烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人知點開鑊?

男爵府

Good luck
http://www.amazon.com/Greenpan-1 ... -reviews/B001B15714
成人每日應進食400g蔬果

大宅

GOOD LUCK ? WHY?
有問題咩?
我換之前都上黎問過! 冇人話有野喎, 仲話好過氣墊鑊添!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4956032

有咩問題? 唔夠耐用?
如果係呢樣我OK喎, 我冇預佢用好耐, 一,兩年就換鑊!'
最緊要唔係有害/有毒就得!

珍珠宮

大廚勳章

deleted ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= [email protected]>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

m1m1sam 發表於 12-5-13 15:00
有問題咩?
我換之前都上黎問過! 冇人話有野喎, 仲話好過氣墊鑊添 ...

我之前的 post :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=4956032&pid=68369548&fromuid=448829
曾經提過 :
....
不過 , Thermolon 同 氣墊鑊 有同一毛病 , 就係用多幾個月 , 就會開始 越用 越黐底 !!!

而 "Bali" 系列 的 Thermolon Expert2 易潔塗層 就比較弱一點 , 較易刮花 !!!
.....

希望樓主沒有 miss 咗我之前 指出的喱個 問題 啦~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= [email protected]>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

入面提到一個開鑊的方法 :
...

1. Heat the burner on high til red hot.
2. Put the pan on it for ONE MINUTE.
3. Then remove from heat and put a small bit of vegetable oil in the pan and rub it in. It's OK if there is oil all over.
4. Let the pan cool COMPLETELY.
5. Wipe out all the oil and you are ready to cook.
....

我覺得 佢咁樣開鑊 , 係可以有效幫助隻鑊 冇咁易出現黐底的問題 .

不過 , 跟佢喱個開鑊方法時 , 要小心 大、細火 嘅熱力控制 ....
如果學佢 猛火 空燒 1 分鐘 , 結果 可大、可小 !

雖然 Thermolon 宣稱它的陶瓷易潔塗層 可以承受 450°C 的高溫 , 但去到咁高溫就算塗層唔剝落 , 它的易潔功能亦未必保留得住.

鬼佬的 burner 可能冇東方人所用的 gas 爐咁勁 ,佢哋嘅 high heat 可能只及得我哋嘅 中火 .

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

m1m1sam 發表於 12-5-13 13:53
有冇人知點開鑊?

正常步驟 , 第一次用 , 一般都只須用 加幾滴 洗潔精 , 清洗乾淨隻鑊 , 再抹乾就可以了 .

如果 , 想開鑊的話 , 不妨學吓 eCosw~y 隻瓷晶鑊的開鑊方法 :

先使用小火预热 大约2分钟,
熄火 , 倒入食油,用膠锅铲 将食油 完全沾于 锅面,
待油冷卻之後 , 再把食油倒出来,
用厨房纸巾擦干净即可。

ご馳走様

男爵府

m1m1sam 發表於 12-5-13 15:00
有問題咩?
我換之前都上黎問過! 冇人話有野喎, 仲話好過氣墊鑊添 ...
我之前search過呢個牌子,好多外國人都話初初用好好,但幾個月就痴底,冇得返轉頭。不過如果你接受到一年換一隻鑊咁咪ok囉
至於健康……個人認為各種新化學品塗層只係未有足夠時間同用家去研究有冇害,當然你接受到就得啦中
成人每日應進食400g蔬果

首頁

尾頁

跳至
熱門主題