樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們買樓是保值,投資or自住???

我個人是偏向投資方面~~~
所以我現在選擇的樓齡都不會超過20年,
你們又如何呢???

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 你們買樓是保值,投資or自住???

一定是自住!可能我屋企自小就係租私樓住(公屋又冇份,$超過標準),好多地方都好吾方便,真係有$都吾可以裝修間屋,重要2、3年搬一搬(重要搬一次就lost contact of 一D朋友).......好慘
所以我不會太執着樓價將會升or跌(都吾知有乜好argue),我只會考慮有沒有需要而買/換樓(e.g. 吾夠地方,返工方便,有冇能力),而我的經驗係=>高買高賣、低買低賣......
就算真係升左,吾通賣左去訓街?!

大宅

ac321

我都同意你講..."高買高賣、低買低賣...就算真係升左,吾通賣左去訓街?!"

不過有人就好好彩... 我有個朋友, 係97 "lum" 市前放左間屋, 賺左幾十萬, 然後租...幾年前買左tko一個新盤, 唔算高位買, 最近好市時又賣左間屋, 又賺左... 我知最近佢搬左去 kln, 唔知買定租...

前前後後, 佢賺左過百萬...

不過呢 d case, 真係唔係好多個 lor.

大宅

我就著重自住,起碼供完層樓,又到退休年齡,唔駛諗住既問題,食同用都係有限錢,要慳一定慳到.

[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

大宅

yammyma

我都係咁諗呀. 不過供完層樓, 都退休 lu...

大宅

Retail ,

我等緊嗰日唔駛做,等老公養.加埋d保險強積金,都夠過啩 !

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

侯爵府

好媽媽勳章

Retail,yammyma
不過有幾多人可以甘好彩,高賣低買.........
而且搬黎搬去真係好煩嫁,再装修又係$$.

我重貪心小小,唸住供完層樓後, D退休金就可以慢慢使....
使晒就賣埋層樓折現,然後再租or apply 公屋(老人家排快好多).....
甘就吾使靠仔女養==>吾使睇心抱面色

大宅

yammyma

原來咁多人諗住用 insurance d $$ 來養老... 我一直都無咁諗過, 淨係諗如果自己有事, 保障身邊既人... 不過我老公同我講, 話 insurance d $$ 應該咁用... 我話諗住 d $$ 留番比 d 仔女 ma...

我都想老公養... 不過唔捨得份糧... :-(

大宅

ac321

我都覺得搬好煩, 同埋都幾 "side" $$. 所以一直都唔係太想租... 不過無計, d 樓早排實在太貴...

侯爵府

好媽媽勳章

Retail
可能我細個成日搬屋(租屋住),搬到怕怕啦!!
所以依嫁覺得點都要屋企有D歸屬感.....

妳地租緊屋住??定係等樓價低D入市?

大宅

ac321

我住緊 tko, 重有半年死約, 諗住樓價平就會買返樓. 我絕對同意無, 租樓真係無歸屬感架. 好在依家住緊0個度都幾好住...

大宅

Retail,

係呀,保險除左意外賠償外,仲有儲蓄成份,不過我嗰個年代,著重意外同危疾多d,而家d保險著重投資回報,咁應該夠日後退休之用.
我就好好彩,第一層樓係居屋,住左10年,諗住裝修,無啦啦有地產打黎叫我試下放盤,諗下一路住一路裝修會好煩,咪試下放,點知一放,即刻有人賣,真係好唔捨得,跟住拿拿臨搵屋,一星期時間就買到樓,啱啱接住有地方住唔駛煩,其實我地兩公婆都係d求其兼怕煩既人,咁就腐腐碌碌換左層大d同環境好d既樓.

yammyma

侯爵府

好媽媽勳章

Retail
I am also live in TKO,
我依家住坑ロ!

侯爵府

好媽媽勳章

yammyma
甘妳真係好好彩,一星期時間就買到樓,啱啱接住有地方住唔駛煩.......

大宅

嗯~~~
其實我講我偏向投資方面,
係我希望我層樓十年或廿年後會升值,
所以我會好小心選擇地區和樓齡,
起碼到老左賣出去時都賺到錢~~

禁止訪問

大宅

yammyma

你真係好好彩 wor... 咁你而家住邊頭呀?

我有幾份保險0係身, 第一份係 ~ 90' 買, 有幾多保額已經唔多清楚... 我諗都夠我養老啩????

大宅

ac321

hey... 我都係住坑口 wor... 咁岩既...

大宅

Retail ,

沙田呀,其實嗰時咁快搵到屋,係我地鎖定邊幾個屋苑,首要條件係要近阿囡番學,同埋要有泳池,呎數同價錢都鎖定,唔啱既就唔睇.不過買到層可保值又増值既樓就最好,又賺住又賺錢.如果之前嗰十年係租樓既,就無機會換層大d既樓.買樓同租樓既金額係一樣既話,就買好d喇.

yammyma

男爵府

自住, 買新樓

kennylaputa 寫道:
我個人是偏向投資方面~~~
所以我現在選擇的樓齡都不會超過20年,
你們又如何呢???

首頁

尾頁

跳至