跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人4月係瑪麗醫院生呀...??

有冇人4月係瑪麗醫院生呀...??
因為我係第一胎好多野都唔識...
希望大家可以入黎傾下... :mrgreen: :mrgreen:

大宅

Re: 有冇人4月係瑪麗醫院生呀...??

hi 愛笑媽媽,
我朋友二月時係QM生, 他老公法國人都讚不絕口, 話估唔倒香港醫院和醫生既水準可以咁好; 如果我是住港島區, QM必是首選!

複式洋房

Hi reginefhk

因為我冇朋友在QM生 BB 唔知 d 姑娘同嬸嬸好唔好呢... :mrgreen:

大宅

Hi 愛笑媽媽,

都okay; 而且贊育的產婦講座就很正, 尢其最後一堂

複式洋房

reginefhk ,
我有上佢地 d 講座呀...因為要返公...
尢其最後一堂<----係講咩架...???

大宅

Hi 愛笑媽媽,

The following information is provided by my friend:
The "talk" 贊育產婦講座 is actually the one conducted by their physiotherapy department. there are 4 classes, the first two and posture and exercise classes(teach u right pose, postures to avoid etc when u r heavily pregnant) and the last 2 are breathing and how to facilitate giving birth classes- they tell you what happens inside the ward, how to push, how not to push, when to push etc. very practical. good if your husband joins if he's planning to go in with you.

洋房

hi all, 我4月係QM生, 因BB要做手術, 好驚呀!唔知QM好唔好呢好擔心!!!!!! :-(

別墅

gigi1707,

What happen to you, why you know that BB要做手術?

I'm considering to deliver at 瑪麗醫院/養和醫院.
below are my friends' comments.
Althoguth 瑪麗 this 政府醫院 services sounds good, but
1. 探訪時間有限制(私家房一樣).
2. 通常助產使接生.
3. 要等好耐及要有醫生同意先可以用無痛妢娩
不過政府醫院一定平私家醫院好多!!!

伯爵府

其實係唔係一定要住港島先可以係qm生架 我住tko係唔係唔得 我本來想去qm但我住係tko我諗唔得所以無去報qm
gigi1707
放心啦, qm兒科好出名架, 你唔洗咁擔心 係呢點解你咁快就知bb要做手術既

大宅

通常公立醫院有公告說只收自己地區孕婦, 但如果不是太人滿, 他們都會照收; 但你要考慮自己和老公方唔方便個個月去咁遠定檢及其他檢查, 而且bb出世時要有充足時間坐的士去qm, 否則好似早前有大肚婆係的士上生就又會見報
gigi1707 係廣華結構性超聲波中 check 到BB膽管閉塞, 所以轉介去qm生及出生後做手術呀 :-(

洋房

hi sabina-bb,

我係照結構性超聲波知bb膽管閉塞,醫生suggest我去qm生,因現在follow我個兒科醫生係qm做,他話這個手術在出生後一個月內做最好!不過我都很擔心,因我聽人話就算手術成功,都會有很多後遺症,最worry係肝硬化,要換肝架!唔知係唔係? :-(

洋房

hi kittynat,

我bb膽管閉塞,出生後要做手術!患此病只是10000:3,真不幸! :-(
我4 月2日預產期,你呢?

複式洋房

gigi1707 ,

我個係 b女呀...咁你呢...?
唔好咁擔心呀...對身體唔好架...你要對呀 b 同醫生有信心呀...

洋房

hi 愛笑媽媽,

我個都係b女黎架! [quote]

別墅

我預產期係4月4日 , 瑪麗醫院好唔好呀?
我之前在贊育醫院生到我都怕.

洋房

hi sukilee,

贊育都係no.1架!why你生到怕呢?我預產期係4月2日,第a生唔知見唔見到呢? :lol:

複式洋房

hi sukilee

好多人都話瑪麗好好...應該唔怕既...

別墅

我係贊育生嗰女時 , 嗰醫生攞唔清d胎衣攪到我產後大量出血 , 連醫護人員見到都話未見過流咁多血既產後出血既 , 我仲要再入瑪麗醫院再開過個傷口攞返d胎衣出嚟. :-(

大宅

sukilee,
嘩你上次真係慘:-( 咁咪無時間/體力湊bb啊!:-(
今次唔會啦, 祝一切順利
sukilee 寫道:
我係贊育生嗰女時 , 嗰醫生攞唔清d胎衣攪到我產後大量出血 , 連醫護人員見到都話未見過流咁多血既產後出血既 , 我仲要再入瑪麗醫院再開過個傷口攞返d胎衣出嚟. :-(

大宅

我想問瑪麗既走老袋, 要原帶d咩架, 我4月13日生.......駛唔駛帶埋奶樽

首頁

尾頁

跳至