樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

不買樓但須要租住,租金支出每年十萬元,一年後樓價跌4-5%(以二百多萬上車盤計)。兩年則樓價跌10%才可抵消租金支出。以上論點是否正確?請各位給點意見

珍珠宮

引用:不買樓但須要租住,租金支出每年十萬元,一

原帖由 mytse 於 12-03-31 發表
不買樓但須要租住,租金支出每年十萬元,一年後樓價跌4-5%(以二百多萬上車盤計)。兩年則樓價跌10%才可抵消 ...
問題是要等到何時。
問題是要用幾多十萬之後才開始買,開始為自己供。
樓價跌到心水價時,自己供樓能力到時是否已轉了。
首期又如何保值或增值。
心願未了。

在一個等待的世界,是不是有無數問題?

你的問題,寄望新特首或有機會助你解決。

祝你好運!

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

回覆 mytse 的帖子

我始終覺得能力範圍以內,供樓好過租樓,租樓等樓價跌,能跌當然好,萬一唔跌仲升呢~純粹個人意見

Miranda_Ho  Agree.   發表於 12-3-31 17:34

大宅

陪月勳章

你總未計,如果供樓又還多兩年錢

大宅

回覆 helis 的帖子

當係無升無跌, 早D買就始終除咗利息仲可扣本金, 即係每個月响度儲錢, 除非大跌, 否則回少少嗰D都唔算著數。如果計好條數有能力,都要買, 但可以用耐少少嘅時間睇吓先,樓市升都唔係搶得好誇嘅,等有無筍盤,但都要了解咗某些屋苑先

大宅

樓主: 如果你睇跌, 租樓不貴. 以下有少少c9數可以省. 大家硏究吓

如一間2,500,000(舊樓), 3成首期,厘印,地產佣金, 律師費, 裝修.買家俬...etc 約一百多萬. 如銀行定期有2%, 每年有20000多的利息收入.

省了供樓利息(借7成供20年2.5厘). 約3500(頭幾年) X 12 = 42000

省了管理費: 約700 X 12 =8400

大廈維修唔計. 買樓之後要付70400(未計層樓的錢), 而租樓每年是100,000 (假設樓價,租金和利息不變)

但萬一唔跌反升, 睇住樓價升係好痛苦, 忍唔住中途入市就會加大以上的數及蝕租金. 如升10%, 你要比多250,000, 再蝕埋租金.

大宅

仲有租屋有機會2年搬一次,過份D年年搬都有,唔係話唔想住而係比業主趕走,又要比搬屋錢,運輸/地產佣金/有機要買D新傢電。仲要浪費時間搵屋同搬屋。駛左D無形錢。

如果自己樓仲可以扣供樓利息稅。

大宅

仲有租屋有機會2年搬一次,過份D年年搬都有,唔係話唔想住而係比業主趕走,又要比搬屋錢,運輸/地產佣金/有機要買D新傢電。仲要浪費時間搵屋同搬屋。駛左D無形錢。

如果自己樓仲可以扣供樓利息稅。

男爵府

回覆:mytse 的帖子

去到呢啲高位,仲有幾多向上空間呢!真係唔敢比意見!除非你現時搵到業主賺少啲肯減價比你,就算巿回你都好過些!

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

複式洋房

市場既升跌好難估計架喎, 唔好諗得咁完美呢....供樓既係自己, 租樓係人地架....好市時會加租, 你又要跟住加. 諗清楚呢...

大宅

租樓同買樓,好睇個人供款能力,同埋有無saving。

我初時無咩能力就租住,儲夠就買樓,樓市好就賣樓,之後又租樓,樓市好業主先將好樓盤出售,睇啱又再買過 (因為市好賣樓已經earn左一but)

雖然好多人唔贊成賣自住物業,我又覺得以樓換樓,目標明確。

講真,樓市跌同升,都係睇個人能力去買樓,連首期都未有,梗係租啦~
賣左樓未搵到啱心水既樓,都係租住先~睇啱先買

都明白人人都想低買高賣,賺到盡~
要做到呢d 境界,有財力先可以~

樓市幾時先跌到10%? who know?

伯爵府

我之前賣左間樓,都係打算樓價跌5-10% 可以抵銷到1-2年租金﹗

好彩我勤力睇樓,結果入左市都未跌呀﹗

複式洋房

都唔知幾時先真正會跌, 依家市建局仲話要收旺角新地填個邊d舊樓, 連帶附近d樓又有藉口抄上...唉...

洋房

No matter you buy a flat or rent a flat, you need to face the risks. No one can predict the future with 100% confidence.

大宅

唔駛被業主迫遷,子女學校又有預算,一家可安穩地生活,這是無價的。

禁止訪問

引用:不買樓但須要租住,租金支出每年十萬元,一

禁止訪問

引用:都唔知幾時先真正會跌,+依家市建局仲話要收

大宅

回覆:難做的決定

我正正就係被業主迫遷,仲有兩個月就生。現在要四出睇樓,但想買都無盤買,想租又無盤租

大宅

回覆:難做的決定

我正正就係被業主迫遷,仲有兩個月就生。現在要四出睇樓,但想買都無盤買,想租又無盤租

複式洋房

有自住需要,點都係供比自己好過供比人!

首頁

尾頁

跳至