自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

thx

大宅

引用:Quote:vanlam+發表於+12-6-18+08:27+我絕對

thx

大宅

引用:還有,我仔在平台踩2輪單車,+慢駛,個保安

原帖由 birdbird 於 12-06-18 發表
還有,我仔在平台踩2輪單車, 慢駛,個保安竟然叫我安番2個輔助輪上單車,因為平台只可以踩3輪或4輪車。

...
嘩!真係無言!面對呢啲所謂嘅規例,好想知究竟係基於點樣嘅論據?係唔係好似其他人咁講,你係得到玩就要遵守人地嘅規矩?(even係唔合理嘅)都要照單全收?完全無抗辯,討論嘅空間?咁我地香港政府立例仲須要諮詢公衆嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vanlam 發表於 12-6-18 08:27
我絕對明白佢地唔俾人著衫落水係為左保持泳池衛生,我好appreciated佢地個出發點係好,問題係執行上需唔需要 ...

我諗佢既意思應該係,既然你老公在場已經有人睇住小朋友,咁其實你唔需要在池邊。如果你係一個人帶小朋友玩,就體諒下你係一個人湊住小朋友玩俾你著t-shirt 睇住?

樓主,其實唔好介意身形啦,去泳池都係游水,係人生過bb身材都唔會咁好架啦,有腩又點? 佢要除就除啦,無謂為咁既事唔開心。

大宅

引用:我之前住果度都係港鐵管理,我住咗7年,都

原帖由 debby1328 於 12-06-18 發表
我之前住果度都係港鐵管理,我住咗7年,都唔覺得會所泳池咁多規矩,仲好多工人,媽咪著住衫係池邊睇小朋友 ...
其實我都有唔啱!未必每個由港鐵管理嘅屋苑都有咁嘅情況!九龍站有幾個屋苑都無呢條例,漾日居更可以著住tshirt落水都無問題!所以只可以講自己唔好彩遇到咁harsh嘅對待!

大宅

引用:其實都唔關管理公司事。都係d業主委員會多

原帖由 cat_house 於 12-06-18 發表
其實都唔關管理公司事。都係d業主委員會多多意見。平台草地都話唔可以踢球,因為有人投訴會被踢到。拖鞋可 ...

大宅

引用:我覺得應該規定不可着鞋/+拖鞋到池邊。很多

原帖由 birdbird 於 12-06-18 發表
我覺得應該規定不可着鞋/ 拖鞋到池邊。很多人將對拖鞋放在池邊,貼住d水,極不衞生!

...
多謝你嘅建議,我好認同有好多地方可以改善水質,而不是單單著眼於別人有無著衫係池邊望住個小朋友!

大宅

回覆:亞貴 的帖子

thx

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

規矩多有佢好處既,
起碼佢地只為維持泳池衛生著想,
咁你比小朋友去玩都放心d啦,
況且,帶得bb去泳池都係師奶多啦,
師奶身形有小小肥有幾奇啫,
同埋....真係會有幾多人留意你吖...

去得人地度玩就要跟人地規則,
咁樣大家先會玩得放心...

水晶宮

港鐵物業管理公司實在逼人太甚!

還有,我仔在平台踩2輪單車, 慢駛,個保安竟然叫我安番2個輔助輪上單車,因為平台只可以踩3輪或4輪車。

水晶宮

引用:其實都唔關管理公司事。都係d業主委員會多

原帖由 cat_house 於 12-06-18 發表
其實都唔關管理公司事。都係d業主委員會多多意見。平台草地都話唔可以踢球,因為有人投訴會被踢到。拖鞋可 ...
平台果塊地唔比踢球,真係想拎上去業委會傾。班老人家、bb 日間在果度耍太極、玩、散步,我地明。小朋友在晚飯前踢下波就唔得。其實班小朋友在返學日子唔多踢球,只係放假先踢,d住客都要投訴,沒什包容。其實規劃好個時間、波的大小,老人家與小朋友互相遷就下,個社區先至健康和諧。

珍珠宮

開心吸收勳章

1. 佢地d救生員係咪淨係著泳褲, 有冇著衫? (泳衫唔算)
2. 如果有人係水入面痾尿痾屎都影響到水質, 佢地如何監察?

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆:港鐵物業管理公司實在逼人太甚!

我之前住果度都係港鐵管理,我住咗7年,都唔覺得會所泳池咁多規矩,仲好多工人,媽咪著住衫係池邊睇小朋友游水,當然佢地都係俾咗入場費啦!
D規矩可能係屋苑定,管理公司係執行,但我覺得地鐵管理係好嚴,因為我最近搬咗屋,所以有比較!
PS.,樓主你住果度游泳池入埸費好貴,我以前果度只係$15。

大宅

其實都唔關管理公司事。都係d業主委員會多多意見。平台草地都話唔可以踢球,因為有人投訴會被踢到。拖鞋可以入泳池,對拖鞋咪一樣可以行到返屋企,乾淨得幾多?

水晶宮

港鐵物業管理公司實在逼人太甚!

我覺得應該規定不可着鞋/ 拖鞋到池邊。很多人將對拖鞋放在池邊,貼住d水,極不衞生!

禁止發言

水晶宮

有長袖泳衣架

少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

其實好多地方都有依D規定
都係想保持清潔減少污染
好似去韓國游水一定要帶泳帽
去日本浸溫泉要除唒
唔好因為自己介意自己身材而覺得人地唔岩
由其係有小朋友,身教好緊要,如果小朋友知道嘈兩嘈就可以唔守規則,將來佢就會有樣學樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jui 發表於 12-6-18 07:43
規矩係人地訂嘅!無得挑戰人他嘅規矩,你係有選擇權"唔去"

that is the point!!!! 正如你去食雲吞麵, 人地名碼實價話明$50一碗, 你唔可以食完先話人貴要人減價比你囉~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珊瑚宮

vanlam 發表於 12-6-18 10:06
多謝你嘅提議!等我有時間去睇下先!不過本身肥底,生完之後又有肚紋!自信心低落!

...
唔好因噎廢食, 呢啲時光最士V最溫馨, 唔好錯過。

首頁

尾頁

跳至