意見反饋
義工

基督家庭 今日: 0|主題: 9908

我可唔可以唔當你地係基督徒???

別墅

國民生產總值:906

我可唔可以唔當你地係基督徒???

為左以下既事,好唔開心,因為我朋友唔多,又唔想返教會講,所以........同大家講下,等個心舒服d。

我哥哥結左婚,有小孩子。他老婆返左10幾年教會,但我哥哥結婚後才正式返教會,我知哥哥到衣家都係唔信,返去扮下野就走,他仲成日買六合彩。佢地2個冇乜聖經常識,所以好少同佢地講聖經和教會的事......。

事原係佢地欠銀行卡數40幾萬(有d係佢幫我另一個屋企人借,後來佢破左產),佢地衣家還唔到,又唔想破產。佢地想同財務公司借錢,剛剛有個朋友借左比層樓佢地按,因為他借貸紀錄唔好,所以仲要搵一個人負責借錢。

佢地想搵我老公去借錢,佢地仲唔想比我知,私底下找我老公講。我同老公感情好好,因為大家都自細係教會大。我老公之後話左比我知,佢地2個也有親口講我知。當然我地2個拒絕左。之後我好唔開心,因為佢地一向比我睇既,都係"好大洗","啊嫂"只做part-time仲要請菲庸,一家人仲成日四圍去,成日手提換電話,個小朋友仲去好多課外活動。我地2公婆好慳,成日放假唔去街,放工返屋企,仲用緊3年幾前既1000蚊手提。

我老拒絕左佢地之後,仲介紹左一個幫人攪債務上問題既團契比佢地,仲問佢地同點解教會講,同人傾下點樣可以重組債務。佢地只係話只有我老公簽名,用我老公名義去借錢,先至幫到佢地。佢地面對面時,只係遊說要我老公簽名。我地之後心裡想,佢地根本不想自己負責,張個波推比我地就走人。如果用左我老公個名借,佢地唔還,變我地2個就要負責一個40幾萬既借貸。佢地以為我老公有15000蚊一個月,人工好。佢地都知我地返夜校讀書,仲欠政府幾萬蚊學費。我老公有衣家咁既人工,都係由讀完書6000蚊一個月,跟住呢10年,不停返夜校進修,先至有咁既學歷和人工。佢地2個完全只睇表面我地辛苦去進修,又唔見佢地提下,又唔想下如果大家冇錢還,之後我地既誠信同前途都會冇左。

佢地好自私,又唔想負責任,我衣家唯有為佢地祈禱......。
為自己的夢想而去想,到自己想到的地方,做自己想做的事。 因為你只有一次的人生及一次的機會去做這全部的事。

大宅

國民生產總值:1058

Re: 我可唔可以唔當你地係基督徒???

小花子:

欣賞你丈夫的做法, 很成熟.
要令哥哥 "失望" (不幫他簽名借錢), 也許你心底裏亦會感到不開心. 但人始終要學會為自己負責 (其實應該是倚靠著神去為自己負責). 繼續以愛心和智慧(就像你丈夫所做的)對待哥哥一家吧! 你們不應承為他簽名借錢, 可能他們會覺得你倆 "無情"(手足情), 但你可以繼續在恰當的範圍內關心他們.
神對我們的愛, 不是也被很多人誤會嗎? 但祂等待浪子回頭的一天.

該用戶已被刪除

別墅

多謝你地既祈禱。

有時要返屋企食飯,會對住佢地冇乜野講,問候佢地,又怕比父母+小孩子知道佢地有咁既問題。

不過無論如果,可能神容許呢件事發生,令到大家都要學習依靠神。

為自己的夢想而去想,到自己想到的地方,做自己想做的事。 因為你只有一次的人生及一次的機會去做這全部的事。

男爵府

國民生產總值:5227

看到你的case我想起蔡少芬, 佢之前一直幫阿媽還賭債, 最後佢阿媽咪越欠越多... 後來佢向外宣佈唔再幫佢阿媽還債, 我相信情況真係會改善好多...

我覺得你的做法很理智, 如果你答應幫你哥哥借錢, 不單止令到你百上加斤, 我相信你哥哥亦不會滿足, 可能再去問其他人再借...

不過你放心, 我們所相信的神是全能的, 只要你求祂, 祂一定會幫助你的~~ 為你們一家祈禱!

複式洋房

國民生產總值:293

你無做錯, 借錢給人醫病救命, 就算自己食少d多多都借, 但借錢比人買鑽石就於理不合, 大洗慣的人只會越洗越多. 睇你的描述, 如果用得你個名就99%最後你上身. 你幫佢四十萬, 佢遅d 又會有100萬數. 要幫下佢地學習如何關水喉

別墅

國民生產總值:627

小花子,

做得好!要堅持唔借,唔做擔保.否則只會讓他越洗越多!越借越借!

民房

國民生產總值:36

為你祈禱
支持你!!

大宅

國民生產總值:2748

求主保護你們一家, 勉受患難, A MAN!

別墅

謝謝大家鼓勵,我很高興。
我會相繼續去祈禱。

洋房

國民生產總值:266

Sorry!唔可以。

會為妳祈禱。

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.