懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係唔知點好呀!

bb尋日係法國出院!所以尋晚係第一晚自己湊,點知bb好唔合作地!開3安奶食得一安又訓著,點攪都唔醒,到一陣放番落床仔無耐又肚餓,有時食完奶粉無耐又想食人奶!!攪到成晚唔洗訓,我仲要係媽咪到坐月,連佢都無得訓呀!
但係醫院時,我地準時有個時間自己去餵bb架!果時bb就會食下人奶先!後來再補奶粉(因我地仲未好多奶),佢都會食到安半架!!仲好快食到添!而家番到屋企食下又訓下!好難先食到安半!唉....真係唔知咩問題呀!係咁真係有排唔洗訓呀!
可唔可以有d媽咪可以教下我點做呀!?
[img][/img]

別墅

Re: 真係唔知點好呀!

通常喂人奶是先喂人奶再補奶粉,如果妳是用奶瓶就唔使再補奶粉. 妳怎樣知道bb食完奶粉又想食人奶呢?妳話放bb落床無耐又肚餓,但是bb哭唔是一定代表是肚餓.因為bb剛回來佢是未適應環境,所以好多時佢是睡得唔好唔習慣所以哭. bb哭是有好多原因,但是肚餓的哭聲和唔舒服的哭聲是有分別的,bb開頭食奶是唔是個個都咁好,要比的耐性,佢食得慢可能佢個肚多風,又或者個奶吐唔適合佢.妳要試下改變睇下有無改善.初生bb是捧得比較辛苦.

複式洋房

我唔係用奶樽來餵人奶比BB架!所以都唔知有幾多!我尋日試過PUMP出來!都只係得一啖仔多D咋!因BB食完奶粉無耐佢條脷仔又伸下伸下搵你既NIPPLE!我一伸埋去佢就啜啜聲食啦!!所以我估佢係想食人奶囉!
仲有呢!其實人奶要唔要掃風架!因醫院個姑娘又話唔洗呀!但我睇書就話要喎~~
[img][/img]

別墅

妳pump出來都是得小小,bb平時可能吃唔飽,但因為啜得倦所以睡著但又因為肚餓所以又哭.如果妳現時奶唔夠,妳最好改喂奶粉,如果唔是bb會營養不良,餓病. 妳最好唔好埋身喂呢,要喂人奶妳都是pump出來比bb食.如果妳想埋身喂就最好是妳的奶可以噴射式出才好埋身喂.
喂人奶是可以唔掃風,但妳奶水唔夠,bb食唔到奶就會吸了風落肚.

複式洋房

哦!咁我明啦!!我都要改下唔埋身餵啦!!
[img][/img]

別墅

其實妳有喂人奶問題,每次去健康院都可問下姑娘, 佢地會樂於幫妳.而家的細菌咁強,唔是食人奶先唔會病.而家的媽媽好多的吸收能力唔是咁好所以亦未必可以比到充夠營養比bb.所以喂過一輪人奶就可以, 唔使喂咁長.因為喂人奶媽媽的身體都唔是咁好,如果是自己捧bb自己身體健康才有精神捧bb.

子爵府

好媽媽勳章

其實而家bb食個d都係初乳...佢唔飽架...而且每個人都唔同...如果你奶水少...就要比bb補奶...但係補奶都唔可以用奶樽餵...不過多數bb返到屋企都會成日喊...你試下佢食食下奶訓著左個陣時...掃下佢背脊...彈下佢腳仔...等佢地醒下再食...訓覺試下好似醫院咁用包被包住佢...等佢有安全感...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

哦!!好~~真係咩辦法都要試下呀!
thanks~~
[img][/img]

子爵府

如果係想餵人奶既話..最好俾奶粉之前先餵一餵人奶..等佢唔啜啦..但擺落床無幾耐又喊..先開奶粉俾佢食!! 其實如果你係埋身餵人奶既話..d 姑娘唔會建議你補奶粉時用奶樽..會建議你用杯or 匙"巾"餵..因為阿b 慣左用奶咀既話..就可能會唔肯埋身食架啦~~
只要埋身餵多d 同飲多d 上奶湯+休息多d ..d 奶就會多d 同上好d 架!! 亦可以日頭埋身餵..夜晚用奶粉..咁你就可以多d 時間休息
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

別墅

我幫你查過書,D書話bb食食下就

首頁

尾頁

跳至