夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 你地要唔工作幫補家用 ? 定係靠老公一人負擔?

艾美 寫道:
如果靠個 C6 實係哦死我地兩母子. 我直情同調換咗角色. 屋企所有開支都是我出. 佢淨係負責自己生活費. 佢對將來無計畫日日清. 甚至無錢時要我支援. 但我人工又不多. 自己捱得好辛苦. :-( :-( :-(

ME TOO ...有時想放棄...但一想起個仔...又或者係習慣... :-( :-( :-(

男爵府

好媽媽勳章

睇左你地咁多例子, 其實大多數老婆都好肯同老公一齊捱既, 香港既女人真係好好. (之前睇過個topic話咩咩感情唔緊要, 至緊要$$$)

我就婚後無做野老公搞掂, 生活都好優遊, 不過仔仔出世後真係多左好多開支, 好彩之前有積蓄又有d穩健投資, 最重要係唔駛供樓, 如果而家只靠老公一份就大鑊飯囉.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

麟媽媽 寫道:
其實我都有一段時間無做野,
由亞仔出世到一歲左右喇,
真係連我自己都頂唔順。
搵唔搵到錢又或者問老公攞錢都唔係問題,
而係我發現咩都只係圍繞住個仔,
老公返到黎我都只是講亞仔呢樣嗰樣。
個人愈來愈脫節咁,又多勞”so”.....
complain個老公唔投入照顧個仔,
又complain個老公唔幫手….
眼中只見到自己作為家庭主婦覺得好辛苦,
又唔記得個老公搵錢都一樣辛苦。
一DD就嬲個老公覺得唔開心,
而家諗番都覺得自己好麻煩,
我諗我都係適合出去做野搵錢多D。

麟媽媽,
セ得妳咁深明大義?
happy sharing!
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

民房

我唔你要佢俾錢我 諗都冇諗過
只係想佢唔好斤斤計較 對老公諒解 對家庭要有責任心
唔好講到錢就冇面俾 你死你既事 應份你一人承擔
因家庭是雙方的

民房

kf-2288 寫道:
我唔你要佢俾錢我 諗都冇諗過
只係想佢唔好斤斤計較 對老公諒解 對家庭要有責任心

kf-2288,

Although I am a woman, I can understand your disappointment towards your wife. That's what you said, "唔好講到錢就冇面俾 你死你既事 應份你一人承擔
因家庭是雙方的".

I think you can think in this way: this is a matter of "concept". I think it is very difficult to change. In her mind she may think family finance is "your" responsibility and household chores are "hers". This "concept" can't be changed easily because it is a matter of a woman's upbringing.

To put it in another way may be easier for you to understand, are you willing to cook (not just helping) for one whole dinner? Or you just think it's her responsibility? If she doesn't cook, do you just prefer to eat outside rather than cook for the whole family? She may think she has already contributed the time and effort in the family, why should she need to worry other things like finance? You may think that she hasn't done the housework good enough. But I think it is very difficult to measure. For example, a woman may think a man hasn't worked hard enough (to do a part-time job in addition to the full time job) to earn money.

Anyway, don't be so frustrated. Everybody's standard is different. If you think in this way, you will be happier.

Another possibility: from the beginning you were unwilling to pay something for her/the family if that expense was an item included in the ? If you said to her like,"I have already paid that item in 家用, you should pay yourself." In that case you may 斤斤計較 first. ----- Just guessing.
:mrgreen: :mrgreen: 8-)

男爵府

艾美 寫道:
如果靠個 C6 實係哦死我地兩母子. 我直情同調換咗角色. 屋企所有開支都是我出. 佢淨係負責自己生活費. 佢對將來無計畫日日清. 甚至無錢時要我支援. 但我人工又不多. 自己捱得好辛苦. :-( :-( :-(

唔係呀馬.......你都算好野...俾我一定要佢想辦法...
佢係男人黎架...要個老婆養返佢轉頭?????
我老公都有話過我唔攞$$出來...全部佢俾晒....
當然啦....佢娶老婆就要養老婆架啦....
講真好彩我自己有份工....如果唔係...
餓死老婆囉....
不過其實好多時d人話....兩公婆無計啦...
我都唔想同佢計架....如果佢愛我的...我拿$$出來我覺得值囉.........但佢就係因為愛佢媽多過愛我....佢試過為左佢阿媽來鬧我啦....佢阿媽有野做...成萬蚊一個月都要個仔俾成7/8000佢....變態....無理由我要貼$$出來買爛受????米傻啦....
佢阿媽永遠第一位...第二就係d同事....我大肚都要同d同事去卡拉ok都唔返屋企陪我....心淡啦....

禁止訪問

禁止訪問

大宅

workingworking&working 寫道:
對唔住, 有感而發, 比我呻兩句, 我工作唔係要"幫補家用", 我工作係要"負擔所有家用"! 靠老公? 你唔洗旨意, 佢有都唔會比你.

好辛苦, 好辛苦! 呻完!

咁易呻完.
咁妳都吾係好辛苦啫!

首頁

尾頁

跳至