心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

c9 仔平日粗粗魯魯, 但今日. 此刻. 卻無端端有點感觸 !

可能是將要搬寫字樓, 我要離開我這熟悉的環境, 這麼近我家的公司. 我放工己馬上步行回家, 但孩子仍在路中3-4次電話, 問我行到邊 ? 我第日搬遠左, 點算呢 ?
等我回家才正式做作業的孩子啊 ! 你會退步嗎 ? 還會有獎拿嗎 ?

人生勿勿. 己走了一半, 也不為過 !
有甚麼是最深刻的呢 ?
有甚麼景象, 又是很難忘的呢 ?
歡迎寫來這兒分享.

我先自爆一段吧 !
先講我生命中美好的 !

在我腦中有一幅畫.

當年的我. 當年的c6. 拍緊拖
清晨. 冷, 有雨
我送他去車站
他要趕車去某地
時間好緊, 怕車走了, 但又希望那路走不完
彼此都不舍離開

雨, 無雨傘
c6 把風衣除下, 我們就這樣拿著擋在頭中
還記得那風衣是白色

去到車站, 手一直拖著
卻又希望車不要那樣快到

但, 終於都到
他不得不走. 不得不上車

車開了. 在玻璃上看到他望我的臉

.....

wong2323  掛住您呀  發表於 13-2-18 12:26
oldcake  好浪漫呀  發表於 12-6-8 17:25

伯爵府

何時 : 19xx年
何地: 自修室
何人: 17歲我. 男17歲同學仔.
何事 : 我說要在自修室睇書. 唔出去食飯, 同學仔說做飯帶俾我食

飯來了, 打開一睇, 全部白色 .
唔見有餸, 我心諗 : 唔係呀嘩 !

哦 ! 原來餸同d飯撈埋!
撥開見到, 原來獨姑一味, 白瓜炒肉片,
嘩 ! 見到有瓜籽係飯度喎 !
再睇下, d 肉白晒晒, 好明顯冇落任何野, 白灼 ? !
再望下, 肉片有d肥肉痴住咕喎!

再試一口, 係咩味都冇, 冇油, 冇鹽

我己經努力, 但都最終食唔晒, 食左一點瓜同白飯 .

佢話佢第一次煮餸喎 !
我唔好意思話俾佢聽,
我都係第一次食咁難食既野喎 !

男爵府

2003年某日....半夜...海旁....
我同EX分手後2-3個月, 依然唔開心, 果晚我飲醉左...
忽然有個男仔走黎好大力咁攬實我
同我講 : 我唔同其他人一樣, 比個機會我, 你拒絕我都會等你
當時哩個男仔眼濕濕比我更傷心.......
.
.
.
.
.
.
.
最後我嫁左比佢

Mcmanaman    發表於 12-6-8 16:51
35C9    發表於 12-6-8 11:17

伯爵府

何時: 199X年
何地: 自己係出面住的一間房 , 未婚
何人: 單丁一件, 我 !
何事: 果時朝早, 心血來潮, 買左個魚缸, 幾條魚仔.

夜晚3點幾, 去廁所, 一踩個地, 喂 ! 濕既 ! 無奶油 ! 成個醒晒 !
馬上著燈,
哇 ! 精彩喇 ! 原來成地水呀 !
金魚缸漏水呀! 
連床下底D 千年垃圾都浮埋出黎喇 !
拖地. 吸水, 用盤裝魚仔, 一個人做到天光 !!
真難忘啊 ~!

複式洋房

The first time to hold my son when he came to the world.

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

travelsafe 發表於 12-6-8 16:31
The first time to hold my son when he came to the world.

Same Same!!! 8年前嘅今日亞仔出世, 到依家我都好深刻. 亞仔, 生日快樂, 祝你永遠都幸福開心!

大宅

年份: 198x年
時間:炎夏的一個下午
地點:家裏媽媽的牀上

剛滿三歲的我走進爸媽的房裏,媽媽生病了躺在牀上休息,我如常爬上她的牀,然後她讓我坐在她的肚皮上,像騎木馬一樣,很好玩很開心.

我看見她望著我深情憐惜地微笑著,並用手輕輕的撫摸著我的小臉兒,接著對我說:"乖女,將來你會有一個新的媽媽,你記住要聽她的說話,知道嗎?"幼小的我毫不考慮笑著說:"好呀,我會啦!"媽媽又再摸一摸我的臉兒温柔地微笑.

數天後,她在睡夢中輕輕地走了......

spirit_07    發表於 12-6-14 20:40
catcat@cat    發表於 12-6-13 11:24
35C9  好感人 !   發表於 12-6-8 18:42

伯爵府

tracytang 發表於 12-6-8 16:48
Same Same!!! 8年前嘅今日亞仔出世, 到依家我都好深刻. 亞仔, 生日快樂, 祝你永遠都幸福開心! ...

祝你仔仔生日快樂 ! 身體健康! 讀書聰明伶俐 ! 每日都開開心心 !

