跳至

首頁

尾頁

公爵府

打左卡介苗針 bb 有冇發炎

如題

bb 出世時起醫院打左支卡介苗針, 前幾日見佢開始腫腫地, 今日沖涼時見佢有灌膿情況添, 醫院話係正常現象, 就算潰瘍都係正常, 唔使驚, 過多幾個 wk 就會好, 唔知係咪真 ?-( ?-(

我見佢有膿同佢用火酒消毒, 老公話想同佢用支針放左d膿出黎, 唔知得唔得呢 我就覺得唔好攪佢好 d :cry:

你地 bb 有冇咁既情形出現呢 ?-(

大宅

Re: 打左卡介苗針 bb 有冇發炎

我幫佢沖涼時,自然穿了. 我無用火酒消毒, 而家好番晒.

tweety

伯爵府

貓貓媽咪

我個仔 11月12日出世, 而家手臂上都仲有粒膿泡.
我係隔離 topic 見有 d 媽咪問個醫生係正常 & 唔洗點理佢
最重要係唔好特別去消毒 & 放左d膿出黎. 否則, 會無效嫁

mandy

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

貓貓媽咪

你梗係出院掛住望 bb 無聽姑娘講呀 :mrgreen:
醫院同埋健康院姑娘都係話唔使理佢, even 發炎都唔好攪佢, 有乜唔放心, 就搵健康院姑娘睇下啦, 千祈唔好自己消毒呀.

公爵府

w_y,

我有聽呀, 係老公擔心佢發炎, 我已經同佢講左係正常架, 佢叫我同 bb 消毒咋 咁我已經同佢消左毒咁點算呀 :-(
頭先我見佢件衫仔已經有 d 膿既積起度, 同埋個手臂針位周圍有d好似開始好番時 d 皮皮起周圍, 咁係咪即係開始好 or 差左呢 ?-(

伯爵府

好媽媽勳章

me too.
千其唔好搞咁多野, 否則受感染仲麻煩!

tweetycheung 寫道:
我幫佢沖涼時,自然穿了. 我無用火酒消毒, 而家好番晒.

tweety

別墅

暫時無, 只係腫左一粒

首頁

尾頁

跳至