樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

沙田聚龍居好住嗎?

本人最近看中沙田聚龍居,單位幾四正,請問有冇媽咪住喺
聚龍居,交通及環境清淨嗎?敬希比啲意見,多謝幫忙! :wink:

大宅

Re: 沙田聚龍居好住嗎?

曾經住過一個星期,裡面好正,
環境舒適,保安幾好,很寧靜,
唯一唔好係交通差dd,同埋附近冇野賣~~~

等待驗證會員

我住緊個到...
保安好好, 環境好好, 空氣好好, 係而家仁安個邊有工程, 第1/2座會嘈少少, 但都接受到.

交通 - 有綠van去大圍/ 沙田火車站 (途經沙田市中心..)
有"村巴"去九龍塘, "tutor time"個邊上/落車.
平時都會有的士係到"遊".....
如果自己有車, 出又一城唔駛15分鐘!

附近真係無野買, 最近要落到去顯徑/ 隆亨. 我屋企姐姐就鍾意去大圍個街市. 我99就鍾意去沙田個街市. 我就鍾意網上購物, 搵人送貨.

如果有乜病痛, 都近仁安呀嘛... 佢有24小時門診ga!!!

您想問d 乜野tim呀???

子爵府

Though the external outlook and environment is quite good, the interior is no good with low useable rate (7x%) and the baywindow is made of wood!! The extra toilet for maid is such a waste (for a small flat) and may have contributed to the low useable rate! I wonder if the location is affected by mosquitoes too?

禁止訪問

洋房

check 清楚有冇漏水,我有朋友住果度,而家同管理公司搞到好煩,未必個個單位有事,但 check 清楚好 d !!

禁止訪問

等待驗證會員

conniechan,
我每朝行獅隧出紅磡,我呢D安全駕駛者 :mrgreen: 多車時半粒鐘番到公司.
我未試過出旺角,因出旺角落番去太子道西個到都有D塞..... 我試過無車時,15分鐘番去到紅磡區。

係呀,要留意下D牆身漏水.... 主要係D冷氣機去水位.
我搬入來呢到之前係租俾人住, 個客房幅牆起POP... 個租客都無出過聲,後尾發現原來係樓下個家人唔知做乜事咁醒BLOCK左個去水位,搞到谷晒係我地幅牆到。好彩有買家居保....

管理處D人都算"盡責“... 我地前排係屋企踩腳踏機諗住收下個肥豬腰,但係部機可能舊得滯有好多eekeek聲.... 第2日我收到佢地電話話我樓下聽到11點幾個陣有"機械操作聲“....... 問我係咪woh.....
如果開左窗,樓上樓下都幾"應聲“GA!

等待驗證會員

呢到好似係會德豐.........
conniechan1975 寫道:
is 沙田聚龍居 build by shkp in 1997? if so, the quality should be poor

[quote]
barneybb 寫道:
check 清楚有冇漏水,我有朋友住果度,而家同管理公司搞到好煩,未必個個單位有事,但 check 清楚好 d !!
[/quote]

禁止訪問

等待驗證會員

唔記得講埋, 我地個座就22樓, 無4字, 每層3個單位. 每座都有lift直落停車場. 停車場係通ge.

禁止訪問

洋房

Re: 管理費,差餉如何?

ardnas65,

請問你住那 SIZE? 管理費如何? 差餉如何? 會所收費如何?

等待驗證會員

我地呢到每座有兩部lifts.......

我住係16xx個隻size, 管理費/差餉唔係我負責, 我要問下我99先.... 管理費記得好似係 $1.x/ft...會所收費.... 我好少落去反woh, 我只係join過佢地個yoga class, 但係都唔平, 一個月都要成$5xx.... 食飯都少左落去會所中菜廳食, 中菜廳d 野都ok, 價錢都接受到ge.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔知係米我住開村屋,比較清靜。
我有學生係聚龍居住,
補習期間發現單位好傳聲,
閂窗開冷氣都聽到樓上單位練琴,
最初我仲以為d琴聲係佢妹妹係廳彈琴發出,
原來係樓上傳來,非常應聲!
如果開窗,樓下tennis court打波d聲仲傳神,
就連街上行人吹口哨都聽得清清楚楚!
佢地住12樓,都唔算低層!
遲下我都打算就個女返學搬番出市區住樓,
我都有d擔心?!

禁止訪問

大宅

i agree. coz my home is very noisy. can hear upstair move chair, walking, shower, flushing toilet water. that's why i want to find a place which is quiet. it seem very hard to avoid this unless live in a house (the whole house, not just 1 floor). or live at the HIGHEST floor.

It is very terrible if you can hear upstair walking,shower,flushing toilet etc. I have lived in 5 or 6 places within these ten years. I have only disturbed by upstair's children playing ball or marble and sometimes the furniture moving. But I have never heard the sounds of shower and flushing toilet. If you really heard so, I think the materials are really thin and it cannot provide enough soundproof.

等待驗證會員

沖廁所就未聽過.... 但係我地試過半夜3更樓上兩公婆"晒"花槍.....又dum 野又嗌交... 跟住我地打電話落去管理處, 亞管理處就話佢兩公婆都係飲醉酒, 剛剛幫手扶左佢地上去.... :tongue:

禁止訪問

大宅

What a troublesome guy!
We can choose a good house for ourselves,but we cannot choose people who live around us as our good neighbourhood.
shower and flushing is not so loud. just u can hear water sound

upstair woman like to use those noisy slipper LOCK LOCK LOCK. she is very mean when i call security guard to ask her keep quiet at 1 am. she said if security guard ring her bell again, she will ask police to catch him. then afterward ,no security guard willing to help me. i dono what happen with upstair neighbour. they can move their chairs at living room from day to nite

首頁

尾頁

跳至