跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

下星期去靈光interview, bb (細囡) 只得6個月, 校長話主要見父母, 有咩要注意呢? 仲緊張過見工...

子爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

回覆 luluy 的帖子

唔使緊張,我估主要都係問妳地平日邊個湊, 想佢喺學校學到呢乜, 點解報呢間學校等等

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

冇咩架, RELAX, 同校長傾下偈架咋...
我大囝讀緊K1, 細囝夠兩歲都會插班

別墅

回覆:高齡產婦 的帖子

我囡係11月出世,細b 有無機會呢?

別墅

回覆:luluy 的帖子

其實叫你in得應該好大機會收。 btw, 我個女月細b,11月插班n1. 希望有機會做同學仔啦!!!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

喱間學校會收細B的, 不過我估主要都係睇佢仲有冇位囉...

luluy, 妳囡囡依家先6個月, 即係妳依家in 2013-14年的n班?? 咁早in? 咁多數都冇問題啦

大宅

我覺得佢地好著重家庭/品德教育, 而唔係 "谷" 小朋友成績果種學校 ,所以interview一定要見父母, 主要同父母傾番佢地有咩期望

伯爵府

回覆 echanhl 的帖子

HELLO echanhl,
想問下妳小朋友係咪讀緊架? 如果係, 交流下吖

大宅

高齡產婦
唔係呀, 只係我上年去過interview, 我地同校長講 , 話想小朋友開開心心學習, 唔想佢好大壓力, 校長都 agree

別墅

dollycamcam 發表於 12-4-25 18:51
其實叫你in得應該好大機會收。 btw, 我個女月細b,11月插班n1. 希望有機會做同學仔啦!!!

...
dollycamcam, 我囡11年11月出世, In 2013 N1, 應該遲你囡一年.

別墅

高齡產婦 發表於 12-4-26 10:15
喱間學校會收細B的, 不過我估主要都係睇佢仲有冇位囉...

luluy, 妳囡囡依家先6個月, 即係妳依家in 2013-1 ...

我fd, 同事同區既細b (10年細b), 好多 N 都唔收, 所以我先早d 搵, 有d nursery 都話我太早. 我都唔想咁"怪獸"... 只希望阿囡返下學, 好過係家同工人姐姐無所事事.

大宅

高齡產婦
Hi, 我囝囝上年靈光畢業(今年小一).
想問下是否全部 N班同學可以升 K1?
今年下學期有冇開放日? (以前上下學期各一次)

伯爵府

回覆:luluy 的帖子

咁都係架,早d安排好唔洗心掛掛。我兩個仔都係年尾B , 所以好明白!
如果校長都肯咁早見妳, 我估多數都冇問題!只要妳誠懇d就ok!
Yes, this is a happy school,teacher always ask me not to worry too much, even my elder son cannot talk when he first join the school as his verbal was delay for at least 6 months but after 6 months he made a great improvement. Now...so many question to ask :)

伯爵府

回覆 ah_wa 的帖子

hello ah wa,
學校真係起碼一年兩次open day, 其實我都唔係好記得, 但一定起碼上下學期各一次, 好似剛二月先開完, 我次次都帶埋細囝去一齊玩, 學校的姐姐同老師見到細佬都好開心

至於n班係咪可以全上k1, 我諗就係, 除非妳自己轉校唔讀啦, 因為有d人只讀n班, 到k1就會轉去其他學校...我當時都有幫大囝搵其他k1架, 主要係一開學唔知喱間學校好唔好, 囝囝讀得開唔問心...所以點都係有所預備好d. 最後我大囝都有兩個offer, 只係冇一間有全日班, 只有一間am & 一間pm, 而我一直都係一心一意想比囝囝讀全日班的, 咁我同c6都覺得囝囝都讀得好開心, 老師姐姐都好錫佢, 所以決定比佢留底!

請問妳小朋友讀緊邊間小學呀?

大宅

高齡產婦

今年下學期開放日咁早 (上年3月開 - 我們不是住廣源). 上學期開放日都有寄信比我們, 囝囝回去玩得好開心.
囝囝都是由 n班讀到畢業, 好好彩抽到第一志願胡素貞.

囝囝升 k3時, 不是所有 n班同學都可以升 k1, 聽聞有家長去找校監幫忙.
所以上年 k1超過40人 (以前每班都好小過30人).

今年 k1幾多人? 那幾位老師做 k1班主任?

我們覺得囝囝開心最重要, 想要一間 happy school.
(當時有九龍塘n班收, 交了留位費都唔讀)

大宅

畀面勳章

我有靈光校服(女仔)送出,唔介意請PM我~~~

伯爵府

回覆 ah_wa 的帖子

咁我又真係冇留意係咪所有N班同學仔都可以升上K1呀...都冇聽到SIMILAR的談論...(因為唔係我帶囝囝返學放學, 所以我唔識其他家長架), 但每次去到, 其他小朋友同家長就識我囝囝囉...個個叫佢做BB

只知上年(我大囝), 同今年的N班, 都係胡老師做班主任, 咁N班就好似有一班全日班同一班上午班...每班幾多人我都冇印象喇...好似當時大囝嗰班(全日班)有十多個...(WITHIN20人).

今年就兩班K1, TOTAL 40人, 囝囝係阮老師(21人), 另一班係吳老師(19人)...其實佢哋兩班人同一個課室, 兩個班主任加兩個助教, (當然仲有姐姐幫手啦) 分別小組教學, 一般都冇分邊班打邊班嘅, 所以有咩事其實幾個老師都會知到.

我都唔係住廣源架, 但我想多D帶細仔去學校, 等佢第時返學冇咁驚...所以我由大囝報咗喱間學校之後, 每一次OPEN DAY我都有返去玩架, 只想小朋友對學校多D歸屬感, 每次佢哋都好開心.

我覺得...以我聽聞...學校的派位好似都唔錯喎...希望到我囝囝時都可以咁好運啦

大宅

Hi 高齡產婦,

囝囝 k3時都是阮老師做他的班主任, 她是一個好老師. 我唸她是否會轉做 k1班主任.

我熟識的家長中, 大部份都和我們一樣選胡素貞 (第一志願). 上年有4個囝囝入胡素貞 (冇囡囡).
以我所知冇人入呂明才, 唔知靈光家長是否覺得呂明才太谷冇人選? (我和識的家長都是這樣想)
最多人入的是沙循, 因為沙循在廣源.

希望大家的小朋友都可以入到心儀的學校.

禁止訪問

引用:+本帖最後由+ah_wa+於+12-4-27+18:02+編輯+

大宅

dragonball0301 發表於 12-4-27 19:10
唔好意思,想請問靈光畢業生升讀胡素貞後程度追得上嗎?會吾會吃力呢?胡素貞會好谷好多功課嗎?

胡素貞程度只是跟書教程度 (沒有教早一/半個學期), 囝囝可以跟得上.
功課當然比幼稚園多, 可以接受, 不算十分吃力 .
要記著好學校功課自然比較多 (不算谷), 你不可以:又要學校成績好又要功課小.
囝囝和另一個熟的靈光畢業生, 上學期考試都算中上, 所以靈光畢業生讀胡素貞是沒有問題.

首頁
12345...8

尾頁

跳至