夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:而家做女人,到底叻定唔叻好?

叻唔叻唔緊要,最緊要獨立~

tsuyoshi0925    發表於 12-3-13 17:31

公爵府

引用:有時,我真係想知,如果我無能力賺錢養家,

原帖由 MongLeung 於 12-03-07 發表
有時,我真係想知,如果我無能力賺錢養家,C6會唔會肯擔返起頭家
就算老公有能力養起頭家,我都會選擇繼續工作,賺錢買花戴又好,儲多個錢又好,世事難料,自己有能力養活自己,總會多一份安全感!

tsuyoshi0925    發表於 12-3-13 17:31

禁止發言

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔理係咪婚姻,如果人本身唔係咁叻,其實會少好多煩惱

大宅

我都覺得女人有賺錢能力係對自己一個保障,始終感情、婚姻沒有話保證一世的,當年我個男人拖住我隻手向天發誓,話我係佢最後一個女人,結果味又係搵大陸女人做小三,好彩我有份穩定工作,有爸媽錫,結果我帶住個仔離婚,自己養小朋友,爸媽幫手睇住,五年過去了!好感恩自己有份工作,可以自食其力,仔仔又孝順我!

男爵府

叻,是自己的,老公無一世保用,知識會跟你一世,有咩事至少都照顧到自己

男爵府

回覆 回覆:★月野兔☆的帖子

me2

大宅

叻又死,唔叻又死
叻-個男人乜都唔理,因為你攪得掂
唔叻-俾男人食住,當你c9 煮飯婆
但我覺得而家嘅事業女性,尤其係結了婚生左仔嘅好叻,因為兩者要兼顧

瑪瑙宮

叻與唔叻係生出, 無得揀.

別墅

其實點為之叻先, 係搵錢定係邊方面

今時唔同往日, 現在男女平等左, 女士門多左機會讀書工作, 而且係事業已同男士一樣, 大家都可以見有幾多個ceo或高層都係女士。

我本身都唔係差, 但老婆就比我搵多好多錢, 但係我又唔覺得搵多d就代表叻, 因為我係其他方面都好過佢, 我識煮野佢唔識, 我識維修佢又唔識

依我眼中, 其實另一半點樣, 大家用欣賞眼光而唔係去比較, 其實就大家都係為個家, 大家都咁叻~~~

男爵府

我真係唔介意佢搵得少過我。但,最基本都要有份工。
佢而家係大安指意話照顧我,車我返工放工。我返緊工佢就去打機,搵friend吹水

子爵府

回覆 回覆:MongLeung的帖子

媽媽教落,做女人唔駛咁叻
太叻真係唔駛結婚唔駛嫁
諗深一層宜家d男人無腰骨無承擔
反而要女人出黎擔返起頭家
單靠男人真係遲早乞米

男爵府

做一个有智慧的女人 ,但唔係人人都有 ,有時儍人有儍福!

tsuyoshi0925    發表於 12-3-13 17:32

別墅

回覆 1122334455 的帖子

同意, 做湊仔媽媽我估我會悶屎同發癲, 我寧願搵錢俾工人
[url=http://www.baby-kingdom.com/static/image/smil

珍珠宮

我係會撒嬌、無賺錢能力的小女人

禁止訪問

洋房

回覆 MongLeung 的帖子

MongLeung, 好明白, 我既情況同你一樣, 或更差...你起碼有人接送番工, 我嗰個係成個作息起居日夜巔倒...佢只有對個仔好少少, 其他時間都係"懶", 賴在家, 無所事事...因為咁, 我依靠信仰, 等待改變...不過呢排特別唔開心, 因為好討厭呢個局面, 忍唔到佢之前做左十幾年老細, 那時又做兼職, 為結婚, 為生活, 好勤力, 之後生意差, 退股唔做, 早幾年又同班大陸佬攪生意, 蝕到傻, 無晒錢, 之後一路都無再搵工打, 佢從來無自己搵過工, 我都有幫佢搵, 有 in過一兩份, 無打工既relevant experience, 都唔得...

子爵府

最好有個醫生牌做嫁妝, 結咗緍, 相夫教子.

伯爵府

bb1979 發表於 12-3-8 14:10
其實點為之叻先, 係搵錢定係邊方面

今時唔同往日, 現在男女平等左, 女士門多左機會讀書工作, 而且係事業已同男士一樣, 大家都可以見有幾多個ceo或高層都係女士。

我本身都唔係差, 但老婆就比我搵多好多錢, 但係我又唔覺得搵多d就代表叻, 因為我係其他方面都好過佢, 我識煮野佢唔識, 我識維修佢又唔識

依我眼中, 其實另一半點樣, 大家用欣賞眼光而唔係去比較, 其實就大家都係為個家, 大家都咁叻~~~
"現在男女平等左,女士門多左機會讀書工作"
睇你呢兩句都估到你係男人, 因為女人唔會咁諗 - 理少係呢度係.

大宅

引用:回覆+MongLeung+的帖子 MongLeung,+好明白

原帖由 miffy926 於 12-03-09 發表
回覆 MongLeung 的帖子

MongLeung, 好明白, 我既情況同你一樣, 或更差...你起碼有人接送番工, 我嗰個係成 ...
佢無做嘢幾耐?你要俾錢佢駛?有無請工人?你咁忍得嘅?我c6無做嘢一年,日日出去機舖打機,我忍得好辛苦!

首頁

尾頁

跳至