樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

請俾意見:頂樓連天台的單位買得過嗎?

我最近睇左一層有40年樓齡的頂樓連天台單位.
屋住打通原有的間隔所有bedroom上左天台,
在屋內做條樓梯通上天台.
你地覺得呢d合法嗎?
依家政府是否嚴厲追打改健物業呢 ?

另外:如果屋宇曙approve左的改健物業就ok的,
日後如無人投訴就唔駛還原呢?

多謝回應!
:wave: :oops: miu 213 ?-(Opps I did it again ....!!!
該用戶已被刪除

Re: 請俾意見:頂樓連天台的單位買得過嗎?

複式洋房

miu213 寫道:

我最近睇左一層有40年樓齡的頂樓連天台單位.
屋住打通原有的間隔所有bedroom上左天台,
在屋內做條樓梯通上天台.
你地覺得呢d合法嗎?
依家政府是否嚴厲追打改健物業呢 ?

另外:如果屋宇曙approve左的改健物業就ok的,
日後如無人投訴就唔駛還原呢?

多謝回應!

40年樓, 又可能有潛建, 又唔知做左外牆維修未, 但多未知數, 我就唔會買, 事旦一樣出事, 都少則要羅幾十個出黎∼

侯爵府

carmencarolkarencooty 寫道:
不買得過

點解唔買得過既?

點解你signatured相咁得意既?

侯爵府

我都想知 點解我個仔做咗佢個login相
kyleung 寫道:
[quote]
carmencarolkarencooty 寫道:
不買得過

點解唔買得過既?

點解你signatured相咁得意既?

[/quote]

大宅

外牆維修已做曬

屋主話政府派人睇過佢間屋,approve左佢的潛建物,
只要唔好再加就ok !!!

我好鍾意間屋,但我先生就話唔好.
:wave: :oops: miu 213 ?-(Opps I did it again ....!!!

大宅

miu213 寫道:
外牆維修已做曬

政府 approve 左佢既僭建物!?

有無白紙黑字先?

無就唔好信!! ?-( ?-(

民房

外牆維修已做曬: 問屋主取收據證明+問管理處/管理公司大廈尚有點其他未進行的大維修(例如換去水喉、水箱、防煙門...etc)、查田土廳有無登記左任何費用未繳交,姑忽論有無工程未完,40年樓大廈維修費一定好甘,今年整完呢樣出年又要整第二樣,條數計落唔化算。

approve左佢的潛建物: 搵自己律師去田土廳查是否已將潛建物認可及入契(我本人就唔相信佢有咁做,要搞呢d野花好多時間同金錢,正常程序要入圖比屋宇署批左先,佢唔可能咁樣先斬後奏,佢咁叫屋宇署黎睇人地實當你犯法必定要拆左先再申請,而且消防亦唔容許無左天台比人逃生)

建議: 千祈唔好買,佢唔老實,唔知仲有無其他野呃你,你買左第日欲哭無淚。

miu213 寫道:
外牆維修已做曬

大宅

唔, even the 改健物業 is lawful. I think that 頂樓連天台的單位買唔過 because very hot when living on the top floor.

男爵府

係咪好平先?

大宅

THANKS all reply!

我地兩公婆相量過都係唸!!!睇怕都係問題多多,買唔過 ....

thanks all reply!!!

首頁

尾頁

跳至