跳至

首頁

尾頁

大宅

我配偶在英國,只有我有香港PASSPORT,將來想BB有居港權要返香港生嗎? 又聽講香港生BB無位,因為工作關係,很難離開英國,小妹無家人幫,在香港無人帶BB,英國有6299幫手
這個問題好困人,未生要想定

他是英國人,我有雙重國籍

謝謝!

別墅

hi~我老公都係英國人,佢有身份証3粒星....我係香港人香港出世前年申請左移民visa...去英國生BB同定居..之後女女都拎到居港權...入境處話好睇爸爸媽媽其中一方有冇其他國籍OR永久居留...如果我拎左事但一樣野BB就冇居港權

大宅

cindy707 發表於 12-3-30 01:54
hi~我老公都係英國人,佢有身份証3粒星....我係香港人香港出世前年申請左移民visa...去英國生BB同定居..之後女女都拎到居港權...入境處話好睇爸爸媽媽其中一方有冇其他國籍OR永久居留...如果我拎左事但一樣野BB就冇居港權
敢我無希望,唯有去香港生

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

WytebordMarker 發表於 12-3-30 09:15
敢我無希望,唯有去香港生
你可以 在 英國生咗先, 日後同 子女 回港 住滿 七年, 可申請成為香港居民.
家吓 香港 產房 情况 好惡劣, 即使 香港人 都冇 把握 book 到醫院 生

大宅

回覆 回覆:topkidsmom的帖子

好難,本身住係英國,老公有唔識中文,叫佢移民無可能

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

WytebordMarker 發表於 12-4-1 02:42
好難,本身住係英國,老公有唔識中文,叫佢移民無可能

香港 好多 外國人 都 唔識講 中文,
上年 因為 歐美 經濟極差, 有大量 法國人 移民到香港, 比起前年 超出 60%.

英國 經濟 一厥不振, 即使 Olympic 將至, 都無助 英國 嘅 經濟.

你要 嚟 香港生, 一定要 肯定 揾到 醫院 肯收你.

別墅

我係英國公民,住喺香港,反而打算嚟英國生
朋友有咗6 week都book唔到私家生。之後,upgrade 到成十幾萬先肯收。
至於公立醫院床位有無咁緊張就唔清楚。不過,近年去公立私家都好,產房環境幾差吓,根本休息唔到。
至於市民福利就令唔少媽咪擔心。依家一線幼稚園,排隊等三千幾人,真係未bingo都唔會等到。好嘅幼稚園,小學中學全都私校。撫心自問,年年十萬8萬學費,再加課外活動出國交流,送細路去瑞士法國讀貴族學校都仲抵。仲教埋騎術,狩獵,滑雪,體儀。
英國經濟差,香港唔見得好,仲越嚟越被內地同化。總知,妳睇我好我睇妳好

寶石宮

Tachi 發表於 12-4-7 23:28
朋友有咗6 week都book唔到私家生。之後,upgrade 到成十幾萬先 ...
在英國生, bb 有冇居港權?

別墅

唔知呢,問吓政府部門。
妳會同小朋友番香港住嗎?

topkidsmom  呀  發表於 12-4-8 10:03

大宅

引用:唔知呢,問吓政府部門。 妳會同小朋友番香

原帖由 Tachi 於 12-04-08 發表
唔知呢,問吓政府部門。
妳會同小朋友番香港住嗎?
我想第日有居港權方便D,可以幫佢返香港內地。我個人幾想試下係香港住,俾佢學中文,但c6一定唔肯,除非公司派佢去

別墅

回覆 回覆:WytebordMarker的帖子

如果第日小朋友大咗,安排返大陸讀大學。效果差唔多。依家香港大學生英文水平差,反而以前讀書時,同名牌大學生交流,英文好到不得了。
而且,香港人唔少管理層職位要上大陸。早啲擴闊朋友圈子,揾份好工都易啲

別墅

但係依家英國咩福利都cut唒,連牛奶錢都冇埋,除非你搵得少錢!d學校越黎越差,同埋依家大陸咁強,扲左居港權先慢慢考慮都未遲!

大宅

回覆 回覆:cindy707的帖子

同意! 飯緊點囉。係英國交完稅半份人工無左,學校有差

複式洋房

我新來的, 第一次來親子王國
我講我既case, 我女女係英國出世, 我有英藉同埋香港ID(3粒星), 我老公只有香港ID3粒星同埋拎BNO, 但我老公係香港申請左個女既居留, 入境處批左, 所以我女女都可以長住香港, 只不過第時佢既身份証應該冇3粒星lor

複式洋房

我之前都係想個女第時可以有2個國藉, 想做咩都方便d, 佢大左想返香港又得, 留英國都得

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:想生BB,要返香港生先有HKSAR居港權嗎?

我老公英國人,我香港土生土長,未坐監,所以冇英國護照我對囡喺香港出世,佢地除咗有香港身份証,特區護照及回鄉証,仲有英國護照(因跟我老公英藉)。

複式洋房

回覆:WytebordMarker 的帖子

My husband is local born Chinese, but don't speak Chinese! I am from HK. After married I stayed until I got PR. recently moved back to HK n found out my son lost his HK identity. Now he needs to stay over 7 years to get HK residency! Although it's hard to get in top schools in HK but same thing happened in UK too! As long as you look you will find good schools for your kid! My son don't speak Chinese when we're back, now he speak Cantonese n mandarin too! I'm very happy with his progress! For my husband he still don't speak Chinese or understand it but seem he is quite enjoying here

大宅

畀面勳章

如果我老公係英藉, 我係香港人, 依家申請緊spouse visa, 過左兩年先申請PR....

係咪我一日未入英藉, 喺英國生左BB, BB都可以返去攞身分證

但係如果我入左英藉, 喺英國生BB, BB就一定返去攞唔到身分證 咁既情況下我係咪要返香港生BB先可以攞身分證呀?

再者, 返香港生完, BB係咪因為爸爸係英藉所以可以攞到英國PASSPORT同出世紙?

複式洋房

Tachi 發表於 12-4-7 23:28
朋友有咗6 week都book唔到私家生。之後,upgrade 到成十幾萬先 ...
送細路去瑞士法國讀貴族學校都仲抵。仲教埋騎術,狩獵,滑雪,體儀。個邊小學所謂貴族學校,同中學貴族學校幾錢? 對護照持有人同非持有人黎講?

謝謝!

男爵府

引用:我配偶在英國,只有我有香港PASSPORT,將來想

原帖由 WytebordMarker 於 12-03-28 發表
我配偶在英國,只有我有香港PASSPORT,將來想BB有居港權要返香港生嗎? 又聽講香港生BB無位,因為工作關係,很難 ...
我老公Croatian。而我香港人 有BNO有特區護照,有HK身份證3星。

我地由Ireland 返Croatia 生bb. 仔仔喺克羅地亞出世。因為99可以幫手照顧bb。

然後我仔拎Croatian passport ,旅遊身份入香港。仔仔2個半月大,喺香港,成功申請成為香港人。仔仔有特區護照,回鄉証,回港證,HK身份證。

首頁

尾頁

跳至