跳至

首頁
45678...17

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 2005年11月全母乳媽媽

係呀, 醫院 d 姑娘都係咁教, 佢地話熱 full 毛巾都唔夠用個花洒一邊沖住乳房一邊按咁正架.

大宅

yes! agree! 尤其時係谷奶時, 最好係用花洒一邊沖住乳房一邊按摩, 咁! 亞b會飲得順好多, 佢唔洗用咁多氣力去飲奶, 咁! 就會飲得多d, 食既時間當然會短番d, 咁! 自已可以休息多d!

w_y 寫道:
係呀, 醫院 d 姑娘都係咁教, 佢地話熱 full 毛巾都唔夠用個花洒一邊沖住乳房一邊按咁正架.
Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

公爵府

我陪月有試過用通草煲湯話好上奶, 頭先又見到係母乳餵哺有媽咪教人煲通草奶, 我諗住今日開始試下 (但我唔會加白糖, 而且我會先煲通草 15 min 先加奶, 因為覺得奶煲太耐會失營養), copy 俾你地參考下:

通草奶
------
食人奶長大的BB,身體健康,少染疾病。婦女產後,體虛兼缺乳汁,可飲用通草奶補血氣。增乳汁,做個快樂媽咪。

材料 :
 通草 3錢 (我每次用手拿一撮, 我估我落得少過三錢)
 鮮奶 1杯
調味料 :
 白糖 1茶匙(撥平匙面)

(1) 先將通草內的雜質揀去。
(2) 用水洗淨通草。
(3) 將鮮奶放入煲中,加入通草煮滾,再放入白糖即成。

通草奶
通草奶製作簡單方便,即可補氣血、增乳汁,又可當日常飲料飲用,一舉兩得。

通草在藥材舖有售,每兩3元。(不過農曆年前我家附近的藥材舖加價至8元一兩!!!)

大宅

醫院姑娘都有介紹, 佢話好有效, 但就未試過! 我想知d味道好唔好飲嫁???
心情依家野, 在於我地餵人奶既mama方面, 就要常常保持開朗&relex既心情, 所以唔好俾一d唔開心既事, 影響自已, 如果唔係, bb就慘啦! :-(

w_y 寫道:
我星期六日有飲兩大壼 mother's organic tea, 真係好似有效, 唔知你地有無人試過, 呢兩日無飲, & 俾 99 激親攪到心情好壞, 即刻唔上奶, 我自己連飯都一日食唔到一碗.

http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

公爵府

Oscarkongmama
你係咪話隻 tea 好唔好飲? 佢其實係花茶咁, 甘甘苦苦, 如果你有飲過甘菊茶, 味道好相似, 頂唔順可以架少少糖/honey. 我飲慣就無乜感覺. $48 但上星期永安做特價, 唔記得係9折定8 折.

我都知要保持心境開朗架...不過 99 既野, 唉...你都明架啦, 真係頂住條氣, 第二朝真係 pump 奶都少成一兩安, 唔到你唔信邪. 所以大家要開開心心.

係呢...我見放係雪柜的人奶, 過半日個面就有 d 固體凝結左, 係咪正常? warm 返仲食唔食得呢?

大宅

我都餵左人奶差唔多成個月,同亞b夾得都ok.
我比較多埋身餵.佢大約3個鐘食一次,頭10幾日啜成30~45分鐘. 但佢近來飲得好短時間(只係10分鍾)就停口,我驚佢唔夠飽,又唔知佢飲幾多,依家先多左用泵.
但亞B用奶瓶飲完(已經3oz),佢個口都重係兩邊move,然後"發脾氣",原來佢想啜住我個nipple 訓. 我又唔想比佢用假奶咀,但1月中要番工,點算好ah.

你地有冇計ah?

大宅

w_y,

我想知你放係雪柜係下格定係冰箱果格, 如果係下格就要即日OR 24小時內飲啦! 唔可以放到第二日! 至於, d 固體凝結左~應該唔會固體凝結, 只會係有兩層LAYER係人奶度! 最高果層係黃黃地色好似OIL咁! 下一層就係奶白色啦! 至於, 放在冰格可放至最耐去到6個月!

伯爵府

miumiu723

細佬都係鐘意啜住我個 "乳頭" 訓覺.
我都覺得咁樣好乞人憎 !!! :evil:
至於, 個咀食食下兩邊郁, 我發覺係佢地個肚好多風.
妳試下掃下風, 跟住再比佢食會好 D.

Mandy
miumiu723 寫道:
佢個口都重係兩邊move,然後"發脾氣",原來佢想啜住我個nipple 訓. 我又唔想比佢用假奶咀,但1月中要番工,點算好ah.

你地有冇計ah?

