時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

點解呢度咁奇怪,講唔o岩聽的說話就會被人話係打手?

立法會議員的職能就係監察政府,呢句有甚麼問題?
做監察的,指出被監察者的錯處,不一定就能勝任被監察者的職能... 所以話「議員咁叻不如自己去做特首」呢句說話係令人有點摸不著頭腦!

例如,監警會的人,不一定就可以自己走去做警察嘛?
technical 一點,香港一些工程,由承辦公司做,跟住會另外有一間consultant 去監察呢間公司有無做錯做漏做得唔好。同一間公司或可以兩種工作 (進行工程或監督工程) 都接,但不同公司都有自己擅長的地方,始終係兩種不同的職能。

spirit_07    發表於 12-6-7 21:21

禁止訪問

引用:點解呢度咁奇怪,講唔o岩聽的說話就會被人

大宅

諗起李生幫雙非, 幫外傭剝奪香港人既福利, 我就憎到佢死!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:李卓人趁機利用六四攻擊CY真無恥小人

:;pppp::;pppp::;pppp:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thinkpanda 發表於 12-6-6 21:47
立法會議員,監督特別行政區行政長官既言行,並提出批評,有乜問題呢?

...

冇錯, 選立會議員出嚟係為民監察政府施政, 以防官商勾結, 狼狽為奸, 剥削巿民利益, 所以立會議員監督政府係合情合理的事.

不過過去巿民所託非人, 被政棍同賣港賊出賣, 損害港人利益, 再加上個無能政府, 導致今日港人慌不擇路, 飢不擇食, 求其有個能言善道o既人, 就將香港命運押上, 將來香港若有咩差池, 哩啲賣港賊同政棍, 功不可抹:;pppp:
李卓人同公文袋哩啲政棍唔駛講, 佢哋只為自己私利, 為自己撈政治籌碼, 出賣港人利益, 應受港人唾棄!

社民三子, 我有時覺得民主派講得啱, 佢哋會唔會係建制派B, 刻意去做一啲令港人厭惡o既動作, 刻意令巿民大眾對民主派反感, 就講拉布, 濫用拉布, CY有機可乘, 煽動群眾去放棄同反對拉布的權利, 但成也蕭何, 敗也蕭何, 今日若然禁制哩一樣嘢, 將來若政府有咩損害巿民大眾利益的政策, 以立會小數議員的聲音, 又如何可以阻止呢? 今日巿民若然放棄哩樣嘢, 就等如自斷雙臂, 叫民選議員如何監督政府?

立會係要講求平衡, 無論倒向邊一面, 都唔係好事, 唔會係香港人之福.

WChan    發表於 12-6-8 17:20
cc89cc89    發表於 12-6-8 02:25

男爵府

heichunmum 發表於 12-6-5 15:49
講咁多做咩丫,9月踢佢走la
我都係咁話. 直情諗起佢都憎!

男爵府

應該話你卓淫係"貪得無厭"

男爵府

rabbit75 發表於 12-6-5 15:56
個人估計李卓人先生好大機會Out
至於三子之中長毛都有小小機會可以嘅,其餘二個就好大機會Out
公民黨9成全 ...
反而我想郁民留低, 起碼唔好比人一言堂.

bb2  點秤都係郁民高幾班啦...呢位李XX, 簡直係政棍中既政棍..無耻之徒  發表於 12-6-8 14:25

男爵府

jeffmama64 發表於 12-6-6 19:04
咁搵個有資格先講。我本人非常支持李卓人做特首,佢做左之後又可以平反六四,又可以狂加最低工資,連外庸都 ...
你真係信佢做特首會平反6.4 ? 又會加最低工資? 咪玩啦! 佢會話自己係一流政治家, 要加薪1000萬. 會話6.4 佢都忘記當時情況. 又會話最低工資要再研究, 跟住收埋支旗無左最低工資. 在朝在野講同做係兩回事.

男爵府

thinkpanda 發表於 12-6-6 20:44
敢問立法會議員既職責係乜野呢?
爭取加立法會議員人工.

