自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:好火呀, 借個位黎呻下

樓主:我曾經都好似你咁!好緊張阿囡!但似乎我們緊張得太多了!因為佢地有時會覺得讀書係為了我們!佢地根本唔知讀書對佢地的重要性!所以一到四年級我就放手比佢!我只係幫佢睇佢地做晒功課未,就算錯都唔會提佢!而且重搵左間係可以補星期五同六比佢補習!之後的第一個考試係衰左!但對我黎講係一個好的開始!佢終於知自己想點!係第二次考試佢就追回所有!重考得好好添!直到今年五年級的第一次考試佢又再升多幾名!過幾天考試喇!佢好比心機去溫!

YanYan2001  希望係咁啦  發表於 12-1-9 16:28

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

陪太子讀書,痛苦嘅日子又到喇,血都嘔唔少,多到可以擰去賣

YanYan2001    發表於 12-1-9 16:12

男爵府

用故事書教佢地好好多.小朋友喜愛看故事.學故事裡的生字,鼓勵佢地讀完寫小小comment.會學得快些,有時不可能有即時收獲.不斷努力,唔好放棄.當然要比返學習責任給小孩.

YanYan2001  知道喇:-(  發表於 12-1-9 16:39

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你個仔肯讀已經好好,我個仔叫極唔讀,唔温,嘔血
我仔都係四年...

YanYan2001  真係好嘔血  發表於 12-1-9 16:35

大宅

我都擔心緊個囝3年后既情景, add oil !!! 媽咪們

YanYan2001  希望你唔會咁啦  發表於 12-1-9 16:39

男爵府

回覆:YanYan2001 的帖子

我和妳的case一模一樣,明天第一日考中文,要溫3課成語,溫了幾日都只是記得第一課,還有英、數及常都未溫,今次考試凍過水

YanYan2001  真係涷過水呀  發表於 12-1-9 16:36

侯爵府

好媽媽勳章

我d小朋友仲細, 唔知第時會唔會咁勞氣
不過我回憶我自己小學時, 小五以前我都唔係好落力溫書的, 父母都唔迫, 只要唔係考第尾就得, 我自己成績中間位置

到小五後, 同某d同學自組溫習小組 (其實只不過在屋邨樓下的乒乓波檯坐住溫書而已), 互相背答案, 成績進步得好多

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 YanYan2001 的帖子

我仔都係, 不過佢只有一年班, 我唔敢迫佢太緊, 問佢又話唔記得, 又話我唔教佢, 但係靠佢自己要記先得架, 我都好辛苦, 又成日好懶, 唔知點讀上去, 唉~~~~~~~

男爵府

好明白你感受,我都係比個仔p.5激到好灰心,但都要頂硬上,大家一起加油。

YanYan2001  真係好灰  發表於 12-1-9 16:37

侯爵府

樓主,You are not alone,我估今個考試大把呀媽陪你!大部分既小朋友溫習都坐唔定,唔上心!我兩個小學,都係今個星期考,真係佢都係我行我素! So relax!

YanYan2001  仲要2個, 真係嘔晒白泡  發表於 12-1-9 16:38

首頁

尾頁

跳至