公爵府

我將奶放下格, 但可能係太凍, 有時連樽水都有結冰.
我pump d 奶實會 24 hr 內用完...鬼叫自己成日都要補奶 :cry:

伯爵府

W_Y

我D奶可能 "傑"過頭. 我又谷奶發燒啦.
我燒左 2 日, 102度 ---> 有時發熱, 有時發冷.:-( :-(

我個中醫開左 D 中藥比我.
之後, 佢都有教我煲 :

1. 通草 5 錢
....功效 : 治水 腫, 產 婦 乳 汁 不 通 , 利 尿, 清 熱

2. 生地 1 兩
....補 真 陰, 涼 血 熱, 血 虛 發 熱 / 用 作 滋 養 強 壯 藥 。

以上 2 樣可以煲黎日常當水飲.
--> 加入生地係因為我有熱氣, 咀唇乾燥.

Mandy
w_y 寫道:
我陪月有試過用通草煲湯話好上奶, 頭先又見到係母乳餵哺有媽咪教人煲通草奶, 我諗住今日開始試下 (但我唔會加白糖, 而且我會先煲通草 15 min 先加奶, 因為覺得奶煲太耐會失營養), copy 俾你地參考下:

通草奶
------
食人奶長大的BB,身體健康,少染疾病。婦女產後,體虛兼缺乳汁,可飲用通草奶補血氣。增乳汁,做個快樂媽咪。

材料 :
 通草 3錢 (我每次用手拿一撮, 我估我落得少過三錢)
 鮮奶 1杯
調味料 :
 白糖 1茶匙(撥平匙面)

(1) 先將通草內的雜質揀去。
(2) 用水洗淨通草。
(3) 將鮮奶放入煲中,加入通草煮滾,再放入白糖即成。

通草奶
通草奶製作簡單方便,即可補氣血、增乳汁,又可當日常飲料飲用,一舉兩得。

通草在藥材舖有售,每兩3元。(不過農曆年前我家附近的藥材舖加價至8元一兩!!!)

子爵府

唉~~~~
我呀B依家反而成日'俗'親,
之後我先發現佢一放口我個乳頭就會好一條水柱咁噴出黎~~~~~~
兩邊都係咁,所以我依家餵奶一定要拎住條巾,
呀B一放口就要按住個胸啦~~~

大宅

crystal618,
咁! 係好現象! 正明你有好多奶! 至於, 你餵亞b時唔想乳頭好似一條水柱咁噴出黎, 咁! 你就將身體向後"i"多d, 好似向後瞓咁! 咁! 奶既流量就會無咁西利啦! 因為身體向前係會令奶向前"勇"! 你試o下啦! 將身體向後"i"多d! 因為我上一胎就係有依個情況, 係健康院姑娘教!

crystal618 寫道:
唉~~~~
之後我先發現佢一放口我個乳頭就會好一條水柱咁噴出黎~~~~~~

大宅

crystal,

真係令人羡慕!

tweety

唉~~~~

大宅

果然係有料之人~勁呀~我試過最多都係佢邊啜邊溜,好勁呢~正明你好通呢~仲有水柱,我個d係小奶線呢,仲要係泵時先見到一兩條~好羡慕呀~~
唉~~~~

公爵府

crystal
咪係, 簡直羨慕 c 我, 我都係 pump 果陣先會見到水柱. 睇來我買落 d 胸墊都係要送俾你用, 咁耐只用過一兩次.

唉...呢排我係多左奶, 弊在 bb 又大食左好多, 追極都追唔到佢食量, 每餐都係爭少少咁...

公爵府

miumiu723,

物你地用奶泵泵奶個nipple 唔痛咩 點解我覺得好痛既 泵完之後好似火燒咁, 姑娘話泵奶唔好喎........

你可以餵到成個月呀

我只係餵左10幾日就已經想放棄啦, 因為亞 b 早排補奶食開奶樽, 而家開始唔係好肯個咀"mak"大, 個咀仔開得就冇咁靚, 只係啜個nipple 整到我開始有 d "選"添, 原先都可以keep 到佢3-4個鐘先食一次, 每次食一邊4個字, 一邊2個字, 但係健康院d姑娘就話唔好等bb肚餓先餵, 要每1-2個鐘就要餵一次, 每次只餵一邊, 但佢只係食到大約4個字就唔食啦, 所以好辛苦呀, 都唔知到底係咪一定要1-2個鐘就一次呢, 佢話唔可以等 bb 肚餓先餵喎............可能 bb 知道就算今餐食唔飽可以1-2個鐘後又要食, 所以唔肯食咁多, 又成日食食吓就瞓

就係因為咁, 所以我想放棄改番餵奶粉 lor..........

但係個breast 又好鬼c脹住痛喎, 如果要改番餵奶粉咁要點做呢, 點先可以收返d奶呢

如果改番餵奶粉就可以keep 到4個鐘先餵一次, 咁我就可以有得休息吓啦, 因為真係太攰啦

雖然我都覺得咁好 size, 但係冇辦法啦, 鬼叫自己體力有限咩, 老公話攪到自己都病埋就仲衰 :tongue:

我比較多埋身餵.佢大約3個鐘食一次,頭10幾日啜成30~45分鐘. 但佢近來飲得好短時間(只係10分鍾)就停口,我驚佢唔夠飽,又唔知佢飲幾多,依家先多左用泵.
但亞B用奶瓶飲完(已經3oz),佢個口都重係兩邊move,然後"發脾氣",原來佢想啜住我個nipple 訓. 我又唔想比佢用假奶咀,但1月中要番工,點算好ah.