伯爵府

圖1, 你未發現我.
圖2, 你發現我在睇你. 你反而就安心的躺下來, 一副不防備, 對我極信任的姿態.

給我心中的大黃貓.

我不曾抱過你, 我不曾買食物給過你, 你是我每日路上見到的大黃貓,
我每日經過你的 "地盤," 我總會細心尋找你, 你有時在樹下, 有時在石欄旁邊, 有時是在吃東西.
你身型肥大, 有人喂你食物的, 那是貓義工吧, 我見過佢 !
佢有一次主動同我講了一句話 : 佢用手指指後面, 未出黎! 我笑笑走了. 原來佢都認得我 ! 唔怪得你都認得我了.

我是那樣喜歡你, 即使你沒有了尾巴, 你其實好美, 毛好長. 而且你好干淨.
你曾有慘痛的經歷嗎 ? 是誰令你沒有尾巴, 沒尾巴好痛吧, 痛了多久 ? 沒有尾巴走路有影響嗎 ? 身體平衡嗎 ? 如你高處落下, 沒尾巴就可能沒有命了呢 ! 你要小心呀 ! 唔好爬樹了.

我可能以後看不到你的倩影, 因我要搬寫字樓了. 我不再經過你的地盤.
你會想起我嗎 ?
我會想起你的.
你是我心中最可愛的大黃貓 !

spirit_07    發表於 12-6-14 20:41

男爵府

可能我份人比較悲觀,我印象最深刻架就系,我吃完飯就打算主動D幫媽咪洗碗,但系我爸爸就鬧我話我洗碗太嘈,嘈住距訓教,我突然覺得,細路吃完飯好似大爺甘拍下屁股就走人,甘都無人鬧,而我幫手分擔家務居然無端端比人鬧,都唔知一種乜感覺啊~~

Raccch    發表於 12-6-21 18:14

男爵府

果日系我爸爸煮飯,距次次煮親飯,個廚房就好似六國大封相甘,系米我真系甘賤格,生出黎比人鬧啊,我都20幾歲人啦,仲好似鬧鬼甘鬧我~~真系唔知講乜好啦~~

瑪瑙宮

何時: 198x年6月x日
何地: 我屋企
何人: 在後樓梯執番黎養的小貓一只

事故:

198x 年 4 月我見佢响後樓梯被遺棄, 執左佢返屋企養, 但我係無養過動物o既, 我老豆唔反對收養佢. 養養下佢唔舒服疴血, 我抱佢去何文田睇獸醫, 跟住食藥. 果時約 6 月, 有一輪夜晚反常好涼, 佢睡在一個紙盒仔裏面, 有 d 布墊底. 第二朝去睇佢, 佢涷冰冰, 死左喇~

我以後都唔養了. 我好怕佢地死. 我會唔開心好耐. 我而家諗起又喊.

35C9   唔好喊, 佢去左彩虹橋了.  發表於 12-6-11 22:36

瑪瑙宮

另一個難忘的傷心片段:

何時: 198x年
何地: 我屋企
何人: 父和我

當時父在家宣佈同媽離婚, 第日我地係跟爸住. 我呆了, 個腦唔識諗野, 只知哭, 攬住爸哭, 爸攬著我, 沒有說話的, 也沒講為何要離婚, 平日他們沒有吵架的, 只是爸夜歸, 有時媽鎖實門唔比佢入. 當時媽執完野即走的. 其他姐弟做緊咩我無留意.

貓仔事件是之後跟爸住時發生. 再過兩年, 爸也病死左. 三件事我的感受是, 好開心的事會變成好傷心, 所以, 隨時都要有心理準備, 打擊唔知會幾時黎到.

catcat@cat  失去, 是為了讓我們更加懂得珍惜現在擁有嘅嘢, 知足常樂, 祝妳幸福快樂!  發表於 12-6-13 11:39
35C9  唔知點安慰你好. 對不起.   發表於 12-6-12 09:41
35C9    發表於 12-6-12 09:40

瑪瑙宮

35C9,

唉呀, 做 mud 令您唔開心呀?

回憶都係有喜有悲, 無咩喎. 所有都過去左.

喜都有架, 結婚啦, 囝出世啦, 收樓啦, 升職加人工啦,

唔好 upset 啦, 大家繼續分享~

大宅

難忘的第一件:
何時:1997年夏天下午3點
何地:家中
何人:我,媽,弟

我媽咪係一個堅強的女人,未見過她會哭,總對我們笑,
弟弟只有幾個月大,在睡覺,另一個妹妹上學去,我係廳玩玩下聽到廚房有哭泣聲
我便走過去,見到媽咪坐係地下哭,旁邊有地刀,我唔知咩事,我呆了5分鐘,
同媽咪講:「媽咪係咪唔開心呀?我幫你按摩啦!」然後她便用力放聲大哭,
到現在先知道爸爸欠下幾十萬債,還完一次又一次,媽咪當時想自殺的,但聽到弟
的哭聲便捨不得,因弟弟才幾個月,她走了便無人照顧了。我真係要多謝細佬!

