烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

THERMOLON 是永安印花換的陶瓷鑊, 有冇人用過!?

另外在永安有一款叫元氣x鍋的氣墊鑊, 大家又知唔知好唔好用??

珍珠宮

大廚勳章

氣墊鑊 , 4年前已經出咗 !!
初初推出時 , 口碑頗佳 :
http://nextmag.vndv.com/10/etw688/12.htm
不過 , 原來只係初初開頭嗰幾個月好好用 , 之後就會 越用 越黐底 !!!
代理商接到投訴 就改口話 應該要多加食油來煎炒 !!!
原來 佢哋示範時 唔落油 只係氹你買的 !!!

4 年前嘅毛病 , 現在會否 有所改善呢 ?買之前 , 要 check 清楚先呀 ~

至於 Thermolon , 永~ 的印花已經在5月6日 停止咗 .
除非你有印花在手, 咁就仲可以在5月13日前換購 .

Thermolon 喱款 叫 "Bali" 系列 , 係不適用於電磁爐的 !
所以 , 雖然 印花 換購價 真係 好抵買 , 我都冇去買 .

不過 , Thermolon 同 氣墊鑊 有同一毛病 , 就係用多幾個月 , 就會開始 越用 越黐底 !!!

而 "Bali" 系列 的 Thermolon Expert2 易潔塗層 就比較弱一點 , 較易刮花 !!!
如果 真的想買 Thermolon , 應該揀較貴的 Thermolon ROCK , Thermolon Endurance2 , Thermolon Granite , 這些級數才會耐用一些 , 冇咁易刮花 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

永~ 的 氣墊鑊 扮曬日本貨 , 價錢驚人 .
佢哋嘅網站都有列出價格 :
http://www.mtwo.com.hk/index.php ... cle&id=75&Itemid=54

其實 , 喱款所謂 "氣墊鑊" , 只係由 台灣人設計 , 在台灣生產的 OEM 產品 , 根本同日本冇乜關係 !
在香港 , 佢哋個 brand name 就係 "M II" , 在台灣 就改個 brand name 做 "Maluta 瑪露塔" ~
而台灣那邊 卻不會叫它做 "氣墊鑊" ?!

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

Thermolon 的 "Bali" 系列 係大陸造的 .

而 Thermolon 較貴的系列 係在美國 或其它地方生產 .

ご馳走様

大宅

khman:

謝謝你的詳細講解

其實近年我用易潔鑊的習慣是: 只用木鑊鏟, 少炒, 多數只用黎煎, 用到花就掉 (大約年半至兩年換一隻) ...

如果我當隻greenpan 係美亞, telfon 之流, 都係expect 用一, 兩年就換, 咁又用唔用得過呢?

大宅

khman 發表於 12-5-8 12:46
至於 Thermolon , 永~ 的印花已經在5月6日 停止咗 .
除非你有印花在手, 咁就仲可以在5月13日前換購 .

我就係先前响永安買左野, 有印花在手, 仲淨番幾日, 睇下好唔好換, 我有多印花呀, 如果你想換我比印花你吖

珍珠宮

大廚勳章

m1m1sam 發表於 12-5-8 20:46
khman:

謝謝你的詳細講解
如果 你肯跟足 GreenP~n 的使用指引 , 我諗應該可以用到一、兩年 甚至更長 ....
喱 d 陶瓷易潔塗層 的通病係 : 容易被食物汁液 "滲入"表層 !
之後 , 如果唔及時用 "溫水" + "洗潔精" 徹底清洗 ,
之後再用它來煮食 .... 就會開始積聚更多食物殘渣 , 遮蔽著更多的易潔表面 , 於是便越用越黐底.

挽救的方法 只有 用水 溝 "洗潔精" , 用它來連續煲 (keep 住沸騰) 十多分鐘 , 才有機會回復 non-stick 功能 .
如果 仍然搞唔掂 ..... 就要試試改用水 溝 "醋" 連續煲 (keep 住沸騰) 十多分鐘 , 希望可以溶解 "滲入"表層內的食物殘渣 , 利用沸騰的壓力把表層內的食物殘渣 迫返出來 .....

因此 , 我相信 日常的正確洗鑊方法 , 應該係 趁隻鑊還未冷卻的時候 , 用 "暖水" (最好是熱水) 來沖洗 喱類煎 pan .
如果 , 等到隻鑊凍咗 , 或者用凍水 來急速冷卻隻鑊 , 都會令到 "滲入"表層的汁液 凝固 及封閉在表層內 , 之後會很難清洗!!!

