在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

babyonemoretime 發表於 12-2-22 15:46
試過搵agent 佢會係你D人工到抽水既 搵到但得勁少人工
寧願上下GOHOUR, JOBSDB果D網搵仲高人工
...
請問而家D agent 要收求職者錢? 因為我以前曾經有份工係agent介紹,不用收求職者錢,只收僱主的,我已經好耐冇揾AGENT幫手,所以不知道。

複式洋房

KarenC 發表於 12-2-21 18:34
我send左信去寵物診所但係無回音
不要緊~
我都係撞個彩,見又唔一定請~
你都要加油~

別墅

畀面勳章

我做開文職,英文唔好, 幾份工都係勞工處搵到的.
之前有去過JOBSDB搵, 全部都係英文, 去到見工, 人地要求英文好, 當時都好灰.
最近又搵返勞工處個d, 終於見成左, 下星期返工.
睇落都唔錯架, 上市公司, 返5日工.

你都要加油呀

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

kizsuki 發表於 12-2-22 21:01
我做開文職,英文唔好, 幾份工都係勞工處搵到的.
之前有去過JOBSDB搵, 全部都係英文, 去到見工, 人地要求英 ...
係呢類大公司做, 就算係做基層嘅 receptionist 都需要英文流暢喎,
你係做咩post呀?

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

別墅

畀面勳章

fatpanda 發表於 12-2-22 22:02
係呢類大公司做, 就算係做基層嘅 receptionist 都需要英文流暢喎,
你係做咩post呀?

Junior Secretary. 見工時HR個女仔有叫我用英文介紹自己, 我話我英文唔係咁好, 介唔介意我用中文, 佢又ok喎. 到second in, 就見我個post個主管, 情況同第1次見一樣. 我仲問佢會唔會介意我英文唔好, 佢話都唔緊要既, 咁就請左了.
所以我覺得見工時老實同佢講自己有咩唔掂, 佢唔介意咪ok囉. 總好過我之前咁, 試過有份工JOBSDB搵既, 見個時我冇講明自己英文唔得, 到正式返工先發覺原來要自己用英文send email俾客既... 結果做左1日就冇做, 搞到人地搞到自己.

複式洋房

回覆 dorabell 的帖子

勞工處通常都係甘。。。我
之前上網找starbucks都話去勞工處,見人好吾正經既。。。最後
電話都吾打個黎架。。。

大宅

我都穩到好灰,所以都系做番老本行,湊小朋友,因為我超喜歡BB不過我唔生了,因為我以經有兩個女拉

複式洋房

goofy1111 發表於 12-2-22 17:19
請問而家D agent 要收求職者錢? 因為我以前曾經有份工係agent介紹,不用收求職者錢,只收僱主的,我已經好 ...

我都係聽朋友講 佢同我講話AGENT介紹既得28蚊一個鐘, 係收僱主錢 不過僱主係減你人工再比番個agent
姐係間接收左你錢!

複式洋房

iwin 發表於 12-2-23 16:36
我都穩到好灰,所以都系做番老本行,湊小朋友,因為我超喜歡BB不過我唔生了,因為我以經有兩個女拉 ...

個個都想專心湊bb 可惜唔番工又冇錢開反
都係上d求職網sd多幾份cv啦

大宅

勞工處D工真系發了穩笨,好多都人工底,無福利,甘都可以俾距地上傍既

goofy1111  所以我永遠唔會去勞工處揾!  發表於 12-2-24 17:20

大宅

人工高個D,到你去見既,有古怪,有時真系唔明點解呢個世界甘多人中意穩人笨既

洋房

勞工處係唔使錢登廣告架嘛~梗係有好多差既公司~~同埋如果係唔想睇甘多英文既, gohour 網其實有中英對照~唔會淨係成堆英文字睇死人~

大宅

樓主,我都係搵緊工,都個多月了,send左好多份CV,只有一份去見,不過由於地區太遠同埋要返星期日所以沒有去In.

勞工處我之前有個朋友都有搵過文職,佢做得都唔錯,唔係全部都唔好的!

其實我都開始好灰,因為我發覺出面有好多公司係多數唔鐘意請結左婚的人做野,驚你會拿產假又或者要準時收工返屋企. (唔知係米自已心理作用)

上次Job agency打來問我係單身定係結左婚, 我話結左婚之后就即刻收線, 講多句都廢時. 真係好歧視 lor.
結左婚的我已經3中 了, 我真係好想快d搵到一份合自己心水的工, 努力儲夠奶粉錢才生仔.

希望上天會再給我多一次機會, 盡快有工請.

珍珠宮

有時睇d工唔知邊個地區, 如果地區唔啱Send CV都冇用, 我搵到呢個網, 上去搵吓, 好多都大概知道喺邊度, 有需要的姐妹試試啦.

先揀公司名的英文字母字頭---編輯---尋找這個頁面的資料---輸入公司名
好多都有, 但唔係全部有, 不過重要係要有公司名.
https://www.totalcredit.com.hk/p ... ectory.asp?index=R2
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

畀面勳章

搵工好被動ga
邊有得急0y
平常心la....慢慢0黎加油ar
千萬唔好灰ar
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

侯爵府

好媽媽勳章

唉~搵工搵到好灰

我又唔覺有歧視,可能我咁啱遇唔到!

fatpanda  resume 已經寫下 married  發表於 12-3-29 22:14
fatpanda  我都唔覺已婚有小朋友被歧視,或者我咁啱遇唔到呢類公司, 可能我係...  發表於 12-3-29 22:14

大宅

引用:樓主,我都係搵緊工,都個多月了,send左好多

原帖由 iamchanmoon 於 12-03-20 發表
樓主,我都係搵緊工,都個多月了,send左好多份CV,只有一份去見,不過由於地區太遠同埋要返星期日所以沒有去In. ...
都唔一定結婚唔考慮,我係single 都冇工見真係睇 彩數

別墅

回覆:2011PUSSYCAT 的帖子

搵工急唔來架~尤其一份好工更加係可遇不過可求!俾心機繼續啦,加油!

大宅

我今個星期見咗一份工,可能佢見到我個CV寫住已婚, 約見面時係電話度問我有冇BB,幾多嵗? interview時佢又再問, 我唔想"額"佢, 照實答咗佢2嵗幾.我想佢咁緊張, 請的機會真好微..........

大宅

lyanlyan3 發表於 12-2-13 17:23
我都搵緊工, 現d 工要求好高, ot 不再講, 我自己係1月中己無野戈, 自己見工都係見左3份工, 咁agent d 工都 ...

Hi, Lyanlyan, me too, same as yours with shipping experience in garment industry which was ten years ago. I'm looking for job position in Garment agin but no one give me chance for interview.

Could you share your comments if difficult / busy to get a job as a shipping in Garment nowaday?

首頁

尾頁

跳至