自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

老師的問題!學校的問題!教育的問題!

最無問題係個小朋友同個家長!

要求6,7歲人仔要做到完美是種變態!

翡翠宮

回覆:嗚...阿女班主任講到阿女考第尾

似哂命

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁即係全班40人, 39個攞100分, 99分個學生, 自然考第尾.

伯爵府

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

大宅

嗚...阿女班主任講到阿女考第尾

考得好好喎!!唔好比咁大壓力自己啦!囡囡好叻了!

伯爵府

係咪喺精英班的第尾?

男爵府

唔好介意...好好喇...盡左力...得啦

珍珠宮

畀面勳章

名次唔係最重要,係一班唔叻既小朋友度,考第一又點

樓主遲下會睇化既lu,呢個係我經驗之談....

男爵府

陪月勳章

吓,好高分下窩

男爵府

畀面勳章

嗚...阿女班主任講到阿女考第尾

好好啦!

侯爵府

BK Milk勳章

你問下個老師究竟想個學生點??? 係咪要個學生科科 100分先!!!!

最緊要係你自己點睇, 一個小一有咁既成績都好好, 唔好俾個小朋友咁大壓力, 平常心

大宅

畀面勳章 大廚勳章

heiheikwok 發表於 12-2-13 01:01
你問下個老師究竟想個學生點??? 係咪要個學生科科 100分先!!!!

最緊要係你自己點睇, 一個小一有咁既成績 ...
阿大我完全可以平常心,就算佢真係考尾幾,我都可以照頂住,同c6死都拗返生
但阿二(小一呢個)完全係因老師有點過火,仲同我講全班公開退步,原本我都唔知,因我見阿女放完假開始唔多肯自動自覺去做功課,又唔肯溫書,而我觀察了一星期都仲係咁,我接放學問班主任佢發生過咩事攪到唔多肯自動自覺去做功課,又唔肯溫書,老師話無,之後咪係到講,唔怪得呢星期日日抽默生字都錯晒,我係放假前公開全班退步有佢入,要佢下次考試努力,唔係就好似今次咁,之後班主任走左趕住開會

我心諗,主科都9字頭,講到佢考得最差,而我都搵到阿女唔多肯自動自覺去做功課,又唔肯溫書的原因,返去咪同佢講,你盡左力就得,媽咪收到,分數唔係一個問題知唔知?

我唔係要晒咩,只係覺得咁的分數講到考第尾,又公開退步左,從而傷害了小朋友的心

水晶宮

畀面勳章

可能啲卷好淺, 個個都好高分, 咁你小朋友呢啲分數可能變咗考第尾.
以前我讀小學都試過呀. 搞到我冇晒自信.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:嗚...阿女班主任講到阿女考第尾

全班退步???咁即係份卷深左囉!有咩可能人人都退!如果其他班無退步,單單你果班退,即係科任老師教得唔好!!!!

子爵府

好媽媽勳章

嘩, 已經好好了, 係我就開心了

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+影雪+於+12-2-11+16:21+編輯+\

原帖由 影雪 於 12-02-11 發表

我女(小一)17號先派成績表,但之前班主任話佢成績退步左(好似考 ...

重新起步,為未來努力

侯爵府

BK Milk勳章

影雪 發表於 12-2-13 08:48
阿大我完全可以平常心,就算佢真係考尾幾,我都可以照頂住,同c6死都拗返生
但阿二(小一呢個)完全係因老師有點 ...
我有時向度諗:有好多時我地d家長變左怪獸,會唔會俾左d老師攪成咁?

我係你, 我會同老師講就算個小朋友真係有退步, 唔需要公開全班講邊個有份, 有咩咪小息時去同個小朋友講囉。如果個老師仲係支支左左, 問佢係咪想個小朋友好似早前有小學生睇唔開做傻事,睇下佢點答你

我今年9月開始會面對你依家面對問題,我小朋友將讀間比較勁既小學,我同c6已經 agree 左,唔會迫個小朋友太緊,唔使佢科科滿分,合格就可以

水晶宮

畀面勳章

自己滿意就得啦

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆 影雪 的帖子

可能份卷淺,多左人高分,你囡成績咪低左,有時差1分,什至0.XXX分,排名已經可以相差唔少....係老師眼中,覺得你囡平時狀態好好,係應該可以考出水準成績呢? 好似我囡有排做功課無心機,錯左好多,老師都係堂上點名佢差左,我囡當下知恥近乎勇,之後俾番心力去做番好,所以,其實係好睇小朋友本身既...你囡囡可能唔接受到老師既批評,不如同老師傾下,叫佢唔好公開話佢,有咩寫手冊,又叫佢私底下同你傾啦.....小一其實D野唔難攪..上到小三之後就真係頭大喇...

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 親子達人勳章

成績已經好好喎~~~

首頁

尾頁

跳至