你地有冇計ah?

禁止訪問

大宅

Mandy,
唔係ah, 亞b係食完奶(用奶瓶)又訓唔著,就想找我個nipple啜住訓,所以個咀仔左右move. 我一路唔比,佢就發脾氣,喊. 0結果每次我都輸比佢.

mansonwai 寫道:
miumiu723

細佬都係鐘意啜住我個 "乳頭" 訓覺.
我都覺得咁樣好乞人憎 !!! :evil:
至於, 個咀食食下兩邊郁, 我發覺係佢地個肚好多風.
妳試下掃下風, 跟住再比佢食會好 D.

Mandy[quote]
佢個口都重係兩邊move,然後"發脾氣",原來佢想啜住我個nipple 訓. 我又唔想比佢用假奶咀,但1月中要番工,點算好ah.

你地有冇計ah?
[/quote]

大宅

貓貓媽咪,

你個泵係咪電動架. 我個可以較大小力. 初初唔習慣用咩力度,泵完個nipple係會有d痛,但依家調較得好左就冇痛la.
亞B啜得多,d奶都會慢慢多架. 依家我可以泵倒5-6oz奶.
你再試吓la.唔好咁快放棄呀.

貓貓媽咪 寫道:
miumiu723,

物你地用奶泵泵奶個nipple 唔痛咩 點解我覺得好痛既 泵完之後好似火燒咁, 姑娘話泵奶唔好喎........

你可以餵到成個月呀

我只係餵左10幾日就已經想放棄啦, 因為亞 b 早排補奶食開奶樽, 而家開始唔係好肯個咀"mak"大, 個咀仔開得就冇咁靚, 只係啜個nipple 整到我開始有 d "選"添, 原先都可以keep 到佢3-4個鐘先食一次, 每次食一邊4個字, 一邊2個字, 但係健康院d姑娘就話唔好等bb肚餓先餵, 要每1-2個鐘就要餵一次, 每次只餵一邊, 但佢只係食到大約4個字就唔食啦, 所以好辛苦呀, 都唔知到底係咪一定要1-2個鐘就一次呢, 佢話唔可以等 bb 肚餓先餵喎............可能 bb 知道就算今餐食唔飽可以1-2個鐘後又要食, 所以唔肯食咁多, 又成日食食吓就瞓

就係因為咁, 所以我想放棄改番餵奶粉 lor..........

但係個breast 又好鬼c脹住痛喎, 如果要改番餵奶粉咁要點做呢, 點先可以收返d奶呢

如果改番餵奶粉就可以keep 到4個鐘先餵一次, 咁我就可以有得休息吓啦, 因為真係太攰啦

雖然我都覺得咁好 size, 但係冇辦法啦, 鬼叫自己體力有限咩, 老公話攪到自己都病埋就仲衰 :tongue:

[quote]

你地有冇計ah?
[/quote]

公爵府

miumiu723,

我都唔想放棄架, 不過之前試過最多一次都係兩邊泵到4oz 奶, 姑娘話我其實夠奶比佢飲, 但係個衰仔就成日都食食吓就瞓著唔飲, 所以成日都唔夠飽..........同埋唔知點解泵出黎好似會少d咁既 ?-( 我禽晚先試吓用最輕力就冇咁痛, 但係兩邊就只係泵得 2oz 咁少 ?-(

你可以泵倒5-6oz 係一邊定係兩邊有咁多 同埋點解你地餵人奶都仲有咁多時間上 bk 既, 又要餵奶, 掃風, 換片, 仲邊有時間呀 ?-( ?-( ?-( 每次都要成個鐘, bb 又個半至2個幾鐘又要食過, 物你地應付得黎咩, 點解我會好似冇物時間休息 莫講話上 bk
有時 bb 食完奶, 換完片又唔肯瞓, 又要"摟"計"摟"抱, 我簡直想c, 好攰 最慘就係 bb 個 pet pet 比d 大大整"難"左, 又要成日check 住bb有冇痾到大大要同佢換蜜d片, 我就黎捱唔住啦, 又再加上好似因為唔夠瞓攪到仲頭痛同成身骨痛作病咁添, 最慘就係開刀個傷口仲痛到c c 吓, 所以咪想放棄lor

你地係點分配d時間既呢 每隔幾耐一次奶, 一日幾多次, bb 幾耐又要再食

[quote]
貓貓媽咪,

你個泵係咪電動架. 我個可以較大小力. 初初唔習慣用咩力度,泵完個nipple係會有d痛,但依家調較得好左就冇痛la.
亞B啜得多,d奶都會慢慢多架. 依家我可以泵倒5-6oz奶.
你再試吓la.唔好咁快放棄呀.

首頁
45678...17

尾頁

跳至