男爵府

L/0/V/E 發表於 12-6-7 07:09
哈哈,你都幾得意,打幾個簡体字就係來自國內?“on lun 99"拿,我打法文呀,我係法國人:hap ...
我講廣東話係廣東人, 我講福建話係福建人, 我講普通話係普通人. (純粹講笑)

男爵府

jeanne1120 發表於 12-6-7 11:10
點解呢度咁奇怪,講唔o岩聽的說話就會被人話係打手?

立法會議員的職能就係監察政府,呢句有甚麼問題?
同意! 有些人都唔知係乜野邏輯. 好似當年d人話董伯伯做得唔好, 有人走出黎話不如你做吖. 居然好多人都buy?! 每人職能唔同, 你唔啱我就要指出你錯處. 所以又係個句, 香港有好多人質素未及有一人一票選舉特首.

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 12-6-8 00:09
冇錯, 選立會議員出嚟係為民監察政府施政, 以防官商勾結, 狼狽為奸, 剥削巿民利益, 所以立會議員監督政 ...
首先制度同議員係兩回事, 議員制度係監察政府, 同佢地無做好監察政府的工作係佢地失職. 並不能話人失職就話制度有問題.

民主黨在抺黑三子. 佢地個壽頭主席一邊話反對小圈子選舉, 一邊又去參選. 又自圓其說係要突顯小圈子選舉的荒謬. 其實佢個黨先最荒謬. 毓民鬧個壽頭參選佢地唔鐘意咪扣帽子比三子.
還有拉布外國民主國家一樣有之, 只要合符法律而議員提出又有何不可? 唔好話浪費多少金錢, 政府浪費得更多. 唔志在幾千萬.

禁止訪問

畀面勳章

大宅

想當年都覺得佢係真心幫工人發聲, 但今時今日覺得佢不知所為.

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 12-6-8 00:09
冇錯, 選立會議員出嚟係為民監察政府施政, 以防官商勾結, 狼狽為奸, 剥削巿民利益, 所以立會議員監督政 ...
如果立法會議員監察政府係合情合情的事,首先大家鬧李卓仁話 甚麼「你咩叻你唔去特首?」就唔太成立。
至於市民所唔所託非人,呢樣野就非常見仁見智... 我覺得根本同我之前講o既野風馬牛不相及,不過我都係咁易講下。我就真係想請教下你,咁多個政黨,邊個先係無「賣港」、「無」損害港人利益呢?邊個政黨係無為私利,100%為香港市民啊?講黎講去,無啦啦都要鬧下公民黨先安樂。我就想問下,係咪為某人提供法律服務 = 支持那個人的行為?咁一個大律師為強姦犯辯護,就等於佢去支持個被告人去強姦?咁香港政府係咪應該修例,以後如果有衰人(包括所有刑事犯、小市民想挑機政府、非香港市民等)成為被告人/想司法覆核,大律師應有權「團結」起來不為這些人提供任何法律服務,咁香港就天下太平囉?

至於另外甚麼人做些甚麼厭唔厭惡o既野,老實講,人係咁架啦,你唔做出位o既事情,有鬼人會知你做?即係話,點解宜家d 人示威會搞咁多gimmick,係因為如果唔搞,傳媒係唔會報,市民於是就唔會知。如果你係做需要media attention 的工作/在做媒工作,你就會更加體會到呢點。佢地做o既野厭唔厭惡,同樣係見仁見智,但人民力量和社民連的支持度在拉布後反而係升左,咁就證明係有人係支持。點解會越黎越多人支持激進的行為,咪就係因為個政府越黎越爛,政府亦間接容許呢d 分化事件去發生,佢地樂於見到越黎越多人對民主派反感。你自己想下呀,香港市民對整個民主派反感,得益者係邊個?

你講得好o岩啊,立法會係要講平衡,但宜家係倒向邊一邊呢?鬧泛民係可以,目前每一個泛民政黨我都覺得係有問題,但鬧都唔該睇清楚成件事先好鬧囉!人地維護法治,又話人損害香港利益;人地鬧政府,又要鬧人「不如自己做特首」;人地籌款,又要鬧人「cap」水;人地搞遊行,又話人激進;人地從議會或法律途徑做抗爭,又話人浪費公帑。睇新聞,又淨係睇電視剪輯過的片段。咁如果今年九月泛民連三分一席都拿唔夠,梁振英政府之後為所欲為,除了鬧泛民,香港人自己都自食其果罷。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jeanne1120 發表於 12-6-8 10:10
如果立法會議員監察政府係合情合情的事,首先大家鬧李卓仁話 甚麼「你咩叻你唔去特首?」就唔太成立。
至於 ...

