嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我喺媽媽會度話買暖奶器俾人圍攻,又話無必需又話無謂,但我覺得係睇你點用先知有無需要,如果係餵奶粉就唔駛啦,但如果你係餵人奶又唔係餐餐埋身餵、加上又唔係ftm,我覺得有需要囉

啲人話用熱水座熱,但姑娘話人奶要用唔超過50度嘅暖水座熱,唔可以用熱水,咁你就要煲水>溝暖水>量溫度>坐熱等>餵>餵得耐又座熱>溝暖水>量溫度>坐熱等>餵......同埋你支奶喺雪櫃攞出嚟,係凍嘅,放落50度暖水,啲暖水當堂凍幾度,如遇上冬天,支奶同用嚟座熱嘅暖水又凍啲,咁即係座幾耐?我就覺得好複雜囉

你話出街就哽係問餐廳攞水座熱啦,但喺屋企我唔想咁煩囉,尤其是初生,餵得咁密,同埋如果唔係餐餐都係你本人餵,有時c6 / 99餵,你又包唔包保佢可以follow到上面用暖水座熱奶嘅step呢?個B起勢喊實拿拿淋用熱水座熱食啦,仲量乜鬼溫度!

同埋第時你餵粥仔,唔係煮一次就食得哂,如果分兩餐,的咁多粥仔又開火煲咩。再到第時戒埋奶,用嚟做香薰爐都仲得!

一個暖奶器都係百零二百蚊,我唔會為慳少少咁煩惱囉~唔啱用未二手放返出嚟囉

BTW, 如果買嘅話護協平過出面好多

(以上純粹為個人見解,不喜勿插)

kufubaby  我唔係偷人電用, 會問左先, 未試過一間say no, 可能見係bb用, 唔會咁計較呱  發表於 12-6-13 19:25
kufubaby  我去酒樓食飯都會帶暖奶器(宜家間間都有邊爐打實有插穌), 我細仔飲奶好慢  發表於 12-6-13 19:23
BB雞有書讀啦~

伯爵府

回覆:對暖奶器嘅睇法

我自己都覺得好有用,我個仔食成個鐘,杯熱水都變凍水,每一件用品對於某啲人都有用,如果唔係發明嚟做咩。

用戶要求終止服務

我都like 用, 因為我有時埋身餵完再補人奶, 所以唔得閒理支奶, 放係度坐熱就ok!

男爵府

回覆:dollylash 的帖子

支持你!我未有BB的,但我都覺得有需要買!

耐心地等待成功

大宅

我幾like用嚟座暖d人奶唔通叫工人姐姐慢慢幫我用熱水溝凍水咁咩

大宅

回覆 回覆:dollylash的帖子

我餵奶粉都要用啦!個衰仔由出世到兩個幾月,都係食每半安至一安就要抖一抖,食三安奶要個幾兩個鐘,初頭用熱水座熱餵一餐要換五六次水,(side)鬼哂啲水。

複式洋房

我想請教如果餵2餐粥,中間時間點儲存?雪櫃?室溫?

櫻之堡  我會摆係粥胡度  發表於 12-6-14 13:51

已刪除用户

大宅

我都覺得非常有用,尤其冬天出世的BB,一餐奶餵成個幾兩個鐘,另外用座奶器可以保持溫度,唔怕熱過頭,又唔怕裡面凍,我個女用到依家半歲了,非常有用

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我都有用,由其是我地d全泵奶媽,更加有用,試過用熱水座熱等到我都,所以每個產品都有市場,正如我都有買放係大人床的bb床!

大宅

好媽媽勳章

我都好似你咁!想買,但勁多人話無用!
而家都決定買,我啲人奶媽朋友話好有用,可以翻熱啲人奶,遲啲冬天仲可以熱埋維他奶添!

大宅

畀面勳章

多謝你哋嘅支持!

啲人話呢樣嘢唔係必需,咁奶樽夠唔係必需啦,用杯餵夠得啦。嗰樣嘢只要慳到精力慳到時間,價錢又ok嘅,對我哋呢啲要返工嘅媽媽嚟講,係有需要囉!

我仲買咗兩個,我十月生,放完產假之後weekday就交俾99湊,放假我自己湊,一部放喺99度,唔駛擔心佢點座熱啲奶,好過教佢點調溫度吖,你唔買嘅話佢實話唔駛,買咗唔通佢唔用咩~

雖然我十月先生未開始餵人奶,但我相信第時返工一點一滴儲起嘅人奶係得來不易,奶粉嘥咗最多係錢,但人奶嘥咗嘅係心機同時間,唔想因為因為座熱呢個過程消滅咗人奶入面寶貴嘅抗體同營養,如果求求其其拿拿淋座熱就飲,不如餵奶粉仲好。

加上學jm們話齋,冬天自己座下鮮奶維他奶飲下都好呀

fyi, 我買咗飛x浦因為有開關掣唔駛下下拔插蘇,吉吉島賣350蚊,護協280蚊咋
BB雞有書讀啦~

大宅

畀面勳章

km1437 發表於 12-6-13 21:50
我想請教如果餵2餐粥,中間時間點儲存?雪櫃?室溫?

我覺得夏天都放雪櫃囉,冬天睇吓隔幾耐囉,唔太耐都可以室溫嘅,主要驚佢變壞啫
BB雞有書讀啦~

大宅

有肯定方便過冇,我冇買係因為生囡囡用左太多錢,如果唔係一定買

大宅

畀面勳章

skihead 發表於 12-6-14 10:23
有肯定方便過冇,我冇買係因為生囡囡用左太多錢,如果唔係一定買

我覺得如果bb:

1. 餵奶粉
2. 大部份時間埋身餵人奶
3. 全程自己湊,不會假手他人

其實唔駛買都可以,但如果bb:

1. 主要食人奶
2. 媽媽要返工,放完假主要靠泵
3. 要托99/媽咪/工人/姨姨湊bb
4. 媽媽懶 (我係)
BB雞有書讀啦~

大宅

其實根本冇分人奶定奶粉b,我個囡食奶好慢,要暖幾次先食得完,又用avent肥仔樽,買個夠大嘅暖水杯都要百幾蚊, 暖奶器都係二百幾,我買咗暖水杯都覺得笨咗,仲有啲奶唔夠温度bb好易嘔, 好多嘢唔慳好過慳,都話如果唔係喺私家生用咗十幾萬,一定買

大宅

回覆:skihead 的帖子

我會用暖奶器夜晚暖住d水沖夜奶俾阿B飲慳時間

大宅

引用:我喺媽媽會度話買暖奶器俾人圍攻,又話無必

原帖由 dollylash 於 12-06-13 發表
我喺媽媽會度話買暖奶器俾人圍攻,又話無必需又話無謂,但我覺得係睇你點用先知有無需要,如果係餵奶粉就唔 ...
其實奶粉都可能要用,如果阿B食奶慢食下又停下,唔用都幾煩。

首頁

尾頁

跳至