時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

張達明:梁振英言論不恰當 反映不尊重法治

對於候任特首梁振英表示,不能夠保證明年在港出生的雙非子女,有香港永久居民身份。

港大法律學院助理教授張達明說,梁振英的言論不恰當,違反香港的法律,反映他不尊重法治。

張達明認為,修訂現行的入境條例,更改有關香港永久居民身份的定義,亦是不可行,因為政府不可以提出違反終審法院裁決的法例,否則會衝擊法治及不尊重法院的獨立審判權及終審權。

他說,最簡單的方法仍然是透過出入境的合法管制,加上中央配合,杜絕雙非孕婦來港產子。

http://hk.news.yahoo.com/%E5%BC%B5%E9%81%94%E6%98%8E-%E6%A2%81%E6%8C%AF%E8%8B%B1%E8%A8%80%E8%AB%96%E4%B8%8D%E6%81%B0%E7%95%B6-%E5%8F%8D%E6%98%A0%E4%B8%8D%E5%B0%8A%E9%87%8D%E6%B3%95%E6%B2%BB-043900240.html

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

人地都公布用咩方法就話人不尊重法治, 唔通佢係先知?

別墅

Nic  support  發表於 12-4-21 17:02

大宅

最討厭呢個張達明!:;pppp:
◇◆◆◇

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cy加油

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

CY你做到嘢我地一定撐你

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cy

大宅

地方政府比人玩足十幾年...., 係時候當家作主!!

carrina  今次cy主場...  發表於 12-4-18 11:14

侯爵府

又係一單對人唔對事嘅case, 都未講點做, 已經講定佢係犯法

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

笑下又一日。放鬆下啦大家!

禁止訪問

趣教勳章 叻叻勳章

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁就中曬CY計囉!選舉年啦!分明局你哋班范民玩政治自殺
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

回覆 nativisn 的帖子

我常常有個疑問,就是法治是什麼東東,法治不就應是以謀求該地人民幸福的一種價值嗎?
若然為了要維持大律師口中的法治,而任由他人以取巧的手段剝奪別人勤努的成果,
這還算是一種值得擁護的精神嗎?

vanyau    發表於 12-4-17 23:03
vanyau    發表於 12-4-17 23:02

大宅

回覆:一隻隻港奸跳晒出來

批評係最容易做嘅一件事,唔洗專家,呀豬阿狗都得㗎!

大宅

去死啦:;pppp::;pppp::;pppp:

侯爵府

畀面勳章

CY唔好理呀豬阿狗/所謂專家嘅言論攻擊,繼續為港人爭取應有權益,

複式洋房

ritatang 發表於 12-4-17 16:31
回覆 nativisn 的帖子

我常常有個疑問,就是法治是什麼東東,法治不就應是以謀求該地人民幸福的一種價值嗎?
法治係「法律凌駕一切」的概念,尊重基於法律的判決、即使個判決響感性或理性上黎講覺得唔合理都要尊重,就係法治精神
政府的運作亦需要基於法律賦予的權力來運作,在三權分立的政府中尊重司法機關的判決也是法治精神的一種體現

如果建立在法律之上的政府可以隨便地繞過甚至違反法治基礎,咁法律要黎做乜?
而家張達明講的就係擔心先例一開,日後政府就可以藉口用行政手段凌駕法律,變成一個人治政府
而人治政府是一個很危險的政府運作模式

講明先,我恨不得而家就截哂d雙非父母番歸、第時衝關生仔都唔比香港身份證
但咁唔代表我認同要人大釋法或者響法律框架以外做野

cc89cc89    發表於 12-4-18 00:55

民房

別墅

HunterSeeker 發表於 12-4-17 20:38
法治係「法律凌駕一切」的概念,尊重基於法律的判決、即使個判決響感性或理性上黎講覺得唔合理都要尊重,就 ...

法律系死,人系生既!香港就系因為太多呢d死硬派,所以公民黨先有機會利用法律來玩殘香港!

首頁

尾頁

跳至