家庭理財

跳至

首頁
12345...22

尾頁

男爵府

畀面勳章

我一家三口花在買保險就只有每年約
$6,800 。全是老公及我那五層樓的家居保。感謝主,我93年出來工作,無人sell我買保險,我唔雖要一出身就要每月供基金,保險(30年後取回那些),我可儲錢買樓!我老公出來工作,又係無買保險基金,我兩公婆最愛買樓及股票。阿仔出世,我地決定不為他買保險,因為計過大病危疾一定政府醫院醫得更好更快。小病看診所有限錢,何必每月供錢比人!我上bk三個月,由其理財網,學到好多野!原來買保險定了價錢,保險公司一句通漲,就可隨便加保費,加到你怕!供D三十年可取回基金,一路蝕一路供,每月付管理費,想中途cut又咩錢都收唔返。危疾保賠個三四十萬,入一次c+都唔夠找數,,原位癌,心臟病又唔包。住院保,政府收你$150日,你計claim到多少?其實外國人每人都買保險,為咩hk人少買,因為港式保險太多騙人玩法了!年輕人,或賺錢不多未有置業的小家庭,不要買月供基金及各類保險,把錢儲起來!為買樓努力!幸福c9太長氣了!

ami703    發表於 17-5-10 12:50
fattypooh    發表於 17-4-16 02:48
micmicfym    發表於 17-4-12 13:15
9157    發表於 17-2-24 19:43
waterbabywater    發表於 15-3-1 02:30
sweetieyuki  咁似做過保險做唔掂嘅人講d嘢嘅,膠膠地  發表於 14-6-8 05:25
bingzileung    發表於 14-1-30 09:26
JR08  其實我唔覺得係咁WOR..保險真係幫到好多有需要既人..你無需要用到係你好彩  發表於 13-9-20 14:30
milkmilkson    發表於 13-7-14 15:15
KatheQuen    發表於 13-1-3 13:50
sp2007wtm    發表於 13-1-3 11:52
chanchric    發表於 12-12-7 13:33
chatterbox_mom    發表於 12-11-26 10:28
fan_227    發表於 12-11-19 17:04
mrsma1120  你儲錢能力都好高.先有今日咁幸福  發表於 12-11-19 14:40
wahan    發表於 12-8-3 17:01
reverof    發表於 12-6-13 20:34
似是故人來    發表於 12-6-13 15:26
ernestchow    發表於 12-6-11 21:41

大宅

早十年睇到你的金句,我會更幸福呢!

禁止訪問

引用:我一家三口花在買保險就只有每年約 $6,800

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

support 幸福c9 敢言的人真不多

子爵府

勁勁勁

複式洋房

引用:support++幸福c9+敢言的人真不多

原帖由 ernestchow 於 12-06-11 發表
support 幸福c9 敢言的人真不多
同意!幸福c9 說得真好!因為bk,我也學精了,不會咁易俾人sell!

公爵府

原帖由 幸福C9 於 12-06-11 發表
$6,800 。全是老公及我那五層樓的家居保。感謝主,我93年出來工作,無 ...
Touchwood 有危疾的話,好多藥政府不包ga! 小朋友危疾風險低,個人覺得大人就必定要買危疾。我之前在某大cancer 藥公司做,隻隻藥萬多元一個月,有$病人有保險有得醫.......冇$都好煩!我之前五年前入了這間公司,我立刻加大了危疾!

oliloo  佢有5層樓喎, 夠買好多私家藥!  發表於 13-1-12 19:38
50246419    發表於 12-11-26 00:00

大宅

引用:Quote:原帖由+幸福C9+於+12-06-11+發表我一

原帖由 Joball 於 12-06-11 發表
Touchwood 有危疾的話,好多藥政府不包ga! 小朋友危疾風險低,個人覺得大人就必定要買危疾。我之前在某大ca ...
無agent 答到我, 危疾的定義是什麼? 不是每種危疾都包或claim足的.

大宅

原帖由 幸福C9 於 12-06-11 發表
$6,800 。全是老公及我那五層樓的家居保。感謝主,我93年出來工作,無 ...
5層樓?好利害,請問樓主係咩類型既樓?新樓,唐樓,舊樓定村屋?你身家都過千萬,唔使擔憂啦。真係要教下我地點儲錢買到5層咁多?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+幸福C9+於+12-06-11+發表我一

原帖由 rambojai 於 12-06-11 發表
5層樓?好利害,請問樓主係咩類型既樓?新樓,唐樓,舊樓定村屋?你身家都過千萬,唔使擔憂啦。真係要教下我地 ...
年輕時我同我老公無買基金,保險。儲錢買樓,所以我地有物業!我們有些朋友選擇買基金(30年取回那些),他們現在仍租樓住。佢地唔明白一個道理,我93年買第一層樓120萬,現300幾萬。佢地買基金保險,到今天仍無咩賺!這就是我這c9真唔想看到初出來工作的年輕人買基金,買保險,而無晒儲錢機會!就算現在做基金保險的初入行經紀jm,你們都不要為自己,家人,朋友買太多保險基金。因你未必永遠做這行的,無謂比基金保險困你一世!想清想楚先買!

chanchric    發表於 12-12-7 13:34

男爵府

畀面勳章

回覆:幸福C9 的帖子

更正!我等一層樓98年買!

