腸胃受得,不如試吓飲蜜糖丫....間中煲吓雪梨水(加多少少雪耳)....潤吓嘛!!
平時係咪唔夠瞓之類呀?因我記得以前睇過某d報導,常捱夜o既人or食煙o既人會流失維他命c,e多一點,我以前都常常病,(因為兩個原因我都有份),但又懶食生果,跟住幾年嚟都每日食維他命c丸or多食生果,抵抗力明顯比以前好好多~
咸吉我以前飲過都無效的啊!!!

珍珠宮

畀面勳章

咸竹蜂+甘草焗水飲.

咸竹蜂係一隻隻黑色既蜂, 個樣都幾肉酸, 不過好有效醫喉痛. 你去中藥店叫佢幫你分埋分量, 一次焗一包.

男爵府

Teresa 寫道:
咸竹蜂+甘草焗水飲.

咸竹蜂係一隻隻黑色既蜂, 個樣都幾肉酸, 不過好有效醫喉痛. 你去中藥店叫佢幫你分埋分量, 一次焗一包.

咸竹蜂真的很有用, 我除了咸竹蜂+甘草...+咸欖

首頁

尾頁

跳至