跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 你o地會點樣處理 BB 的利是呢??

nausica 寫道:
渣打my dream a/c送disney saving box好似12月尾做完了.

如果一年有二千蚊利是, 阿b咪要到25歲先儲到5萬買一手HSBC

nausica,
It seems that they have extended the promotion period. You can check with them.

Besides of the lai see, we're inserting $20 into the saving box each day. (My husband donates $10 and I donate $10) Including the birthday lai see, it can accelerate the target saving plan...

Foonhei

民房

Oh~!! Thanks
foonhei 寫道:
[quote]
Ruruchu 寫道:
咩野係 dream a/c????

Actually, it is a name of saving account offered by the Standard Chartered Bank. They did have a promotion last year. If you open a dream account for kids, you will get a free "Disney saving box" plus cheque book with disney background. And the interest is slightly higher than general saving account. [/quote]

民房

E... 每日$20 都幾有趣喎... ...

等我都試

男爵府

me too
Joycelyn 寫道:

入落 bb 的戶口.

Joycelyn

大宅

我是路過的Feb05媽咪.
25年後的一手HSBC又起止5萬蚊可買到呢!!!

nausica 寫道:
如果一年有二千蚊利是, 阿b咪要到25歲先儲到5萬買一手HSBC

大宅

don't worry, 佢到時到後會分拆, 實買得起!

chingchingbb 寫道:
我是路過的Feb05媽咪.
25年後的一手HSBC又起止5萬蚊可買到呢!!!

[quote]
nausica 寫道:
[/quote]

伯爵府

YuYuMother,
我想問下如果我本身冇買開股票, 冇a/c, 唔識經紀, 我想同亞囝買首恒生, 咁我可以點做呀? 同邊度買呀? thx~
YuYuMother 寫道:
之前大女出世我幫佢開左恆生智多kid戶口, 放左幾年發覺只得幾拾蚊息!! :-x

到上年仔仔出世, 我幫細囝用出世及新年既利是錢, 買左一手"恆生"股票....再將剩番既錢入左恆生智多kid戶口. 到再儲多d會幫佢買其他股票.

其實放入簿仔戶口真係無咩利息, 反而買股票有著數. 除左要比股票存倉費同埋第一次交易$之外, 再無咩其他支出...但藍籌穩定, 每季都有息派. 一手恆生一年既股息都有幾佰蚊架!! 好過放係銀行得幾拾蚊息, 而且股票升左又可以賣, 跌的話又可放係度收息 (不過我諗住放係度長放, 所以都無留意股價, 唔知現時股價幾錢~~~ )

恆生入場費平d, 一萬蚊鬆d已經可以買到一手, 0甘儲住先, 到儲到多d錢先再買匯豐or其他藍籌囉~~

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可樂皓皓 寫道:
YuYuMother,
我想問下如果我本身冇買開股票, 冇a/c, 唔識經紀, 我想同亞囝買首恒生, 咁我可以點做呀? 同邊度買呀? thx~

可樂皓皓,

如果through經紀or股票行買股票, 存倉費好似平d or 唔駛charge....I'm not so sure.

不過如果你自己唔係成日買賣, 我建議你through銀行買會方便d. 我本身有HSBC A/C, 0甘我就用網上理財買, 每次買賣都收手續費, 另外每半年charge一次存倉費. 如果0個半年你無股票係戶口, 就唔charge.

其實好多銀行都可做股票買賣, 你可以去問下. 因我本身用HSBC, 費事走去其他銀行再開戶口, 所以先用番HSBC. 我媽咪用交通銀行, 只係charge手續費, 唔charge存倉費架. 你問多幾間比較下啦.

伯爵府

YuYuMother,
thx~~~
匯豐買唔起呀... 除左恒生, 唔知仲有咩穩陣哩...
我有用開恒生e-banking, 等我都睇下d資料先...

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

男爵府

入落 bb 的戶口

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可樂皓皓 寫道:
YuYuMother,
thx~~~
匯豐買唔起呀... 除左恒生, 唔知仲有咩穩陣哩...
我有用開恒生e-banking, 等我都睇下d資料先...

恆生OK架, 一手都係一萬蚊鬆少少. 另外我聽朋友講話"東亞"都幾好架, 而家1股好似廿幾蚊, 不妨睇睇丫.

禁止發言

首頁

尾頁

跳至