- 首先, 你所講的甚麼"「你咩叻你唔去特首?」就唔太成立。"其實關我咩事, 我從來冇叫過佢做特首, 我更加唔認為佢有咁o既本事同能耐 如果你要反駁哩啲說話, 請用你個人o既意見和分析, 唔好借我話去打其他人的說話.

至於市民所唔所託非人,呢樣野就非常見仁見智... 我覺得根本同我之前講o既野風馬牛不相及,不過我都係咁易講下。我就真係想請教下你,咁多個政黨,邊個先係無「賣港」、「無」損害港人利益呢?邊個政黨係無為私利,100%為香港市民啊?講黎講去,無啦啦都要鬧下公民黨先安樂。我就想問下,係咪為某人提供法律服務 = 支持那個人的行為?咁一個大律師為強姦犯辯護,就等於佢去支持個被告人去強姦?咁香港政府係咪應該修例,以後如果有衰人(包括所有刑事犯、小市民想挑機政府、非香港市民等)成為被告人/想司法覆核,大律師應有權「團結」起來不為這些人提供任何法律服務,咁香港就天下太平囉?
- 既然你都話係見仁見智, 即係你都認同我哋睇法唔一樣, 咁自然同你講o既嘢風馬牛不相及啦(難道你的邏輯係, 見仁見智講o既嘢會係相及?), 再講, 我之前個帖又唔係回你文, 同你文唔相及, 有問題嗎? 難道你要人哋網上言論跟你一言堂?

公文袋為香港所做的好事, 有目共睹, 話佢有咩問題? 特首都尚且要接受巿民批評, 乜公文袋尊貴到唔俾人話得? 咁學咩人捧民為主呀? 還不是掛羊頭賣狗肉 講到公文袋咁高尚, 咁世界大同, 尊重人命, 事事講求民主, 公平, 公義, 咁何解佢哋出訪都要去拜會的大美國, 佢哋將懷疑恐佈份子未經審訊就處決, 剥削殺人犯都應該有的答辯權利, 公文袋對哩啲事噤若寒蟬, 冇人出嚟譴責大美國的違憲做法? 點解佢唔去美國挑戰人哋的憲法?

至於另外甚麼人做些甚麼厭唔厭惡o既野,老實講,人係咁架啦,你唔做出位o既事情,有鬼人會知你做?即係話,點解宜家d 人示威會搞咁多gimmick,係因為如果唔搞,傳媒係唔會報,市民於是就唔會知。如果你係做需要media attention 的工作/在做媒工作,你就會更加體會到呢點。佢地做o既野厭唔厭惡,同樣係見仁見智,但人民力量和社民連的支持度在拉布後反而係升左,咁就證明係有人係支持。點解會越黎越多人支持激進的行為,咪就係因為個政府越黎越爛,政府亦間接容許呢d 分化事件去發生,佢地樂於見到越黎越多人對民主派反感。你自己想下呀,香港市民對整個民主派反感,得益者係邊個?
- 你自己都睇下我個帖啦, 我已經point out咗哩個重點出嚟, 想下嗰個係咪應該你自己呀!

你講得好o岩啊,立法會係要講平衡,但宜家係倒向邊一邊呢?鬧泛民係可以,目前每一個泛民政黨我都覺得係有問題,但鬧都唔該睇清楚成件事先好鬧囉!人地維護法治,又話人損害香港利益;人地鬧政府,又要鬧人「不如自己做特首」;人地籌款,又要鬧人「cap」水;人地搞遊行,又話人激進;人地從議會或法律途徑做抗爭,又話人浪費公帑。睇新聞,又淨係睇電視剪輯過的片段。咁如果今年九月泛民連三分一席都拿唔夠,梁振英政府之後為所欲為,除了鬧泛民,香港人自己都自食其果罷。
- 如果你哩段conclusion係回覆幾個帖, 就請你分別回, 等人哋知你回緊佢.

