媽媽會所

跳至

首頁
34567...73

尾頁

男爵府

Re: 2004 年 1 月的準媽媽入黎傾下啦 .......

coconut

我諗我都會去做o既.不過我星期一去問清楚 d 我個醫生先.

禁止訪問

Re: 2004 年 1 月的準媽媽入黎傾下啦 .......

民房

聴doctor講通常未過35歲做blood test ok 但只有七成準確, 而抽羊水就有99.9%準確, 所以我上星期剛剛去完做抽羊水test, 好像在肚皮打了支針似的. 不是太痛. 可是Doctor 說小產機會有200分之1. 要休息兩日. 3日之後report 說bb正常沒.真開心. 現在正常生活啦!

男爵府

好媽媽勳章

大家好呀..我是新人
我預產係04年1月25日,可以join我嗎?
我今次是第2胎,相隔第一胎已8年了
所以好多野都唔記得,我宜家當自己是第一胎啊
請大家多多指教.謝謝

男爵府

小詹

WELCOME ... 小詹

男爵府

Update List ..!!

準媽咪預產期 *********** 預產醫院
-----------------------------------------

ziggy 01/01/2004...............
Memi 02/01/2004...............
coconut 06/01/2004...............
Anita.Chan 08/01/2004..............
Anita.Chan's friend 09/01/2004............
mgb 10/01/2004...............
sabina_bb 10/01/2004...............
suilangmui 10/01/2004...............
samuelma 12/01/2004...............
rogavi818 25/01/2004...............
小詹 25/01/2004...............

大宅

coconet/rogavi818,

After reading your dicussion about the 驗唐氏test, I am confused as my doctor gave me a reverse procedure. I had a blood test last week and the percentage is low. 2 weeks later about my 18 weeks, I will visit another doctor to have a comprehensive ultrasound scan and measure the thickness of my baby neck skin, etc. This coming visit will charge me $1000.

Opps, I better call the doctor again to make sure I won't make a mistake. Any suggestion? Please help!

Thanks,
mgb

別墅

shwmsleung,

So envy! May I know how much you pay for your 抽羊水 test? My doc will charge around HK$4000. Some mamas said 抽羊水 is very painful, so I am very scard and still haven't decided to do it or not. :-( :-( :-(

複式洋房

Hi,各位好! 本人預產期是一月四日。將會在qe生。

星期一(4/8)要在qe抽胎水,現十分擔心,一方面怕痛及小產:另一方面怕bb真的有唐氏,到時不知如何決定要不要bb。

你們抽胎水時老公在身傍嗎?

男爵府

好媽媽勳章

秋子
不用太擔心啦,之前我有朋友都有做抽胎水檢查
佢話唔係好痛,而我有睇書話做抽胎水檢查而度
致小產的機會率很低的,所以不要擔心,沒事的.
開心d迎接新生命的來臨

大宅

各位靚靚準媽咪好

用左好耐時間先睇曬所有內容, 原來此時此刻有咁多準媽咪正期待新生命o既誕生, 真係好開心

我依家+14週, 私家同健康院幫我計到o既預產期係04年1月29日. 我最開心就係去照超聲波, 唯一可以睇到阿B o既時候, 我老公一定要陪我去, 除左俾$$外(私家) , 我地見到阿B就會笑爆咀, 佢可以左腳垂直右腳屈住"洞"起, 再加埋隻手掌係到轉下轉下, 醫生話佢無禮貌 :-P :-P
要俾$同免費真係唔同, 私家照超聲波個電腦"芒"永遠都對住我同老公方向, 睇得又大又清楚, 重有數張菲林相俾番我(我好重視呢D相o架, 阿B o既第1批相, 好珍貴!!)政府o個個好似俾佢自己睇咁, 我用極斜視先睇到, 叫我唔準"沃", 好快手來回度阿B身長幾次確定週數就算
點都好, 政府始終設備全面好多(包括所有孕婦所須要o既診治), 去埋私家都係求穩鎮, 話晒都係頭1胎
唔好意思, 好長氣, 下次再講 :lol: :lol:

呀....有無人會去沙田威爾斯生或聽其他人對呢間醫院o既意見??

禁止訪問

別墅

hello :
你地好呀.今日先見到在"媽媽會所"都有這個討論區, 所以即刻入來囉..我預產期是30/1/04, 好緊張, 我24/7去廣華做左一次產檢同照超聲波, 跟住要9月才去第2次產檢...人地又話一個月一次...咁點解我8月份無得去產檢架 :-( , 要等到9月..好心急架嘛...

別墅

你好 :
嘜度bb頸皮都有週數限制的嗎...我以為驗血才有限制添...

別墅

原來有04年1月會,等我仲走左去2月O個個添,加埋我喇!

我呢次係第二胎,依家有14週幾,上月中(12週)胎兒有6.27cm長,已經照出性別,不但醫生話睇到,連我自己都睇到,因為佢張開兩腿對住鏡頭不停踢,下次我再照多一次CONFIRM實就話比大家聽喇.O個次醫生都有同胎兒度頸皮,厚度正常.

-----------------------------------------

ziggy 01/01/2004...............
Memi 02/01/2004...............
coconut 06/01/2004...............
Anita.Chan 08/01/2004..............
Anita.Chan's friend 09/01/2004............
sabina_bb 10/01/2004...............
suilangmui 10/01/2004...............
samuelma 12/01/2004...............
rogavi818 25/01/2004...............
杜拉 28/01/2004...............仁安醫院

男爵府

好媽媽勳章

Stephanie
我都係23/7在東區醫院做了第一次產檢之後要等到9月份,
8月份就唔駛返醫院做產檢,我又冇問醫生點解8月唔做檢查..
我都好心急同擔心,所以下星期自己會睇私家檢查下,起碼都安心d.

小詹

複式洋房

Hi, I'm new here,
我的預產期 :1月24日
計埋我!
杜拉 寫道:
原來有04年1月會,等我仲走左去2月O個個添,加埋我喇!

我呢次係第二胎,依家有14週幾,上月中(12週)胎兒有6.27cm長,已經照出性別,不但醫生話睇到,連我自己都睇到,因為佢張開兩腿對住鏡頭不停踢,下次我再照多一次CONFIRM實就話比大家聽喇.O個次醫生都有同胎兒度頸皮,厚度正常.

[size=large]Rainbow6 24/1/04........
杜拉 28/01/2004...............仁安醫院

男爵府

UPDATE LIST ...!!

秋子 04/01/2004............... QE
Rainbow6 24/01/2004...............
花貓 29/01/2004...............
stephanie0050 30/01/2004...............

男爵府

秋子 , 花貓 , stephanie0050 , Rainbow6 好歡迎你地加入...!! 多 d 上來傾偈.

別墅

花貓,

我叔仔個老婆剛剛係威院生完BB,我昨日去佢屋企探佢同BB,順口幫你問過威院好唔好,佢話佢住大房,D姑娘都好專業好細心,佢覺得好好.不過佢BB要照燈,佢話照燈房個D姑娘就麻麻地喎!

首頁
34567...73

尾頁

跳至