單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我快要嵐了

我想搵人傾吓計呀,我個女好百厭(岩岩一歲),唔知自已想點........想送佢去保良局........又唔捨得....唉......我真係唔識點照顧同教佢先岩......搵人俾D意見啦... :-( :-(

別墅

Re: 我快要嵐了

岩岩一歲 ,都係好百厭的。 點解要送佢去保良局呀?
你現在是自已揪or 俾人揪?

洋房

唔好呀!
個女百厭,可能係自己心情唔好.個小朋友叫你一聲媽咪會好開心ma.慢慢教,一步步來.
找一日心情平靜d,計畫一下未來,唔洗好遠(2-3年度)
路自然會慢慢變得平坦.

有句話:如果閂埋咗你的門口,上天自然會留一個windon比你的.

大宅

好媽媽勳章

點解要送佢去保良局呀??
1歲係o甘精靈活潑喎.....但係當佢叫係一聲"媽咪"真係好sweet喎!!
小朋友真係要付出無限包容兼耐性呀!!
如果你有時真係情緒上要爆炸.....你可以搵你既親人或保護兒童會幫你暫時照顧佢喎!!

加油啦!!

"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

大宅

好多謝你地既意見同關心,我係一個單親媽媽,今年27歲,個女而家1歲,佢好煩,一步都唔肯離開我,連我要去洗手間都可以哭哭啼啼,因為我要進修所以我只有媽媽幫助我照顧個幾個鐘係最開心同無壓力,近來我更因為佢吋步不離令到我覺得好煩,更唔想要佢,可能我失去自由太耐啦,覺得佢係負累,我而家咩都做唔到,只依賴綜綬生活我覺得自己好無用,又唔識教個女又出唔到去搵錢,就連自己煮飯咁簡單既事都要依賴我媽媽....每日如是....哭我知無法解決問題,但我只可以用依個方法去減壓,我而家每日都唔再想同個女玩,唔想睬佢,唔想要佢,想打佢,覺得佢唔乖...唉....唔知呀!好想放棄....覺得寂寞孤獨無助...但又唔想人幫...因為覺得自己更無用......到底好唔好送佢去保良局呢? :-(

子爵府

我都唸過咁做!

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

慢慢黎啦…我咪又係

複式洋房

我雖不是媽媽, 但放棄自己仔女是絕不應該. 骨肉不能分離. 如果兒女被母親遺棄, 便沒有其他人愛她/他了. 自己先心平氣和不要動怒呀. 我家姐個女仲naughty呀, 直到5歲先叫好d. 佢而家11歲了. 我家姐初時又係教女教到嘔血. 其實都係一個階段姐. 佢地大d就生性d ga la. cheer-up!!!
:-) :-D

民房

自己親生仔女 唔應該放棄
試問 對方沒良心 令你兩咁慘
如果你不要個女 個女是慘上加慘 你忍心嗎?

我同老婆性格嚴重不合 但我為了兩個仔 頂到現在
大仔已經18歲了 過幾年畢業了 總算完成做父親責任
到時 夫妻問題如何解決 也不重要了

大宅

你既唔開心係咪覺得小左1個人去幫你手分擔而令到你心
情變壞...聽到個囡喊你又覺得煩丫...
第1..你要唔好再諗個衰人...
第2..你要當奏囡囡係你既工作之1...
單親唔係一個好大既問題來架...都有好多人會陪你架...
唔好諗咁多自己以為唔會做到既野啦...媽媽係好偉大架..
好多野自己都會面對到架....慢慢學習下...唔得咪試到得..
得成功左你就會好開心架啦...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雖然我唔係單親媽媽,但我好細個ga炸,生左呀b先夠18歲(bb同我同一日生日),自問仲未收心養性,成日都掛住出去玩,由有左到生埋真係犧生左好多,eg:唔可以玩機動遊戲(有得免費去迪士尼都只係有得睇無得玩,我係視機動遊戲如命o既人),唔可以食呢樣唔可以食o個樣,發足四日高燒都唔敢食藥(我係埋身餵全人奶ga).........依家同d朋友出街又唔係唔出又唔係,想去睇下戲都唔得,去到邊都都要帶埋佢,又要兩三鐘餵一次奶,有時真係好唔開心,甚至痴線到有左8個幾月o個時我竟然用手禁個肚企圖唔要個bb,但最後都落唔到手,又諗過生佢出黎唔要佢,回復自己自由身~
呀......bb原來o係你個肚都已經feel到你唔開心ga la,我同bb講如果佢準時出世(預產期係我生日)我就會好開心會錫曬佢,點知呀b真係等我過左12點(進入我生日)就開始作動,而且痛左幾個鐘就生左la,既然個bb o係你個肚就知你o既感受更何況佢依家已經一歲呢?我都係拎緊綜緩ga,每個月得個少少錢,又出唔到去做野(bb仲細+無人幫到湊+bb食人奶),有時真係好無助同覺得自己好無用,我明你點o既......
雖然我唔肯定你個囡囡會幾時易湊d,但我好肯定你一送走佢你一定會好後悔!!!唔好做一個明知錯o既決定ar~
依家你心情唔係咁平穩,所以無論佢做咩你都會覺得煩,跟住就會開始亂諗野,鑽牛角尖,其實你之所以咁係因為你覺得無人幫到你,只要你多d上黎lee個網,我地有大把空位俾你呻俾你分享,咁你就會開心返好多ga la......其實你留心d留意下就知其實lee到有好多同類o既人,同聲同氣ar ma,加油ar~

