自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係一個將近60歲既退休婆婆
事緣上月底買左張a+3買一送一coupon 諗住送比我個外孫女食 幫個女慳下奶粉錢, 慳得1蚊得1蚊啦!!我出150元包郵同尼個賣家:wawawawawa買,結果等了半個月多都收唔到....

於是,我向這位賣家追討, 佢仲質疑我高價買的目的,查實佢本來賣$130包郵架,已經係高價......仲要係度質疑埋我係咪真係收唔到>.<...細問之下尼個賣家竟然同我講佢, 佢係冇寫回郵地址,咁就c囉,咁咪連打回頭既機會都無...問佢有冇投寄証明, 佢話唔知咩黎 淨係有張相 係寄出之前影....是問這張相可以証明到咩呢!!相可以幾時影 影幾多張都得....

而家寄失左又唔負責任,佢成個買賣過程中完全冇寫 過"買家要承擔晒任何如寄失等郵寄風險" 幾經我辛苦追討 , 她肯退一半比我, 點知比晒資料佢入數勒 (我只是提醒佢如果事情再惡化(唔入錢) 只會報警處理,同埋我唔識唱衰人, 只會將件事報料比人知,比人一個警愓 ) 佢跟住就話佢唔會退 ,仲三番四次叫我去報警!!!叫我去話比人知,我真係好無奈!! 佢張coupon係奶粉公司送架 !!佢而家仲唔覆唔理

尼d人連阿婆錢都呃 真係好冇陰公 攪左咁耐 奶粉又買唔到,個孫要捱貴奶粉..可憐天下父母心 !!!!大拿拿冇左150蚊 各位請小心騙子
(婆婆女兒代打)

961123    發表於 12-6-19 20:01

大宅

真係信唔過

男爵府

回覆 simmy1409 的帖子

百分百真人真事點算好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

引用:我係一個將近60歲既退休婆婆 事緣

原帖由 yingmummy23 於 12-06-18 發表
事緣上月底買左張a+3買一送一coupon 諗住送比我個外孫女食 幫個女慳 ...
買賣雙方大家都要小心

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆:比人呃左150蚊奶粉錢,,收唔到貨....好慘 連阿婆錢都呃

可能寄失,人地未必係有心呃你架

---生命無價,請支持領養---

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:比人呃左150蚊奶粉錢,,收唔到貨....好慘 連阿婆錢都呃

用平郵肯定有風險

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:可能寄失,人地未必係有心呃你架

原帖由 meko~ 於 12-06-18 發表
可能寄失,人地未必係有心呃你架
回郵地址無寫???好難信。

conniechan125  x2  發表於 12-6-19 15:24

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+meko~+於+12-06-18+發表可能

原帖由 LedTV 於 12-06-18 發表
認同!

子爵府

回覆 回覆:yingmummy23的帖子

大宅

畀面勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+meko~+於+12-06-18+發表可能

瑪瑙宮

咁衰

侯爵府

牛年勳章

比人呃左150蚊奶粉錢,,收唔到貨....好慘 連阿婆錢都呃

阿婆都厄

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

令住過數張入數紙去差館啦

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:yingmummy23 的帖子

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔識0個位賣家, 唔敢講佢係咪呃人錢
但中肯d咁講, 網上購物用平郵, 係一定有寄失風險的
你想100%穩陣點解唔加$13寄掛號呢?
你要慳掛號費, 咁你當然要有承受寄失風險既責任, 老實講真係唔可以完全推卸在賣家身上
賣家無義務一定要包郵寄證明, 除非買家事先要求買證明和比多$1.2佢去買
而家呢個case叫做死無對證, 你可以質疑佢呃錢, 佢都可以質疑你扮收唔到
唔知你係咪第1次網上購物, 但有得幾次經驗既都會知平郵風險一定由買家承擔(even賣家無寫明), 買家如要保障一定要比$13掛號

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔識0個位賣家, 唔敢講佢係咪呃人錢
但中肯d咁講, 網上購物用平郵, 係一定有寄失風險的
你想100%穩陣點解唔加$13寄掛號呢?
你要慳掛號費, 咁你當然要有承受寄失風險既責任, 老實講真係唔可以完全推卸在賣家身上
賣家無義務一定要包郵寄證明, 除非買家事先要求買證明和比多$1.2佢去買
而家呢個case叫做死無對證, 你可以質疑佢呃錢, 佢都可以質疑你扮收唔到
唔知你係咪第1次網上購物, 但有得幾次經驗既都會知平郵風險一定由買家承擔(even賣家無寫明), 買家如要保障一定要比$13掛號

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

引用:我係一個將近60歲既退休婆婆+++++++++事緣

原帖由 yingmummy23 於 12-06-18 發表
事緣上月底買左張a+3買一送一coupon 諗住送比我個外孫女食 幫個女慳 ...
寄失左唔出奇,呢個風險大多係買家承担,所以如果貴嘢我通常加$13掛號,以免因小失大
但賣家話無寫回郵地址,咁就奇怪啲喇!

公爵府

畀面勳章

係喎!其實都係為自己買番個保障,點會唔寫呢

首頁

尾頁

跳至