嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

想請教各位媽咪-1歲bb可唔可同大人一齊食飯?

我囝囝就快一歲,唔知應該繼續比粥佢食定係同我地一齊食飯好,可唔可以比d意見?
Thanks

珍珠宮

Re: 想請教各位媽咪-1歲bb可唔可同大人一齊食飯?

Denise_Chan,

我囝仔15個月大, 而家仲係食緊佢d粥, 因為佢d粥 no salt & oil, 我地個d 餸唔多唔少都有salt & oil, 講真, 如果可以令佢地習慣下淡d, 我覺得呢個係好習慣囉.

男爵府

畀面勳章

cway,

Thanks for your advice.
其實我都係想比粥bb食,但係我媽咪同99都成日話bb食緊個d粥唔夠味,攪到我都唔知點算.
你衣家煲d咩粥比你囝囝食?我想參考吓.

大宅

我個女已吃了粥幾個月, 我都想幫她攪些新意思, 所以最近用湯底混合粥仔給她吃. 湯底可用豬骨或魚先煲好, 當然沒有下鹽啦, 不過都很好味, 到做粥仔時拿來用. 在"嬰兒食譜"討論區有很多煲粥仔好介紹, 不妨去看看呢.:lol:

Denise_Chan 寫道:
cway,

Thanks for your advice.
其實我都係想比粥bb食,但係我媽咪同99都成日話bb食緊個d粥唔夠味,攪到我都唔知點算.
你衣家煲d咩粥比你囝囝食?我想參考吓.

男爵府

我個囡都係食緊自己既爛飯仔,唔加鹽和油,我會用唔同既材料一齊煲,今日用4個日本細蕃薯、一條翠肉瓜、少少豬肉(全部攪爛),我覺得材料多,d粥就會夠味和夠營養啦

珍珠宮

Denise_Chan,

我煲粥既料基本上咩都會用架, 每日都係雞肉(之前有食)/豬肉/牛肉/魚 + 菜/瓜 + 芝士/牛乳.

男爵府

me too !!!

JonasMaMa 寫道:

我個仔都係食緊自己既爛飯仔,唔加鹽和油
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

好媽媽勳章

最好唔好啦, 食返佢地自己d粥好d呀!!!

男爵府

畀面勳章

我都有睇其他mami煲d咩比bb食.佢地好犀利呀,日日都唔同,仲一要用好多材料.我都有試,但就只限星期六及日囉.其他時間係我99幫我照顧bb架,所以都唔知我99會唔會真係肯繼續煲粥比bb食. :-( 佢成日都好開心咁話bb就黎可同大人一起食飯啦 :tongue:
你地覺得bb1歲就比工人照顧驚唔驚?

別墅

我會用保好的湯,唔加鹽,用湯底保飯或通粉給個囝食.
我69,99給我姪女用鼓油lo飯食,同食乳pig皮.所以留意
期他人給乜小朋友食........

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至