別墅

這想法太不負責任,你

子爵府

盈盈豬:

我囡囡都就黎一歲啦~真係好百厭無時定,但佢地呢個年紀就係要不停去探索身邊既事物,每樣野都覺得新鮮好奇!!你囡囡同我囡囡一樣,但唔同既係我囡囡係黐實我媽媽,反而係唔要我,每當佢喊既時候我都好想用媽媽既身份安撫佢,但佢都唔會要我只會要婆婆一個,對住佢我係覺得無助同失落,亦都有想過丟低佢走左佢唔再返去睇佢,但始終係自己既親骨肉,我最終都無甘樣做到,一個人童年既成長係好重要,雖然囡囡甘細個,但係佢地已經知道大人想緊咩,試下再比d耐性啦~有好多人既遭遇都同你一樣架~唔好放棄呀!!!

子爵府

妳睇…其實妳唔寂寞架!呢度好多人都係咁…有邊個會係萬能?但係我地好努力咁去試、去做…

別墅

盈盈豬 ,

我估你最唔開心都係覺得自己好無用,其實你現在最緊要係照顧好個女。我剛剛照顧呀仔時都會覺得唔知佢想點,覺得好煩又冇自由,但當我打開心窗去了解他時,我才發現原來他懂我,我都懂他。之後我們相處就沒壓力了。

你要相信她不是你的負累,她會是你的支柱,你快樂的泉源。

努力!加油!

珍珠宮

好媽媽勳章

盈盈豬 ,
雖然我唔係單親媽咪,不過我都係自己湊亞囡,老公早出晚歸,唔埋得我同亞囡咁多野!~我囡1歲半喇超級百厭,我有時比佢激到想唔要佢,而家我已經用到雞毛掃喇!~以前我係做開野,而家無返工都覺得自己好無用,怕第日想做野無人請!~不過亞囡一定有野會令你開心架!尼d係返工無既!~佢百厭,唔聽話,但都識得氹返我,錫我,學識食野一定會餵我食埋一份,個一刻好甜好開心!~其實用心諗下個個bb到尼個時期都係咁!~我囡都係吋步不離我,其實佢想要安全感!以前我一行開佢就喊,我都好嬲好大聲鬧佢,覺得佢好煩,而家我去邊度(就算行開一陣)我都會同佢講媽媽去厠所,媽媽去厨房..好快就返黎!~講得多佢自然明,不過只可能維持一陣,佢過一陣就大叫媽媽,我會應佢,媽媽響度,bb唔洗驚,我而家黎喇!~你都試下喇!~我煮飯都係響亞囡訓左覺,整定,洗好d野,洗埋米放好,咁夜d要煮用既時間就唔耐,比亞囡睇電視,我就煮餸,一陣通常都ok.你都可以試下!~送佢去保良局,你講笑者! 開心d!~得閒搵我地傾計!~

侯爵府

環保接龍勳章

我快要嵐了

我已做了單親媽咪三年多..以前仔仔約一歲時.我曾看過一本(幼兒心理學0-3歲)的書..大多是台灣出的,現妳可在圖書館借..在書中我得到很多BB知識,有包括1歲BB的成長過程...我覺得很有用..因為可以預計BB將來會點,(行為,成長過程)..
現在仔仔已四歲多了,要看(兒童心理學)了,看圖書和BK的朋友分享同樣有很大得著...

而當妳的小朋友大些時,妳可以當他們是自己的朋友,可以互訴心聲時,妳會和我們同樣得到快樂...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

複式洋房

我今年先23歲,囡囡就快2歲,都係單親綜緩,我都覺得無哂自由嫁,成日都好想出去玩下嫁,仲好想有工返添,不過放低囡囡比媽咪湊一陣我都會好好好好掛住囡囡,依家我有時會朝早去運動1-2小時,有返1-2小時自己一個人,心情都好好多。
我囡囡都好煩嫁,跟都實,依家仲成日周圍走爬上爬落,睇少眼都比佢fing哂d野落地,又硬頸又專同你作對,叫佢呢樣唔好佢就偏要做,同佢玩有時佢又唔才你添,成日都比佢激到嘔血,不過佢一叫我「媽媽」就乜火都無哂,再加上我成日都要同佢鍚鍚,佢知我嬲就會自動鍚返我,真係心都甜埋。
依家係過渡期,等囡囡返幼稚園,我就可以有多d時間,情況許可或者搵份part-time添。我都想有時間溫返d會計嫁,個幾2個月黎都淨係排返好d notes咋。
唔好諗住自己無用,依家情況唔許可,但我一定會努力做到。

我細個個時阿媽連去唔唔都要
愛與包容 良性互動 理性分析 多角度思考 感謝偉大的媽媽 媽咪我愛你-3-~袋錶與神兵-.-"~

首頁

尾頁

跳至