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 12-6-8 13:10
- ...
其實我都無話過你鬧李卓仁,我亦唔明甚麼「借你的話去打其他人的話」?
我之不過係講我以下講的大段野,同李卓仁單野不相及者...我係話緊我自己,唔係話你喎...我諗我唔係唔可以在同一個帖講幾件事呱...仲更加唔明點解我會變左「一言堂」囉?

公民黨o個度,我都只係議事論事者... 我覺得係一單還一單囉。佢地維護法治的立場,唔可以話有錯吧?講緊法治跟住你又要扯開話題講甚麼美國,大姐,呢度係香港,我地香港人如果有時間關注埋中國民主自由人權問題都已經好叻啦,中國人有甚麼人權問題好多香港人都有出聲啦,要講美國,使唔使講埋全世界百幾個國家啊? 我都係討論下者,你講o既野,人地未必一定同意吧?我唔同意就講出我自己的想法,跟住你又話「話佢有甚麼問題」「咁尊貴唔鬧得o既咩」,咁呢d 係咪理性、邏輯的討論啊?係有理據的,就直接指出我的講法有甚麼錯囉。如果唔討論咪算囉,唔使起哂鋼o既。

象牙宮

jeanne1120 發表於 12-6-8 15:08
其實我都無話過你鬧李卓仁,我亦唔明甚麼「借你的話去打其他人的話」?
我之不過係講我以下講的大段野,同 ...

- 哩個當然啦, 我根本就冇叫過佢做特首, 佢得咩? 但你用哩個講法嚟回我文, 係咪有啲無厘頭? 又唔係我講, 而家你亦話你唔係話我, 點解你唔直接回帖俾講哩句嗰個? 另一方面又引我說話話唔成立, 唔係借我說話嗎? 你有用你自己的分析去話唔成立嗎? 邊句?

我之不過係講我以下講的大段野,同李卓仁單野不相及者...我係話緊我自己,唔係話你喎...我諗我唔係唔可以在同一個帖講幾件事呱...仲更加唔明點解我會變左「一言堂」囉?
- 你既然係話緊你自己, 你咪引返你自己文囉, 我夠唔明, 你一而再話唔係我講, 唔係話我, 但就引我文去講晒啲唔關我事o既嘢, 都好奇怪下喎!

咁我回唔回你呢? 回你, 你又話唔係話我, 唔回你, 但你明明引我文打一大段唔係我講o既嘢, 如果你引你自己文而同一帖講幾件事, 真係唔關我事, 我亦唔會回你, 但你引我文去回其他人帖, 我當然要提醒你 ~ 應該回帖俾邊個, 你自己想下啦!

公民黨o個度,我都只係議事論事者... 我覺得係一單還一單囉。佢地維護法治的立場,唔可以話有錯吧?講緊法治跟住你又要扯開話題講甚麼美國,大姐,呢度係香港,我地香港人如果有時間關注埋中國民主自由人權問題都已經好叻啦,中國人有甚麼人權問題好多香港人都有出聲啦,要講美國,使唔使講埋全世界百幾個國家啊? 我都係討論下者,你講o既野,人地未必一定同意吧?我唔同意就講出我自己的想法,跟住你又話「話佢有甚麼問題」「咁尊貴唔鬧得o既咩」,咁呢d 係咪理性、邏輯的討論啊?係有理據的,就直接指出我的講法有甚麼錯囉。如果唔討論咪算囉,唔使起哂鋼o既。
- 你亂咁回帖就係議事論事, 人哋提醒你就唔係? 你所講的法治, 乜唔係世界大同的嗎? 難道每個國家的法治標準係唔一樣? 人命價值亦唔一樣? 你既認同公文袋, 自然認同佢哋所講的人權, 公平, 公義, 乜哩啲唔係世界大同的嗎? 如果每個地方都唔同, 又以乜嘢為標準? 係咪以當地國民利益為依歸? 如果係, 好明顯公文袋就損害緊本土巿民利益, 亦唔係以世界大同為原則.

到底, 公文袋所講的人權, 公平, 公義, 係用咩尺嚟度? 講世界大同, 佢又唔敢譴責大美國的違憲做法, 講香港地區, 佢又冇維護本土巿民利益, 到底哩啲係那門子的人權? 那門子的公平? 那門子的公義?

大宅

首頁

尾頁

跳至