婆媳關係

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

其實你有冇真係認真諗過結婚係兩個人既事,點解係兩個人付出,唔係多定小係有冇心既問題,每個月由你去分配錢,但點解都可以個個月清,比得你全權管理唔係都應該有小小錢儲到?愛一個人先會想嫁比佢同佢組織一個屋企,但單單你既愛情足唔足夠支撐到日後將來既問題,單方面咁一路付出最後都會有用完既一日喔,所以我覺得你真係諗清楚,你好愛佢係唔係足夠包容到佢既缺點,仲有時間不妨慢慢諗清楚,唔好即刻迫自己^^希望到最後找到一個不會後悔既答案~

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

別墅

龍鳳鈪

傻傻地,借左都唔帶,好大責任嫁

大宅

回覆:龍鳳鈪

我要唱反調,結婚係各処地方各有唔同規矩,中國南方係興男方出哂錢,但係好多西方國家會係女方全數附責埋單。如果你覺得擺酒回到本,我又覺得冇所謂,最緊要你地相愛而個男人真係嫁得過。如果而家個男既冇本事,咁你睇佢有冇上進心,將來有冇前途呢? 不過,如果真係你全數俾錢買樓,就點都唔好加佢個名住,而龍鳳鈪呢啲嘢,錦上添花之嘛,叫個男友自己儲錢買,點都要有啲contribution好啲。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:Stepmother的帖子

問題係男友講得出呢番說話,俾我分手算了。

親賢能, 遠小人

伯爵府

基本上有錢冇錢問題不大。睇餸食飯姐,就算針茶只比利是,其他乜都冇都ok.

敢禮金都要比啦? 如果咁都冇,再簡單d, 旅行結婚都得架,有話一定結婚要by酒架Mei?

個問題係你男友,佢幾大呀?咁吾成熟ge? 佢話家窮冇$, 吾大攪,save 多d$買樓我ok.

家下充乜大頭鬼呀?又要面子,又吾現實,

做男人可以窮,可以冇本事,但連小小志氣都冇。點得架?

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

樓主請三思... 如果係執意點都要嫁你真係要諗諗: 擺酒如果你朋友多親戚多可以回本都仲可以諗 (但過大禮D錢又邊係咪你出埋呢? 如果都係意頭就真係唔多好... 咁女家回禮係咪直接回俾你定係你好女兩頭瞞呢? ). 至於買樓如果係你俾哂 (即首期同每月供款都係你), 咁水電煤又會係邊個俾呢? 再如果, 2, 3年後樓主有左, 你補身坐月到小朋友支出又會點分配呢?

基本上冇錢買龍鳳鈪唔緊要丫, 最緊大家明白結婚大有大搞小有小搞, 就算唔擺酒自家人食餐飯都冇問題. 問題係樓主你bf係咪可以俾你付託終生呀?! 你明知佢係再婚 (好可能之前分哂身家俾佢前妻), 基本上所有野都要你負責哂, 你確定係啃得落就記住日後唔好怨. 條路係你自己揀架.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主, 你男友邊一方面咁令你死心踏地?

肥妹心  可能好靚仔卦  發表於 12-4-7 18:04

大宅

點解唔係由你男友買來俾佢媽媽充門面?
你男友係再婚, 真係好懷疑佢係想慳得就慳
成家都想是是但但咁娶你過門............
無就算啦, 俾我會企硬
自己外家就算有多餘錢買幾對俾你
呢d係外家錫你, 同對你既心意
男家咁都想叨光呀? 唔係丫???!?!?!
cheap成咁既,
咁唔想花錢租奶奶衫, 係咪又叫你媽咪除埋外母衫佢著?
有病既!!!

joycehang41010    發表於 12-4-5 09:13
cowcowlau    發表於 12-4-2 23:59

子爵府

鍾意唔可以當飯食! 而家已經乜都靠你, 將來都係一樣, 你預左係咁而又覺得無問題就嫁啦, 但如果你有懷疑就無謂嫁, 會後悔

複式洋房

其實個男既真係唔係咁好....樓主....愛唔係一齊....你地其實都有好多問題.....不如諗清楚先喇....

侯爵府

我男友出糧嘅錢都係由我管,但咁都年我都唔會為左結婚要影響我嘅生活質數,相愛唔一定要結婚,結婚最低限度都要比錢註冊,唔好彩要離又要比錢離婚,過得開心就OK啦,一紙婚書一點都不重要,做咩哂埋D無謂錢,仲要唔好聽你真係貼哂出嚟喎,何苦呢,同居咪算囉

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

大宅

認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

無咪無囉, 駛咩借呀, 怕唔好睇就自己買啦, 佢都傻架

子爵府

龍鳳鈪有無不是大問題,但係你男朋友是否值得一齊捱?我睇妳d post, 妳係咪雖要考慮清楚先結婚?

禁止訪問

大宅

唔好為結婚而結婚,樓主。

伯爵府

畀面勳章

首先我覺得他值不值得嫁係首要~有時愛一個人不等於要即時結婚~可以再相處下先~睇定d再算

加上他的家人就算無錢買金其實都無咩所謂~的確而家不是個個都買得起金

但最基本要借番黎影相的話~都係他們自己去借啦~問朋友又好~出去租又好~而家應該有好多呢啲服務~連

諗都不願去諗。。我覺得佢地對你失去左應該有既尊重~

但係是否他們太依賴你呢?結婚同層樓都係你出錢~錢都其次。。而個男的又不算待你太好~你都肯嫁~講得

難聽啲~推埋比你諗。。。你都會嫁架啦~他們何必大費周章? 你男友都唔算好錫你的話~你就更加唔洗

希望佢家人會特別尊重你~

ps有睇過樓主以前啲post

伯爵府

O 哂咀

首頁
23456...9

尾頁

跳至