興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

用數碼相機影既"視訊短片", 請問你地會點保存?

因用數碼相機影既視訊短片save 係電腦會佔好佔位,請問你地通常會用mud 野方法黎保存以便日後欣賞? 因我通常將視訊短片轉為wmv file來放上網但質數當然唔好, 但唔知點樣可以保留質數方便日後欣賞又唔佔電腦太多位, 請多多指教!

民房

Re: 用數碼相機影既"視訊短片", 請問你地會點保存?

I just saved into hard disk as the hard disk price is relatively cheap compared with several years ago.

For safety, I used a mirrored pair to store my digital memories.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CDR

侯爵府

畀面勳章

VenusB 寫道:
因用數碼相機影既視訊短片save 係電腦會佔好佔位,請問你地通常會用mud 野方法黎保存以便日後欣賞? 因我通常將視訊短片轉為wmv file來放上網但質數當然唔好, 但唔知點樣可以保留質數方便日後欣賞又唔佔電腦太多位, 請多多指教!

(1)DVD囉(e+ d dvd-r/+r碟好平之嘛...)
(2)hard disk("百幾激"都只不過數百元而矣....)

該用戶已被刪除

複式洋房

多謝各位既回應! 但係我試個將"視訊短片"燒落dvd但係dvd 睇唔到, 請問係唔係要轉格式先可以燒呢?

但係如果係用攝錄機影o個 d 帶, 你地會唔會剪接左先燒落dvd 收藏? 同埋你地會點做back-up? 原先既錄機帶仲會唔會保留呢? 請多多指教!

侯爵府

畀面勳章

VenusB 寫道:
多謝各位既回應! 但係我試個將"視訊短片"燒落dvd但係dvd 睇唔到, 請問係唔係要轉格式先可以燒呢?

但係如果係用攝錄機影o個 d 帶, 你地會唔會剪接左先燒落dvd 收藏? 同埋你地會點做back-up? 原先既錄機帶仲會唔會保留呢? 請多多指教!

您既"視訊短片"係咩格式先??*.avi? *.mov? etc??
一般普遍dvd player都未必support pc format既video(新品種果d就可直接play RMVB格式)您必需先將"視訊短片"轉做dvd video format(mpg2)才可{例如TMPGEnc / winavi / etc....}

dv影完落dv tape,最理想當然

伯爵府

另想請問各位高手,用數碼相機拍左video,已放了上電腦內,若果想send比其他人睇,用咩方法先至可以做到呢?yahoo可否做到呢 多多指教
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

複式洋房

如果要Send俾人, 一定要注意File的大小, 一段Video隨時可以好大, 而一般郵箱只可以收幾MB左右(1個File)

首頁

尾頁

跳至