跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:2012-13埔浸幼稚園(正校)K1家長,黎呢度傾下la. ^-^

因為我知道,貴與平未必一定好,未必一定差,只知道是費學野深啲,平的學野淺些,我想問下你地點樣平衡取捨。

大宅

自己去學校參觀一下,帶埋小朋友去,睇下老師點同小朋友說話,小朋友的反應....
睇下學校hygiene好唔好,同下老師傾計....
我由呢d野決定讀邊間。

課程深,又係要家長跟功課。課程淺,又係要家長想法子補多d。無免費午餐。我覺得小朋友能自發學習,喜愛學習就夠。人品都好重要,學校會否著重都值得考慮。

諗下讀全日定半日會實際d, 因呢間只有半日。

複式洋房

回覆:2012-13埔浸幼稚園(正校)K1家長,黎呢度傾下la. ^-^

我個囡囡都係九月K1上午班 架,已交費用,不過仲未買校服。其實另一間禮賢分校都收咗,個心成日仲15、16。大家交流下

wing_10142000  依家得返下午班呀, 我又唔想下午班  發表於 12-5-11 12:32
wing_10142000  我都係15 16煩惱緊, 因阿女返緊N1的學校唔錯,之前無留位  發表於 12-5-11 12:25

大宅

BL715 發表於 12-3-26 15:02
我囝囝都係今年9月返上午K1, 佢係細囝來架, 個人坐唔定, 又唔多識講野, 到時都驚驚地, 實比老師投訴. ...
坐唔定只會係屋企發生, 老師有辦法的, 不用擔心.
老師會話你知小朋友學校情況, 交流管教方法, 但不會投訴的.

大宅

雖然我in果幾間都收阿囡,但我只交左呢間留位,而家無得1516 la.

大家係咪只買左一套校服? 整污糟左唔知快唔快乾....

我個囡一開頭試左K2的碼數,膊頭位而家剛好合身,我怕佢大得快,買左K3碼,又好似好長,臨開學睇下洗唔洗再改短... >.<

阿囡唔like 運動服 (可能係深綠色的關係...),由頭到尾都無著上身試過,有d 擔心一朝早要迫佢著校服.... 如果細佬又唔合作就好難出到門口... >.<

原來學校的冷氣都好勁,實要日日著冷衫,我諗住再買底衫打底,蓋好肚臍位....
至於黑鞋白鞋.... 有無人知去邊買好?

7月會去觀課ar, 睇下會否撞到大家。^_^

wing_10142000  唔岩,唔係可以去粉嶺換咩 ?  發表於 12-5-11 17:03

複式洋房

最後我都係決定比阿囡讀呢間,吾再15、16啦!7月觀課,我都報左去,吾知到時見吾見到大家呢?
另外,請問是否會係fb開個group? 可吾可以add 埋我呀?

複式洋房

回覆:zanezane 的帖子

黑鞋我會係Dr.Kong 買,你留意下yahoo. 佢有冇做團購,之前有做$299 。

大宅

cowcow18, 而家我只同2個媽媽係fb上做左朋友.
我今朝剛開左個fb埔浸K1 group, 你有興趣就pm個fb email account我add你入去la.
其他媽媽都歡迎呀, pm我la.

複式洋房

Zanezane : 已pm 左我的email 比你了,thanks !

大宅

我女係k1上午班

大宅

好多女仔wor...

大宅

到時會唔會女多男少架, 好似一班有30幾人咁多,下午出去交表-(茶點)

大宅

大家都已經交佐表啦 ?

大宅

回覆 wing_10142000 的帖子

我交左la.

別墅

想問大家有安排小朋友撘校巴呢?除了學校提供果4間仲有其他校巴選擇嗎?

大宅

我住大中, 未諗搭校車定同佢行去....
如果親自送, 就要同阿囝去埋大埔墟買菜, 係library 同indoor playground hea下先接放學.... 都好似要等幾耐...........

可只搭朝早果一程嗎?
點樣可以報名搭校巴?

大宅

乜要咁早報咩 ? 無人俾過校車資料我呀

別墅

回覆:wing_10142000 的帖子

因為我住得遠,大人行要25mins,拖埋個女就更耐,同埋工人姐姐接送就更加唔放心!校車係唯一選擇!你地要學校提供果4間資料嗎?

大宅

回覆 chingching416 的帖子

要呀。Thanks.我都未正式count 行要幾耐。
校車都有問題,去學校果程都safe.... 但係放學時上車位好似要過果條車場馬路先上車,我覺得好危險。

大宅

回覆 zanezane 的帖子

wing_10142000, 我唔sure係咪可以換校服,但有個負責福音工作的姑娘係我身邊細細聲俾意見,叫我買大d, 臨返學都係太長就車番短少少,小朋友大得好快,好快又會買。

首頁

尾頁

跳至