意見反饋
義工

樓市動向 今日: 8|主題: 67060

想租大埔村屋, 有無好介紹

男爵府

國民生產總值:9006

想租大埔村屋, 有無好介紹

我現住太和 (近太和火車站), 係好租客, 因過去四年租樓, 都未試過唔交租, 或遲交租, 連經紀都係咁推介我地俾業主. 現租約出年年頭就到期, 未sure 業主會唔會續約, 但老公想住吓村屋, 種吓花花草草.

我地想搵d唔雜, 或有管理的村屋, 租金我自己都唔知要俾幾多, anyway, 我係打工仔, 搵得唔多, 愈平愈好, 交通最好方便啦, 簡單d講, 最好平靚正, 雖然係貪心d, 但睇吓各位有無好介紹, 多謝協助, 感激.

大宅

國民生產總值:2669

Re: 想租大埔村屋, 有無好介紹

我去過太和既錦石新村, 都好近太和火車站架, 行路都係十分鐘. 你有冇去過?

男爵府

pluie,

Thanks a lot ah! 今個星期去實地考察吓先得, thanks!

大宅

國民生產總值:2378

乜你搵村屋o羊?我屋企隔離地下出租喎,不過響西貢。其實交通都好方便架!又清靜,業主又勁好人!最緊要鄰居好嘛!

crystal888 寫道:
我現住太和 (近太和火車站), 係好租客, 因過去四年租樓, 都未試過唔交租, 或遲交租, 連經紀都係咁推介我地俾業主. 現租約出年年頭就到期, 未sure 業主會唔會續約, 但老公想住吓村屋, 種吓花花草草.

我地想搵d唔雜, 或有管理的村屋, 租金我自己都唔知要俾幾多, anyway, 我係打工仔, 搵得唔多, 愈平愈好, 交通最好方便啦, 簡單d講, 最好平靚正, 雖然係貪心d, 但睇吓各位有無好介紹, 多謝協助, 感激.

大宅

junkone,

你住西貢邊度呀? 我好鍾意西貢架!!

男爵府

國民生產總值:9650

junkone你好,
我都想知係西貢咩村呀 ? 幾多呎呢 ? 謝 !

男爵府

爆炸頭,

我老公就係去過你屋企, 留下太深刻的印象, 所以想搵囉. 我自問真係好租客, 梗係想住係你呢d好鄰居隔離啦. 不過我唔可以搬離大埔, 因媽子住係大埔, 所以無計啦. 如果唔係, 可能話咁怏搬左去你隔離啦.

junkone 寫道:
乜你搵村屋o羊?我屋企隔離地下出租喎,不過響西貢。其實交通都好方便架!又清靜,業主又勁好人!最緊要鄰居好嘛!

[quote]

[/quote]

大宅

西貢近墟,不過係望唔到墟既,望住馬安山,前面仲有一大塊田(荒廢左既)。

請參觀

大宅

嘩,忽然變左地產佬添。

條村叫沙角尾,不過沙角尾好大,上到波羅輋都有,我地就近墟,響條河附近。村屋一般都係700尺架。

大宅

junkone,

可唔可以講得specific d 係邊度黎架? 近西貢市定係近馬鞍山??

好好環境呀, 楝樓仲好新添. 你係咪三樓連天台? 咁上天台條梯係響屋入面定係出面? 你介唔介意講幾錢租呀?

男爵府

爆炸頭,

咁早呀, 你D相好靚wow (隻貓) . 原來你果度可以望到馬鞍山, 因為上次夜晚先上去你屋企, 估唔到日間的景色, 都唔差wow.

大宅

係好近西貢市既,慢行約15分鐘到碼頭,要租一定要租站頭,搭車方便D,買野都好方便。

冇錯我係三樓連天台,樓梯響入面,我地果間係一年新,而家出租果間應該舊少少,不過係正我隔離,景觀位置差不多。

業主話地下單位租$6000喎!

woo...woo... :-( :-( 我而家響印度做野,下星期至返香港。

大宅

Crystal,

咁你有冇D想~~~

爆炸頭,

咁早呀, 你D相好靚wow (隻貓) . 原來你果度可以望到馬鞍山, 因為上次夜晚先上去你屋企, 估唔到日間的景色, 都唔差wow.

男爵府

爆炸頭,

想咩鬼呀, 都話唔可以搬離開大埔囉 :-( :-(

[quote]
junkone 寫道:
Crystal,

咁你有冇D想~~~

大宅

國民生產總值:2744

我都正考慮緊租大埔村屋, 我係地產睇過d盤, 你要知道你想要d mud, 要近火車站? 平租? 有地方泊車? 地下,2樓, 定天台?

近火車站一定唔平, 我睇過大埔頭都ok算近火車站, 但租金很貴, 我see的單位在地下有車位都ok.

汀角路即入大尾督附近就平d, 不過有海景都很貴, 未必有免費車位.

南山附近環境太密, 麻麻地.

大宅

國民生產總值:1197

crystal888'

住村屋要考慮,你和屋企人(尤其是BB)能否受狗吠聲!
一到放狗時候d狗吠聲不停!

我本來住村屋環境一流但我為在BB瞓得好都要搬!
我今個月退租如果有興趣可以留業主电話比你!
我住大尾篤大路边包車位!

男爵府

bingtung2002, tabo6508

唔該晒兩位的意見, 因為之前真係無諗得咁詳細, 特別係狗吠聲, 因為我依家住果座大廈, 附近都有好多人放狗, 雖然我住七樓, 但有時都覺得噪, 大人就話ok, 但bb就未必接受到, 結果一定係喊.

我都要諗清楚同睇多d先得. 其實我依家住的地方幾好, 鄰居都幾好, d人又唔會話無公德心, 我都想繼續住, 奈何, 個業主可能會加租, 你知啦, 話晒出面個樓市好轉左 (不過近日加息潮, 又好似降溫左), 我諗佢都會加. 個地產, 一路都搵開佢, 幾好, 幾中肯架, 佢都話業主個勢都會加, 佢見我地一路都係好租客, 都會幫我地留意吓d好盤, 不過, 依家有左bb, 好多業主又唔係好想租俾我地. 真係幾頭痕.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.