侯爵府

幸福C9 發表於 12-6-11 22:57
年輕時我同我老公無買基金,保險。儲錢買樓,所以我地有物業!我們有些朋友選擇買基金(30年取回那些),他 ...

我覺得回歸前出來工作的朋友, 比回歸後才出來工作的朋友, 真的幸福很多..

以前真係唔太多朋友做保險, 反而出左MPF之後, 多左理財策劃師呢份工作..

以前真係容易D儲$買樓上車,

而家, 如果只搵得一萬多, 要生活, 又要儲$買樓, 真係好吃力....

努力..

公爵府

引用:Quote:原帖由 Joball 於 12-06-11 發表Touc

原帖由 YM 於 12-06-11 發表
無agent 答到我, 危疾的定義是什麼? 不是每種危疾都包或claim足的.
冇claim 足,都好過冇!當一個月保費500, 三年保費先等如—盒藥除非攞綜緩,政府係不包藥$ga

子爵府

減齡達人勳章

回覆 幸福C9 的帖子

其實如果唔買保險,就咁自己儲蓄,d錢放係銀行唔多息,d錢追唔到通脹..
好似仲難買到樓喎
點樣可以唔買基金保險,買到樓?請教下
我考慮緊好唔好幫小朋友買d基金,將來有多d回報
但有好多人話agent呃人,自己儲仲好?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+YM+於+12-06-11+發表無agent+

原帖由 Joball 於 12-06-11 發表
冇claim 足,都好過冇!當一個月保費500, 三年保費先等如—盒藥除非攞綜緩,政府係不包藥$ga:igiveup ...
朋友!希望這溫馨提示幫到你! … (就算現在做基金保險的初入行經紀jm,你們都不要為自己,家人,朋友買太多保險基金。因你未必永遠做這行的,無謂比基金保險困你一世!)我太長氣了!

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+幸福C9+的帖子 其實如果唔買保險,就

原帖由 Shan2519 於 12-06-11 發表
回覆 幸福C9 的帖子

其實如果唔買保險,就咁自己儲蓄,d錢放係銀行唔多息,d錢追唔到通脹..
請問咩基金才肯定有大回報呢!你每月供基金要比管理費,你的基金經紀肯定會幫你賺到回報嗎?你每月幫BB儲二千元,一年有兩萬四。買D收息股,十年後我保証你BB大把錢讀書!

子爵府

減齡達人勳章

回覆 幸福C9 的帖子

thanks!!因為真係對依d唔係好識
d人成日話後生就好去買,所以搞到心思思
以前只係買過人壽保險,人地話好就買,要供成15年,
好彩$500,而且唔會加保費,唔供都會俾返之前d錢你
係恆生銀行
唔係咩股都收息?有咩股係小風險
宜家22歲想係5年-10年內買到樓,我怕就咁儲係買唔到樓,
每月儲幾千都唔知點買
又唔係好識d股,thanks

公爵府

回覆 回覆:幸福C9的帖子

thanks! 我得—份危疾,冇儲蓄成份。公司有齊medical, life! 儲蓄保險和基金一份都冇,只有強迫金

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+幸福C9+的帖子 thanks!!因為真係對依

原帖由 Shan2519 於 12-06-11 發表
回覆 幸福C9 的帖子

thanks!!因為真係對依d唔係好識
朋友,希望你明白每四五年就有一次金融危機,這就是我們的機會!你現在唔好理,每月努力儲錢,到你儲到四五十萬,又當股市大跌,你買咩都賺賺兩倍。到時你買樓上車,我會戥你高興我全家好慳儉及有耐性!

maggielin  機會常在,真的呀!support  發表於 13-9-10 10:45
wahan  你好叻! "每四五年就有一次金融危機"真的嘛??  發表於 12-8-3 17:04

大宅

回覆:年輕人及小家庭唔買基金保險,儲錢買樓哪!

全年支持support樓主的金石良言,始終謊話是甜蜜的,人的天性是取甜棄苦,叫個後生仔唔好買iphone儲返個錢就難過乜,但叫佢每月月供$500-1000買個幫人的保障或賺錢基金,就心甘命抵月月科水,到30歲人開始想結婚買樓先知錢已用在荒唐處,您話死未?

首頁
12345...22

尾頁

跳至