在職全職

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

Re: 有無做shipping既媽咪, 一齊傾下呀!

pinguBG,

呢16年我都曾經轉過幾份工o既啦, 雖然話市道好o在, 但我覺得shipping呢一行始終都係比較差o的, 反而accounting比較多公司請人, 為有依o家做o住先. :cry: 等機會.

大宅

我都找過啦, d人工唔岩我呀, 要高人工, 又要學歷好好, 我同另一個媽都係要供樓, 要揍bb 呀, 你有無好介紹呀
我家有位小主人

大宅

FOC

我同你都係一樣呀,想轉工都唔得, 個心唔想係依間公司做,一到供樓乜都唔可以諗呀..............
供樓都係好慘呀, 你係邊到住呀, 我係葵涌呀,我係荔枝角做, 日日都要出街
'
我家有位小主人

大宅

真係做左lee間shipping十幾年,
吾走會死悶c.

大宅

我都想走, 唔知現家什麼環境??

男爵府

雖然唔要供樓 , 我都係想去走與唔走之間 . :cry:
呢到實在老品好難頂 , 而大陸落貨的工作又悶死 ( 公司做 OEM , 好簡單 ) 怕日後搵唔返可以上 BK 咁歎既工
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

pinguBG 寫道:
FOC,

我做左shipping5年,轉過兩間公司, 我覺得做shipping要轉下公司, 人工先會跳升, 單係一間公司, 等佢加都唔知等到幾時,

係呀 !
但我果份唔駛做 L/C , 而仲係做客既產品 , 真係好難走. 唔敢搏 :-(

大宅

yanlyan3,

我係住o向天火水圍, o向葵涌返工. 銀行成日係o甘+息
, 大家都要為層樓打工, 無辨法啦, 為有捱住先啦. :-(

大宅

HPChingchingma 寫道:
呢到實在老品好難頂 , 而大陸落貨的工作又悶死 ( 公司做 OEM , 好簡單 ) 怕日後搵唔返可以上 BK 咁歎既工

咦!!!HPC,

妳又係我, 我都係呀!!!公司是 OEM 的. 老闆娘好 計較嫁....但都幾準時收工的...妳呢???

大宅

FOC

我住係葵涌, 係荔枝角返工,我供樓供到我女都未出身. 要成25年呀, 我上1年到己玩固定金額啦,但現銀行加息, 我都比銀行加左200有多.
個女有要比人揍, 又要返學費用, 我都想生多一個呀, 乜都無得諗呀, 開支一日比一日 大, 唔食都要供樓, 話就叫我地生多幾個BB, 咁講真, 生唔係問題, 咁邊到有咁多錢呀, 係未.
FOC, 你個BB比邊個揍呀.
我無野做都有2年多, 依2年, 搵到D工, 一係我唔岩佢, 一係佢唔岩我,人工有唔好, 都COVER 唔到自己的開支.大唔食細都要食呀.
我家有位小主人

洋房

純粹參考, 想問要供樓既媽咪, 你地用左人工既多%黎供樓呢?
係供梗私人樓定居屋呢? 因為我正諗梗買居屋? 定舊私人樓好? 而家好唔好入市呢?

大宅

lyanlyan3,

我個囝囝 剛剛5歲, 佢係比我阿媽揍, 因為我信唔過o的Bun Bun 揍, 不過到我個囝囝上小學我可能會考慮請Bun Bun.

複式洋房

hi!我都係做shipping, 係葵芳, 都做左7年, 都係唔駛做L/C單, 不過我已左辭職,因我上星期同老板娘嘈交,原因係佢話我仲嘜係過年放錦多日假(因我有10日假),而比唔到1月份過SALES資料比佢,仲話如果你有錦多野做, 仲嘜放錦到多日假,影響公司運作,我咪駁番佢話係你地叫我係過年時一次過放晒D假, 而家你有係到嘈我,真你唔知你想點,我真係好激氣, 真係越做越唔開心,

男爵府

peggysuhk>>
公司係共做邊個 field ?
聽落你老品娘好刻薄 

昨晚見到份乒工是shipping manager , 人工 12k - 14k , 不過要 15 年工作經驗 , shipping 真係 跟 sales , merchandising 來比較 , 係差左的的. :cry:

男爵府

muimui8 寫道:
[quote]
HPChingchingma 寫道:

咦!!!HPC,

妳又係我, 我都係呀!!!公司是 OEM 的. 老闆娘好 計較嫁....但都幾準時收工的...妳呢???[/quote]

miumiu 8 >>
我又係 . 我果個老品好多野要在食晏時熄晒 ,冷氣 , 燈 , 影印機 , 如果下午佢返來撞見無做到 , 隻耳仔就 c 啦 ......真係想第一時間唔做 .好彩我可以準時到6 時企係門口果隻 , 出糧又係在 29 號已有咁 試問咁樣點敢去同人搏啊 慘 :-(

大宅

FOC

你同我都差唔多呀, 你要不要放工後揍回家呀, 我要呀, 返學都要我揍, 放學我家人揍呀, 到我放工係我媽子食完飯後我帶個女走啦, 日日都係咁架呀.
你個讀小學啦,何解唔比你媽子揍呀//
我家有位小主人

大宅

peggysuhk
你老細好唔掂呀, 咁你老細無留你
我家有位小主人

大宅

睇完你地D POST先知原來LEE一行宜加咁難搵工架

大宅

lyanlyan3,

我囝囝平日通常都o向我阿媽到住, 方便阿爸阿媽揍佢返學放學, 我阿爸阿媽好得閒, 好樂意幫我, 不過我每一日都一定要見吓我囝囝o既, 如果唔係我會好掛住佢. 所以我正考慮小一時接返我囝囝同我一齊住, 而且可以跟吓佢o的工課.

別墅

hi all,

我係做garment shipping o架!你o地好
我由做第一份文職開始已經係做garment shipping, 大大話話已經做左shipping十年有多, 不過e+剛剛返緊新工(都係garment shipping)o係荃灣麗城,有無其他媽咪o係附近呀,可以得閒一齊食lunch。 我有個囝囝今年五歲o架!!!!

首頁
45678...9

尾頁

跳至