如果 , 你唔嫌以上的清洗方法 麻煩 , 又唔打算用電磁爐的話 , 我覺得 GreenP~n 喱款 Bali collection 真係用得過 , 以印花的換購價來買 , 更加係全城最抵買的超值產品 !

ご馳走様

大宅

謝謝你!
咁你要唔要印花呀?
我有廿幾個, 諗住自己要12個換兩隻!
或者其他人有興趣也可以contact我!

珍珠宮

大廚勳章

m1m1sam 發表於 12-5-8 21:11
我就係先前响永安買左野, 有印花在手, 仲淨番幾日, 睇下好唔好換, 我有多印花呀, 如果你想換我比印花你吖: ...
先先 多謝 閣下 好意 ! {:1_1:}
其實 , 我之前也有些衝動想換購的 ....

不過 , 我始終覺得家中的那隻 eCosw~y 瓷晶鑊 , 性能唔會比 Thermolon Bali collection 差 , 更加沒有越用、越黐底的流弊 .
所有 , 我最後都係打消了換購的念頭 .

anyway , 剛剛提到 eCosw~y 隻 瓷晶鑊 , 你咁啱又考慮過 永~ 的氣墊鑊 .
其實 , 兩隻鑊係 來自同一台灣生產商 的 孖生姊妹 (OEM 產品) .
不過 , 兩者的外層有分別 .....

氣墊鑊 的外層 的 PTFE non-stick 可能唔係太多 , 所以導致出現 越用、越黐底的流弊 !
而 eCosw~y 隻 瓷晶鑊 的所謂 "瓷晶"塗層 , 就有足夠的 PTFE 去解決 越用、越黐底的流弊 !

使用 PTFE 的問題 , 主要是當溫度超過 240°C 便會釋出毒氣 !
所以 , 生產商造了一些 較少 PTFE 的鑊 .

如果 擔心產生毒氣的問題 , 就可以揀 氣墊鑊 .
甚至 , 揀 Thermolon 那種完全不含 PTFE 的陶瓷易潔塗層 .

如果 擔心 越用、越黐底 的問題 , 又有信心可以把溫度控制在 240°C 以下的話 , (亦唔用電磁爐的話) , 我建議購買 eCosw~y 隻 瓷晶鑊 .

我對 eCosw~y 瓷晶鑊 唯一不滿意的地方 , 就係它無法使用於電磁爐上 .

可惜 , Thermolon Bali collection 同樣不能在電磁爐上加熱 .
否則 , 我一定會換一隻來用 .

(註:
我初初使用 瓷晶鑊 時 , 會另外再使用 "紅外線 測溫鎗" 來檢測 鑊面 於 加熱後的溫度 .
當我對 火路 有所掌握之後 , 我才沒有再使用 "紅外線 測溫鎗" .)

ご馳走様

大宅

我冇電磁爐架!
其實平時炒多用黑金剛, 但有時屋企又確係需要一隻平底鑊煎下野!
既然Thermolon 不含 PTFE , 咁我一於換啦!
btw, eCosw~y 瓷晶鑊幾錢 ?
你係會員?

珍珠宮

大廚勳章

我唔係會員 .

我買 瓷晶鑊 的時候 , 係借用了別人的會籍來買的 .

嗰次 .... 我經過 eCosw~y 間舖, 見到有個媽咪在收銀前面交易 , 我問她可否用她的會籍幫我買 , 佢 Ok , 咁我就用了會員價$390 買了最大的那個 size 38cm (原價 $750) .
不過 , 嗰個媽咪把收據拿去 , 沒有畀我 , 我估可能係收據上有她的個人資料 , 所以也沒有問她取回我的收據 .
買之前 我亦已經檢驗清楚隻鑊 , 沒有問題 . 所以 , 沒有保養也都算了 .

其實 問這裡 的媽咪 借會籍來買 , 應該會更好 , 沒有上述那個問題 .

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

m1m1sam 發表於 12-5-9 11:34
我冇電磁爐架!
其實平時炒多用黑金剛, 但有時屋企又確係需要一隻平底鑊煎下野!
既然Thermolon 不含 PTFE ...

黑金剛 的確是一個很好的選擇 .
如果 用開 黑金剛 都覺得 ok 的話 , 那就真的無需考慮 eCosw~y 的 瓷晶鑊了 .

anyway , 瓷晶鑊 沒有 平底的煎 pan 供選擇 .

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至