自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆+bobleon+的帖子 我都拖左幾耐下先決

原帖由 靚叉燒 於 12-03-26 發表
回覆 bobleon 的帖子

我都拖左幾耐下先決定帶佢去補~補嗰陣個牙醫都話只係試下~因為蛀得都幾深~又未要杜牙 ...
OMG希望仲赶得上唔使杜牙根的黃金機會啦,佢隻蛀牙係上邊都幾入嘅地方,如果要注意d咩補牙物料真係好有難度

大宅

引用:如果是乳齒不用理會,等脫牙換上,恆齒就要

原帖由 wuwujoe 於 12-03-25 發表
如果是乳齒不用理會,等脫牙換上,恆齒就要補啦!
以後臨睡要提醒擦牙啦,多用牙線,改善習慣:yummy ...
千祈唔好唔理呀,會連原本冇蛀嘅都侵蝕埋,第日恆齒都好可能被拖累至蛀牙!

男爵府

bobleon 發表於 12-3-25 23:58
澳門唔知有無
衛生局有個咩補牙溝(真正名字忘記了)...約係一年級時會安排去做...免費的

子爵府

引用:如果是乳齒不用理會,等脫牙換上,恆齒就要

原帖由 wuwujoe 於 12-03-25 發表
如果是乳齒不用理會,等脫牙換上,恆齒就要補啦!
以後臨睡要提醒擦牙啦,多用牙線,改善習慣:yummy ...
妳咁諗係唔啱架.........
雖然係乳齒,但係如果有蛀牙唔理,係會影響將來恒齒生長架。
有啲嚴重啲要杜牙根,如果杜牙根之後生牙瘡,就要剝左隻牙,唔想啲牙因為有個窿而移位,就要去裝個固定器。
所以係要「病向淺中醫」!

男爵府

引用:Quote:bobleon+發表於+12-3-25+23:58+澳門

原帖由 samchi媽 於 12-03-26 發表
衛生局有個咩補牙溝(真正名字忘記了)...約係一年級時會安排去做...免費的
...
唔等小一啦,聽日就咋咋淋book牙e啦幫佢,反正佢d醫療卷之前都無用過,希望今次睇牙夠用啦

男爵府

引用:Quote:原帖由+wuwujoe+於+12-03-25+發表如

原帖由 Elim_mama 於 12-03-26 發表
妳咁諗係唔啱架.........
雖然係乳齒,但係如果有蛀牙唔理,係會影響將來恒齒生長架。
有啲嚴重啲要杜牙根 ...
淨係聽落都驚驚

男爵府

畀面勳章

回覆:未夠6歲就有蛀牙,點算?

我女而家睇緊菲臘牙科醫院,佢有8隻蛀牙,而家補左3隻,我個女全部都係乳齒

男爵府

等佢自己換牙,如果係大牙的話牙科保健會幫你補的。

男爵府

引用:我女而家睇緊菲臘牙科醫院,佢有8隻蛀牙,

原帖由 RITTY 於 12-03-26 發表
我女而家睇緊菲臘牙科醫院,佢有8隻蛀牙,而家補左3隻,我個女全部都係乳齒

...
咁多

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

引用:我女而家睇緊菲臘牙科醫院,佢有8隻蛀牙,

原帖由 RITTY 於 12-03-26 發表

...
8隻

男爵府

趁佢依家未開始牙痛,即刻去睇牙醫啦!可能只需要補,唔使杜牙根,如果佢開始痛,就有機會要杜牙根。有問題就問牙醫,快去睇啦!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+RITTY+於+12-03-26+發表我女

原帖由 B媽-Blue 於 12-03-26 發表
8隻:scary ...
係呀,仲要係大牙,有一隻牙醫建議杜牙根,而家等4月尾再去睇時照x-ray睇下杜唔杜

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

蛀乳齒多數係飲夜奶 / 含奶瞓
唔關食糖事

男爵府

引用:蛀乳齒多數係飲夜奶+/+含奶瞓唔關食糖事+

原帖由 小倩 於 12-03-26 發表
蛀乳齒多數係飲夜奶 / 含奶瞓
唔關食糖事
我仔就係衰飲奶啦我諗而家差唔多6歲仲要用奶樽飲奶

小倩  咁你都唔同佢戒   發表於 12-3-26 13:45
廷廷媽    發表於 12-3-26 12:37

男爵府

啱啱book咗聽日同佢睇牙e,希望佢今次合作d,唔好咩都做唔倒淨係要我找數

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

bobleon 發表於 12-3-26 12:36
我仔就係衰飲奶啦我諗而家差唔多6歲仲要用奶樽飲奶
咁你都唔同佢戒

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

朋友個囡四歲就要地杜牙根, 因為佢個囡經常含支奶瞓覺

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

ANDREAMLEE 發表於 12-3-25 23:35
我姪仔試过,e生話只有等恒齒出去代替

人人唔同情況,都係要睇牙醫check下

有d要補左先,有d可以等恆齒出

大宅

我個仔4歲幾有2隻恆齒都要杜牙根呀,好在佢都肯比醫生整

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bobleon 發表於 12-3-25 23:58
澳門唔知有無

澳門都有架...不過牙保好似都係小學先開始...

首頁

尾頁

跳至