跳至

首頁

尾頁

洋房

6個月大只要14磅, 點算好?

我的b6個月大只要14磅, 飲5-6安奶,有時唔肯飲奶?
現在飲雪印是否要轉奶粉呢? 請分亨?

珍珠宮

Re: 6個月大只要14磅, 點算好?

你可以試下轉下奶粉,但我估bb身體健康,精伶活潑好動,就應該冇問題.

我大女21個月大時都只係得19lbs幾only (不過佢係全人奶bb到18個月大,之後先加奶粉).

男爵府

pinkychu88
我個女同你個BB都係一樣,5個月多佢都係得14 / 15 LBS 左右,又係唔多食奶,我都想同佢轉下奶粉,睇下會唔會好D

別墅

pinkychu88,

我覺得磅數唔係最重要, 而係個呀b健康的話, 輕一點亦不是問題

[size=xx-small]大女 : [size=xx-small]9 Sep 03 - 3.57kg (52cm); 9 Sep 07 - 13kg (103cm); [size=xx-small]細仔 : [size=xx-small]5 May 05 - 3.89kg (50cm); 10 Jun 05 - 4.95kg; 9 Jul 05 - 5.52kg (60.5cm); 10 Sep 05 - 6.7kg (66.5cm); 15 Oct 05 - 7.32kg (68cm); 11 Feb 06 - 8.01kg

大宅

As a mother, we always wants our babies to gain more weight, even 1 or 2 lbs is good enough.
I think you can try other brand of milk powder which is good in gaining wt. Some bk mama recommanded Meiji. Have a search.
The other factor is total sleeping time. Does your BB got enough quality sleep?

複式洋房

唔使擔心, 我個bb同你個BB都亦係一樣,5個月多, 佢都係得14 / 15 LBS 左右, 食全人奶. ^0^

別墅

我個仔都係6個月大得15磅,我打算9個月轉日本明治,唔知會好d嗎 :-(

子爵府

唔駛擔心wor,有我阿b陪你地
都係同你地阿b咁上下磅數
都係全人奶bb來的,健康活潑就得啦
輕d重唔駛抱得咁辛苦

複式洋房

me too. no worry if your baby is active.
:-D

別墅

My BB also 14.5 lb only. He drink breast milk. His health is OK. Doctor said no problme for him

大宅

我果個都係得十五磅,但係由3個月起就係食奶粉,就即刻病,本身中大碼變左細碼,唔知係咪唔吸收呢?
我想問日本明治貴唔貴?大約幾錢到?食得好唔好架?邊到有得買架?唔該~!

民房

我個BB由出世時中大碼,跌到得中碼,醫生叫我注意,我話BB唔肯食奶點好?佢話盡加啦!講完等於無講,後尾我由本來一日五餐,改為一日六餐,BB先開始重秤咗!
:wave:

複式洋房

我臭b6個月磅佐18磅幾!都ok算中上級bb!佢飲s26同人奶!
辛苦你嗎?                                                        以下是一對戀人分手時的對話∼                              男:我很忙,很辛苦,你別整天發這種脾氣行不行? 女:那分手吧! 男:你分個夠吧! 女:我也有事忙,不衹你一人有同事有會開有飯吃的! 男:那就好嘛! 女:為什麼你永遠都不懂欣賞我替你做的事?

首頁

尾頁

跳至