樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

業主講明不打厘印,怕唔拍?同埋佢要我寫定12個月既期票比佢喎!
有冇人知佢點解要咁做?
同埋我會有咩風險?

naviegirl  is it illegal?  發表於 12-3-29 15:49

http://kawaii-kids.com/

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

如有簽租約,,業主唔打厘印,你攞住租約自己打都得。佢唔打可能唔想交稅,真正原因只有佢先知,打厘印唔洗好多錢。如不打,佢在死約期要你走,你會無保障。至於期票,佢應該想確保你會交租,不過我覺得無意思,如有心唔交租,唔入錢落戶口佢一樣無租收。不過,正常人唔會攪花自己戶口,因為再同銀行開戶口會好麻煩!開期票比佢無乜風險,佢唔可以在到期前過數,如日後不租他的單位,跟他取回,如他遺失,可向銀行stop payment,但要手續費,問業主攞番。不過,我覺得你過業主只為自己着想:;pppp:

別墅

未有打厘印的租約, 隨了失去法律上的優先權外, 還不能在法庭上作為證據。如果物業因欠債或其他理由被法庭頒發收樓令時, 租客便失去了應有的保障了。

qyeternity  agree  發表於 12-4-20 23:56

男爵府

謝謝回覆!

男爵府

我就剛相反, 租客續租(好租客來的), 他說打不打也沒問題, 如果這樣, 打不打好呢?

水晶宮

meili 發表於 12-3-29 15:25
我就剛相反, 租客續租(好租客來的), 他說打不打也沒問題, 如果這樣, 打不打好呢?
...
打不打是法律的規定, 而不是 以好不好客來決定.

男爵府

回覆 howmuch 的帖子

so profession. Good.

男爵府

呢D野都係雙方傾既姐, 最緊要大家兩情相悅, feel comfortable, 有D想多D保障, 有D想簡單D, 有D想慳$, 唔like既可以選擇其他既 (雙方都有選擇權) ~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:業主講明不打厘印,怕唔拍?

我係租客,我租過嘅業主都冇打厘印,其實打左好似對業主保障大d,租戶就唔係好大分別,主要都係當租客欠租,業主可從法律途徑快d收番層樓。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 12-3-30 11:43
我係租客,我租過嘅業主都冇打厘印,其實打左好似對業主保障大d,租戶就唔係好大分別,主要都係當租客欠租 ...
無錯, 其實就算無打, 到時業主要收樓, 都可以補打, 貴10倍姐, 其實要攪到正規收樓程序機會不大, 除非真係咁唔好彩遇到職業租霸, 打都係當買個保險, 好多續租/大家熟左都唔再打啦 ~

男爵府

回覆:rentssp 的帖子

但我唸到一樣野,如果業主系死約期內收樓(賣樓之類),但佢又收哂期票,咁到時佢如果唔比番我,我去截票,佢可否告我開空頭支票?
同埋個業主要睇我地糧單,我覺得好私人,佢咁做系正常做法嗎?我第一次遇到咁既情形

男爵府

回覆 zzzlam 的帖子

睇糧單/稅單(收入證明)都係大路做法, 有 D 簡單D 就睇工作證明如工作證, 咭片之類 .....

都係個句, 你地自己傾, 最緊要大家FEEL COMFORTABLE 同俾到信心大家, 如你覺得唔STAMP+期票 FEEL NOT GOOD, 或者BARGAIN 下是單一樣, 但你要作最壞打算, 有無其他盤選擇先 ? MARKET 都係講供求, 有時租客上風, 有時業主做主場 ~

水晶宮

zzzlam 發表於 12-3-30 12:18
但我唸到一樣野,如果業主系死約期內收樓(賣樓之類),但佢又收哂期票,咁到時佢如果唔比番我,我去截票, ...

開空頭支票, 是詐騙罪, 不是張票draw 唔到, 就可以告, 你有理據就唔怕, 睇收入証明 (不copy), 都算正常, 你唔like都可以, 但你可以唔租.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:zzzlam 的帖子

業主要求睇糧單、稅單、入息證明呢d都好合理,但唔可以copy,我係好租客亦有心租我本人都唔介意,至於你講開期票就真係風險大些,當然有問題時你可以去 bank 做 stop payment ,但佢係有權追討,如果你好擔心,o甘不如同業主頃下改為辦理 autopay 好唔好?

大宅

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

會不會係未夠50%不能租出,所以不打印?推斷炸。你地話有無可能?

水晶宮

請問厘印費係點計,如果HKD20,000月租,厘印要俾幾多錢。

侯爵府

業主主動要求唔打厘印, 可能係佢同上會的銀行話係自住, 無得到銀行 CONSENT 話出租, 因為若果係出租, 銀行有權要求更多% 的首期和要求更高的利息. 業主話自住, 仲有機會申請9成按揭又享受平的利息.

複式洋房

如果你租樓是為了提供「住址證明」,請你堅持打釐印吧!因為教育處只成認有打釐印的租約.其次就是要防止業主於死約期間迫遷.

男爵府

水電煤轉租客名就可作為地址證明

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至