跳至

首頁

尾頁

洋房

以下內容是關於本人向消委會投訴的信, 購買地址是元朗大馬路 "木切雞" 鞋音....

本人XXX今早在元朗諮詢中心已向貴會投訴一商號售賣劣質產品, 經本人多次投訴仍推卸責任。本人無可奈何下唯有到貴會作出投訴, 因今早元朗辦事處職員只是复印單据, 記錄本人個人資料, 聽本人口述而未有筆錄詳細情況。所以用電郵方式將事件詳細說明, 以下是內容:

本人去年2011年6月25日在"木切雞"訂造一張睡床及兩個床頭櫃合共港幣8500元,送貨時間大約在8月左右(因本人9月才入伙)。本人在最近數月一直注意到兩邊床頭靠牆腳位置時常有些黑色微粒粉狀物。初時不以為意, 以為是灰塵清潔便算。每次清潔後數天後都再次出現,直至最近4月16日晚上好奇下將睡床拉離開牆壁後, 恐佈一幕發生在眼前。床頭板後面整塊已發霉 (黑色)及有大量木蚤。本人的太太於4月17日致電該商號投訴, 負責人張小姐於17日晚上致電本人詢問貨品情況。本人詳述後, 張小姐查問床頭牆後是否浴室。本人回應牆後是屋外, 但張小姐竟堅稱是潮濕所致。本人質問為何兩個床頭櫃無問題而偏偏只有睡床有發霉及木蚤,張小姐不回應另提出所有木產品都有証書。本人回應証書不是重點, 重點是希望木設計公司盡快派職員來視察及了解情況。張小姐稱會派人來。但三天後4月20日晚仍未有確實回覆。本人再致電張小姐, 她稱她公司不會派人過來,就算本人稱可載她到本人住所她也堅稱不會到現場看產品問題,隨後本人表明會向消委會投訴,她才急電國內生產商,商約來港跟進。

生產商一名姓區先生於4月23日到達本人住所檢查了睡床, 因本人家人無法接受床頭板後有發霉及木蚤, 投訴後第二天已清潔。可惜家人忘記拍照,生產商也看不到最恐佈的一幕但仍檢視到確曾有發霉現像。本人隨後向生產商稱床下有同樣問題。本來想翻起床視察但因床大重原故,只是移開原來位置。移開後發現有蚤在地上爬行(已拍短片)。生產商稱若非親眼所見,他不會相信。已承認這是個別事件,誠諾會與木設計公司跟進。本人已表明這床百份百不能睡要求退款。直至昨天4月24日晚上,本人在床上注意到床頭板面用皮造與木外架空隙有啡色長約2-3mm條狀物,仔細看竟然慢慢緩動。想找手机拍下時這蟲已走入空隙里。本人再致電"木切雞"張小姐問她如何處理,她竟要求我付材料費重新造一張。本人並不同意,只接受退款但退多少可以商討。張小姐稱就算本人到消委會投訴都不會退款不商討!又稱貨物有3個月保修期,過了這麼久她們不負責。但本人在購買時未曾聽過,在單上也無法找到3個月的保修事項。其後再聯糸生產商區生,他說他只是成本價2400港元為長期客戶木設計造。無法退款給本人。整件事由投訴第一天起"木切雞"都是推卸責任,不肯面對有問題產品,找藉口歸究天氣,將責推給生產商。本人經"木切雞"訂床,與"木切雞"的生產商無任何關係,"木切雞"迫本人與生產商談在基楚上已有問題。此事已對本人及家人做成極大影響,太太身上亦有紅腫似被蚊蟲咬過,睡床不能睡也不敢丟掉怕沒有証据!請貴會盡快處理跟進並給本人回覆。

謝謝

昨晚下雨, 床頭已發現4-5條蟲或木蚤在爬行, 木人已拍下多段短片。可惜這里唔知點比大家睇

本人知道不應在這版發帖, 但又不知在那里發帖正確, 不想大家元朗人被騙, 請版主見諒
各位如有類似案例可給些意見, 謝謝

愛貓  明白~  發表於 12-5-4 12:12

男爵府

即是邊間呀??"木切雞" 鞋音....好難明

洋房

係木x計

男爵府

元朗大馬路近咩位置

大宅

好恐怖有咁多野走出黎
間野近邊架?

寶石宮

2019新春慶豚圓

有間咁嘅舖頭咩??

珍珠宮

畀面勳章

係咪又新街對面個D家私鋪呀?

洋房

元朗大馬路3x號金風大廈5號地下

milktealai  認住佢  發表於 12-4-27 12:18

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:版主請見諒, 大家都住元朗, 希望唔會有人再被黑傢俬店騙

我都幫過呢間野,真係好差,一尾推卸責任,裝修手工又差,傢俬又整錯尺寸,遲遲都未交齊貨,就問我收尾數,我梗係唔俾,佢仲大我叫我小心d

milktealai  咁衰  發表於 12-4-27 12:16

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:michaelckyip 的帖子

木蚤繁殖很快, 亦很難證實由送貨始己有, 因已送貨半年, 如你不想全屋蚤必須盡快掉走木床(不理是否追討到任何野), 兼搵滅蟲公司做一次滅蟲, 為家人健康著想, 不好聴但這是忠告。
我曾經聴過村屋有人鋪木地板, 唔好彩有木蚤, 全屋地板要全換

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

回覆:版主請見諒, 大家都住元朗, 希望唔會有人再被黑傢俬店騙

我以前喺沙田d咩咩設計公司做過地台+床+衣櫃,都有d貨不對版,畫图個低能㗎入唔到電梯,抬上樓梯又花咗d, 就算隻衣櫃門唔係寫明嘅磨沙玻璃.話唔會做過新嘅,最多send返大陸改,難免再花多少少,可以幫我補色所以依家多數買紅蘋果之類嘅,平靚正,好多時可以趁返一set, 搬屋有時乘機換新嘅

別墅

回覆:michaelckyip 的帖子

你放心消委會雖然冇同你寫d咩,佢會通知果間設計公司你去投訴,睇吓佢同你可否和解,過一二個星期就打比你了解

子爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

多謝提醒
DoDoDo

大宅

間公司咁衰架~

大宅

好媽媽勳章

太恐怖了

洋房

已經報左比萍果日報,希望有興趣報導啦!

洋房

最緊要係買床係用最少3,5,7年。劣質真係短時間內無可能睇到。香港消委會真係無乜力。淨係話負責調解,唔怪得知姓張的無賴一D都唔怕。平時一般巿民被騙,如果傳媒唔關注跟本就無符。而家唯有做無賴,到店內給她客看我的短片,打擊她!

大宅

回覆 michaelckyip 的帖子

大宅

咁恐怖

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Thank you sharing

首頁

尾頁

跳至