跳至

首頁

尾頁

男爵府

不經不覺做咗10個月奶媽,大家打算幾時停?我本來唸住餵到1歲,最近,C6又話不如餵多年到2歲先停,我爭扎緊,唔知點好mouth:

男爵府

我都餵了十個月呀,我本來想餵到2歲,但好多人話餵到歲半好,因不夠營養。

男爵府

我兩個星期前俾BB戒左人奶
餵左10個月

大宅

回覆 minirat 的帖子

Hi minirat,
我都餵左全人奶10個月,想開始轉奶粉,但阿女死都唔食奶粉,請問有什麼方法可介人奶??

男爵府

回覆:haverabbit 的帖子

我個女又係唔食奶粉,最最最弊係佢要吮住「暗」瞓覺

男爵府

引用:回覆 minirat 的帖子 Hi minirat,我都餵左

原帖由 haverabbit 於 12-05-22 發表
回覆 minirat 的帖子

Hi minirat,
你的女有無試過用奶樽飲人奶?
如果無,可能麻煩d.
因為奶嘴同乳頭的"口感"完全無同.
初頭幫他戒人奶,他都無肯飲奶粉.
不過有日我奶奶激氣,逼他含住奶嘴,再jee奶入他的嘴俾他試味道.
搞笑地他竟然覺得味道唔錯就從此肯飲.

男爵府

引用:我個女又係唔食奶粉,最最最弊係佢要吮住「

原帖由 溫柔 於 12-05-23 發表
我個女又係唔食奶粉,最最最弊係佢要吮住「暗」瞓覺
我BB都系甘.
每晚都系嗓住訓.
開頭我都好擔心同唔舍得.
醫生同我戒奶唔甘重要.
BB的適應能力好強.
我開頭都半信半疑.
原來系真的.
他扭左幾日就無再扭奶.
現在好似完全唔記得甘.

男爵府

回覆:重有無奶媽係度?

我隻女用奶樽食果汁,開奶茶,人奶都可以.......但一入口係奶粉飲2安就收工

大宅

各位, 我個女係日頭兩餐人奶係工人用奶樽餵,只有臨zzz 前先係我埋身餵. 今日試食奶粉有新進展... 我個工人先開了30ml 奶粉用spoon 餵個女, 起初阿女唔肯飲. 但唔知係咪肚餓, 慢慢一匙一匙飲哂30ml 奶粉. 之後工人才補返我d 人奶比佢飲.

我檢討後得出兩個可能令bb 接受奶粉的原因...
1) 唔好用奶樽餵奶粉. 因為對我個女黎講,奶樽=mama 奶,用其他用具餵佢無咁抗拒.
2) 要不停試奶粉,我由friso 轉惠氏,再轉思敏兒.

希望以上info 幫到大家!!

男爵府

引用:各位, 我個女係日頭兩餐人奶係工人用奶樽餵

原帖由 haverabbit 於 12-05-24 發表
各位, 我個女係日頭兩餐人奶係工人用奶樽餵,只有臨zzz 前先係我埋身餵. 今日試食奶粉有新進展... 我個工人 ...
甘就好了!
反正都開始要學習用杯
她肯用奶樽以外的方法飲奶絕對系好事

大宅

半歲之前bb唔食奶樽,奀晒﹗當時營養師都有話可以唔再餵。之後佢肯食奶粉,依家兩樣都餵,餵都幾耐就幾耐啦﹗佢都係當甜品同埋食住容易d瞓。

大宅

我而家都仲餵緊 , 成日話唔想再餵 , 但個心都好想一路餵落去 , 原來發覺唔捨得唔餵呀b既竟然係我自己 , 呀b佢6個月出牙仔 , 就已經冇埋身餵 , 因為佢咬我 , 所以都好懷念個時佢勁需要我既感覺 , 有時泵奶其間 , 我仲會傻傻的問呀b , 你仲食唔食奶奶呀 , 佢望跟住我個胸係度笑 , 我硬係覺得佢仲記得以前是在媽媽的懷抱裡食奶奶的 , 之後佢望下望下走開左lu , 的而且確個下真係有d失落 .... 唔知各位有餵開媽媽奶既媽媽會唔會好似我咁諗呢 ~~ (講到有少少眼濕濕tim...)

大宅

回覆 嘉露仔 的帖子

Still 埋身餵, bb enjoys very much!!

子爵府

回覆:重有無奶媽係度?

我個女都係全人奶吖,埋身餵好sweet的所以我會keep住,等佢自己唔食爲止~宜家三餐人奶二餐粥/飯/字母粉

sobmama  同你一樣呀... 都係打算餵到佢唔食... support!!!   發表於 12-9-27 11:53

別墅

tulipsiu 發表於 12-5-22 14:11
我都餵了十個月呀,我本來想餵到2歲,但好多人話餵到歲半好,因不夠營養。

係牙~~~我尋日係公園度同D媽媽傾計~佢地都話唔駛餵咁耐...因為我地D奶會開始冇咩營養...所以唔駛餵咁耐..
開頭我都諗住餵到2歲...但而家諗住餵到歲半就算....但好怕佢介唔甩...因為有時我太攰我就會訓係度比佢啜..T^T

別墅

嘉露仔 發表於 12-6-5 11:05
我而家都仲餵緊 , 成日話唔想再餵 , 但個心都好想一路餵落去 , 原來發覺唔捨得唔餵呀b既竟然係我自己 , 呀 ...

哈哈....我都係埋身餵架...我都有比佢咬親..但係我冇放棄..繼續比佢埋身....因為佢咬完我之後我即刻同佢講...BB唔准咬媽媽架..再咬就唔比你啜喇~~之後佢就乖乖了~~

sobmama  係架, 我果個都係咁, 佢地好smart架, 你只要好嚴肅咁同佢講多幾次, 佢明架~  發表於 12-11-14 14:51

大宅

回覆 beemelody 的帖子

媽媽們都好叻叻呀 ~~ 我而家都好懷念埋身餵既感覺 , HEHE ~~ 再加上放工唔多定時 , 埋身餵係一大困難 , 希望遲D會有機會餵下一個啦 (如再生既話 )HAHAHHHA .........

別墅

嘉露仔 發表於 12-6-8 09:39
回覆 beemelody 的帖子

媽媽們都好叻叻呀 ~~ 我而家都好懷念埋身餵既感覺 , HEHE ~~ 再加上放工唔多定時 , ...

加油牙^^

大宅

M not come yet .......... normal or not??

rainbow_ho  Normal  發表於 12-6-25 00:20

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 回覆:溫柔的帖子

我都仲係埋身餵,其實唔會唔夠營養ga bor,因為BB 唔係淨食人奶ga ma,仲有食固體食物,食得均衡就ok!

我都未來m。。。。

sobmama  totally agree~~ 我覺得點樣都好過食奶粉... 果d廣告所謂既營養...   發表於 12-11-14 14:53

首頁

尾頁

跳至