興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

喜歡"幸福的六年"這本書的, 入來傾吓吧!

書本裡, 我看不到一點聲嘶力竭的悲哀,
但我看到生命的尊嚴, 及........生命力 !!

...喵喵......

民房

Re: 喜歡"幸福的六年"這本書的, 入來傾吓吧!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

魚生

咁重唔快d開始, 很直得睇的一本書啊.
誠意推介.....喵喵..........

禁止發言

大宅

這本書給予我很多 啟事及肯定....喵喵..... :-|

我們經常不知不覺間, 對小朋友的要求過高,
有時可能還會有d過分, 小朋友未達預期目標,
我們會感覺很失望....唉.

其實小朋友每天也在跟自己競賽, 他們一天一天的進步,
但我們竟 "視若無睹" 只着重一些我們自以為很重要的一少點兒東西.

他們的一個動作, 一個表情, 也直得我們欣賞, 喜悅...

複式洋房

是否日本人那本呢?因我早前看了一本非常感人的書,一邊看一邊哭,尤其封面那幅相很震撼心弦,我發覺自從為人母後,看到有關小孩的不幸都很大感觸....

大宅

ashleymama

對呀, 個小朋友名"秋雪",
不過有一點較幸福是"秋雪"在日本出生,
換轉在香港......一切都是不幸加不幸.....喵喵...... :-(

複式洋房

絕對同意呀!我睇个時已經諗,好在日本人咁好人....看完令我體會到父母對子女的愛有多深,同明白幸福非必然的...

禁止訪問

民房

felix喵喵 寫道:
書本裡, 我看不到一點聲嘶力竭的悲哀,
但我看到生命的尊嚴, 及........生命力 !!

...喵喵......

i want to read this book, where can i buy it. kindly adv. mny tks

禁止訪問

大宅

rleung 寫道:
Dragonite:
我知中華/商務都有得賣.
是講一位日本媽媽描述她六歲患有唐氏綜合症男孩在短短六年生命的歷程. :-( :-(

Dragonite,

有一點題外話, 其實這本書很低買,
因在同等價目的書,
很少有 硬皮書製作, 而且全書用粉紙(光面白雪雪),
彩色印刷, 嘩 !........成本很貴的,
相對其他書, 這本書很超值......喵喵.....

民房

dear felix, rleung
thank you for quick respond. i will go to the book store tdy.

大宅

Dragonite

買唔買到呀!.......喵喵........

如果知道自己是比較"眼淺", 最好放定條手帕仔係隔離啊,
很感動的.......喵喵.......

大宅

我睇咗呢本書好耐lu, 睇完之後覺得好touching, 有好大感觸, 尤其是當自己懷孕同仔仔出世ge時候, 真係覺得幸福唔係必然, 要更加珍惜. 正如您哋所講, 好在"秋雪"係日本出世, 先可以有咁好ge照顧同發揮, 而我更加佩服秋雪ge父母, 可以用咁ge心情面對. 而且本書d相真係可以比我感受到秋雪喺佢短短ge六年時間真係好幸福, 係一本值得珍藏, 值得一睇再睇ge書. .

如果買唔到, 可以打去萬里機構出版有限公司 (tel. 25623879), 佢哋係香港總代理, 可以問吓佢哋邊度有存貨, 我上次都係咁買到咋.

民房

felix喵喵
買咗啦,喺商務買的。我唔敢眱住,叫亜仔眱先
felix喵喵 寫道:
Dragonite

買唔買到呀!.......喵喵........

如果知道自己是比較"眼淺", 最好放定條手帕仔係隔離啊,
很感動的.......喵喵.......

民房

small-cloud
I bought already fm "The commercial press" thanks for your information anyway :wink:

Small_Cloud 寫道:
我睇咗呢本書好耐lu, 睇完之後覺得好touching, 有好大感觸, 尤其是當自己懷孕同仔仔出世ge時候, 真係覺得幸福唔係必然, 要更加珍惜. 正如您哋所講, 好在"秋雪"係日本出世, 先可以有咁好ge照顧同發揮, 而我更加佩服秋雪ge父母, 可以用咁ge心情面對. 而且本書d相真係可以比我感受到秋雪喺佢短短ge六年時間真係好幸福, 係一本值得珍藏, 值得一睇再睇ge書. .

如果買唔到, 可以打去萬里機構出版有限公司 (tel. 25623879), 佢哋係香港總代理, 可以問吓佢哋邊度有存貨, 我上次都係咁買到咋.

大宅

i have this book which bought at book fair and i had finished yet. Any one interest, i can sell it at HK$30.00. pls pm me

伯爵府

睇完你地嘅 post, 令我好想買本睇, 我係一個好眼淺嘅人, 我諗我一定忍唔住 :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至