嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 今日食乜粥 (Part 2)

今晚:

粟米蓉雞蛋瘦肉粥
同埋strawberry yoghurt ~

男爵府

牛奶芝士蛋粥飯煲煮法

材料-
鮮奶一杯,水一杯
水牛芝士一舊
蛋一隻
米2/1杯再少一點

洗米,落水一杯,水牛芝士一舊煮1小時後
加鮮奶一杯,煮30分鐘後打蛋搞混焗半小
時即成

kcpak 寫道:
今晚節瓜瘦肉粥

野蠻仔:
我都好有興趣煲牛奶芝士粥,可唔可以詳細d講點煲呢~

民房

我想問下呢,依個粥7個幾月既bb食唔食得嫁,因為我都想煲比我女女食呀,我就係成日諗整咩粥諗到頭都痛埋呀.......唔該哂 :-P

男爵府

superlover_mak卓軒出浴未影到果度但隻手勢搭夠

kit仔仔:
7個月未食得全蛋,不如試下芝士菠菜粥搞爛成糊菜就
好易食

男爵府

-午餐-
蕃薯粥

-下午茶-
芝士蛋粥

-晚餐-
豬肉汁芝士蛋粥

大宅

野蠻仔 寫道:
superlover_mak卓軒出浴未影到果度但隻手勢搭夠

我cut左o個度ja~
我老公叫我再cut 下佢~
cut到得番上半身wo~
so now整住第2張先~

大宅

尋日,

lunch:

粟米蓉豆腐瘦肉粥

dinner:

豆腐瘦肉粥+利賓納

男爵府

-午餐-
蕃薯甜米糊
蒸肉餅

大宅

dinner:

南瓜蕃茄瘦肉魚肉粥

連我自己都食埋一份呀

大宅

我想問蕃薯甜米糊點整ga???
會唔會好飽ga??

男爵府

superlover_mak:
都唔會卦...hehe我唔食baby food架,我好怕糊狀
食物同粥仔,好衰自己見到都唔想食但個囝要食

蕃薯甜米糊主要都係蕃薯,做法如下:

蕃薯兩條切一舊舊
米2-3湯匙
水位岩岩浸過蕃薯
煮好後同稀粥咁上下,放落搞拌機搞混就成了,
正常呢d叫做"糖水"既糊唔用米既用粉做糊底,
不過煮比小朋友唔夠米有益同飽肚,其實煮起米
佔唔多至在有糊既口感,所以落好少就夠.
我"may"過係好清甜架幾好味
呢個係我自創,因為早幾日煮蕃薯粥見個樣唔係咁吸
引,又食得慢一粒粒佢咬開又怕熱親你知蕃薯煮起個心
都幾熱,所以諗到今次搞混佢,蕃薯本身都係殿粉質就
咁食都可以當飯,所以直頭做呢個糊,佢勁鐘意食.
呢兩日佢傷風感冒食左葯成日眼訓冇乜胃口,食呢d食得
快唔洗咬又飽又有益.

聽日我都唔知煮咩,或者煮三文魚粥

男爵府

-午餐-
蕃薯甜米糊

-下午茶-
奶油西多
橙汁

-晚餐-
南瓜栗米蓉雞湯
雞肉爛飯

大宅

你個仔真係好幸福~
你識整咁多野俾個仔食~
相反..我就係有限公司啦~
等我星期6試下整俾個仔食先~
我想問, 用紫心既得唔得ga??

男爵府

superlover_mak:
普通食物來咋麻,複雜D我都唔得架

別墅

野蠻仔 :

好多介紹ah...我成曰o念到頭瀑...

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

大宅

野蠻仔

前排係superlover_mak既介紹下入左黎睇....
嘩......好勁a你......
雖然我個仔仔已經2歲6個月...可以食飯.....
但依2日我都忍唔住要學下你保下粥仔比我個仔仔......
kakakaakak.....
我仔仔又食得好開心......依2日佢變左大食積.......
食左好多野........
真係多謝哂你...
你記住要教我地整多d唔同既粥仔啦.......
等我仔仔騫騫可以再肥仔d........
http://www.babyhome.com.tw/bb/137249

男爵府

傻啦講煮食我只係做返責任比起BK好多廚神低好多,
不過除左做食物我都冇咩可以為阿囝做咩咯.

係會食多左好多架同埋吸收好左,小朋友食大人飯始終慢,
飯唔夠熱同濕一路餵一路開始收乾冇晒益同消化困難,所
以爛飯同粥keep住食都冇所謂,密食當三番,好似人地話
大左食飯了就要戒奶,唔需要呀,即食飯之餘間中食下濕濕
地食物腸胃都好d,我地大人口乾乾熱氣有時都想食碗
粥咁咯,開胃好多架.我半嘜米就等如大人一碗半飯,咁人
地餵緊一碗小朋友飯碗cut碎配菜時(可能食緊成個鐘都未
吞完)咁我囝已經食晒一碗半飯等如人地兩碗小朋友飯,仲
有配菜有時我係搞爛既,可能已經食埋半塊雞扒或者一塊牛
扒了,所以唔會食得少反而食得好恐怖架,仲有下午茶呢.

出街佢就會食大人野,麥樂雞佢都係渣住咬架,要用牙仲有
好多食物配菜埋手麻,所以d牙都唔會無用武之地架,將來有
排咬.

大宅

nam18 寫道:
野蠻仔

前排係superlover_mak既介紹下入左黎睇....
嘩......好勁a你......
雖然我個仔仔已經2歲6個月...可以食飯.....
但依2日我都忍唔住要學下你保下粥仔比我個仔仔......
kakakaakak.....
我仔仔又食得好開心......依2日佢變左大食積.......
食左好多野........
真係多謝哂你...
你記住要教我地整多d唔同既粥仔啦.......
等我仔仔騫騫可以再肥仔d........

其實最緊要你個仔肯食姐~
花d 心機煲下粥, 騫騫又食又吸收~
咩野都值呀~
好似我呢排放假, 我煲d 有營養d既粥, 我個仔個肚仔都出番黎~

男爵府

係呀,但要慢慢漸進,一次過突然食太多會嘔返出來架,
所以慢慢來啦,一定得既

大宅

野蠻仔

聽你咁樣講....又好似係喎.......
我個仔平時同我地一齊食飯果時......只係食一個小朋友碗仔...有時分分鐘都食唔哂.....
但係依2日我保番粥仔比佢食...佢食左好多....一日食左2餐粥仔.....又食左3餐奶...再加下午茶...夜晚一餐飯.......好似食唔飽咁......我見到佢食咁多野...我都好開心.....
不過..我仔仔好似唔係咁鐘意食甜既粥.....
你有咩粥仔可以介紹比我呢?????
我想我仔仔可以食肥仔d.......
成日比我阿媽話我唔識湊仔....攪到仔仔瘦哂.....
我好唔開心a!!!!! :-( :-( :-( :-(
http://www.babyhome.com.tw/bb/137249

首頁

尾頁

跳至