35C9    發表於 12-6-12 19:05

伯爵府

1994年3月
放學步行回家, 無故無心機而且落淚, 返到屋企換好衫好沒趣走上床冇耐電話0向, 媽咪....下左一聲我已即跌落床, 原來爸爸出事了.
當時哥0岩0岩出來工作, 所以返緊工.
大細佬學校旅行未返屋企
細細佬只係6歲左右, 以為爸會冇事所以先拜託住樓下既伯娘照顧.
同媽咪兩個人慌了一樣飛的出去QE, 到醫院後見到哥哥喊住走出來對住媽咪講"爸爸死左, 我記得當時媽咪同哥既表情, 唔相信, 見到一條好長既走廊, 走廊既盡頭有間房, 推開門見到一副熟悉既面容, 發青的, 我同媽咪併命叫爸起身, 但爸既身體都凍的, 好難過, 真係好難過, 但今日我仍然記得好清楚.
係爸走往後既十多年, 坐車經過見到呢間醫院我都唔敢多望一眼.
18年了, 好耐既事, 但自己好似從來冇放開過.

爸既事處理好後, 整家人都活在行屍走肉間, 所有晝面我都清楚記得. 要講的實太多, 如果有日我患上了失憶既話, 我希望留比我既只係我人生入面開心日子既記憶.

35C9    發表於 12-6-12 19:04

伯爵府

Nancy20090615 發表於 12-6-12 09:57
35C9,

唉呀, 做 mud 令您唔開心呀?

因為我也想起我的傷心事來了.

瑪瑙宮

35C9 發表於 12-6-12 19:11
因為我也想起我的傷心事來了.

O, 原來如此, 您願意與我們分享嗎?

伯爵府

Nancy20090615 發表於 12-6-12 21:30
O, 原來如此, 您願意與我們分享嗎?

我一直把它藏起, 我出這topic, 沒想到你們都寫得咁真, 咁動情, 那, 我也豁出去了, 也同你們分享我的不堪往事 !

其實, 由細到大, 我的娘家, 與其說是個家, 不如說是戰場!
我爸媽嫲, 一齊住的. 經常吵架, 摔破家中物件.
爸爸是24孝子. 因為偏幚嫲嫲, 試過打媽媽.
家中有人經常說要自殺的, 要跳樓 !

我曾被媽媽幾次喊著問 : 我同你爸離婚, 你跟我嗎 ? 家姐哥都唔要了. 我最放不下是你 !
我是家中細女, 我總被嚇呆喊埋一份, 我想他們一起. 我不想他們分開.

他們其實都愛我! 只是內部不停地吵閙打架.
我好細個就懂得, 奶奶是是非精, 懂家貧百事衰.
我一直努力讀書, 無奈底子太差, 心散, 書, 還是讀不成.
我渴望長大, 因為長大可離家出走 !
渴望離開那個不堪的家!

我下款 : 我的家庭真可愛... 不是我寫照啊 ! 只是我小時聽過的一首歌 ! 那是我向往的的情境而己.

我一有工作能力己搬離出去住 !
現在己離開家加埋結婚,十幾年喇 !

人離心唔離!
仍是掛念!

以為嫲嫲死了, 冇野可再吵了.
點知, 他們仍是吵架呀 !
現在, 哥哥 / 姐姐仍同爸爸吵!
我宿命如此 ! 如斯 !

spirit_07  人離心唔離!仍是掛念!  發表於 12-6-14 20:44

瑪瑙宮

35C9 發表於 12-6-12 21:55
可以的 !

其實, 由細到大, 我的娘家, 與其說是個家, 不如說是戰場!

您的童年也不容易啊~ 唉, 好怕 d 攪事的 99 (我媽也是同女麻唔妥的), 爭爭爭, 有 mud 好爭. 佢地錫您地, 但又每天嘔鬥, 為甚麼要這樣彼此傷害, 和和睦睦一世開心為何就是做不到? 人地個女前世欠您地的嗎? 我們是兩個例子, 沒有吵也是離, 每天吵卻不離. 我寧前者, 媽走了, 想吵都無得吵. 反而寧寧靜靜.

看到您被媽問得驚呆, 我諗我媽是對的, 她一句也無問過我/我地, 就走了. (因為父死, 我地無人理, 間屋唔比租無得住架喇~ 每日無人煮飯, 無人比錢我地用, 咁點算? 所以媽番左黎照顧我地, 故此我有一個後父, 到而家係一家人咁.)

呢 d 事, 離婚/死貓/父過身, 是我無能力改變的事實, 好似是只有逆來順受, 初時爭扎着承受, 受受下就慣. 人生豈不是這樣, 每天去搵自己可以呌啖氣的位置.

首頁

尾頁

跳至