跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 寶貝智多星--BB教育成長篇

大宅

del

大宅

del sorry post 錯地方

大宅

尋日芷殷又學講左:
我問: 開唔開心呀 ?
她答: 開心 !

最多的字有: 飛飛 (即係飛機) 飛走左 !

以上係我同她去街搭車途中教識她.

看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

我有帶芷殷去機場看飛機, 去碼頭搭船, 去農莊種菜,
大自然就有好多好正的"玩具"啦, 去機場係一個好好的活動, 看完飛機係頭頂飛過, 又可以坐低飲杯嘢食甜品, bb又可以食埋她的食物, 一路食, 一路看, 係好好的享受 !

如果你們有咩好去處, 請分享下 !
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

芷殷好叻女. rosan, 聽你咁講, 我都覺得好享受, 睇完我都想帶呈呈去睇飛機. 有時佢見到飛機, 我都會同佢講 airplane. 佢就話 "平平", 發唔到個音.

而家佢好開心, 都會拍拍手, 講 "心心", 咁即係好開心. 如果問佢開唔開心, 佢就會點頭, 話心心.

其實呢個年齡o既小朋友好易满足, 我帶個女去樓下睇金魚, 睇 tree, 有時佢會見到 bird, dog, cat, 佢都好開心!!

小朋友真係好可愛.

大宅

我想分享另一件事, 可見小朋友已經好懂性.

八月中我媽咪死記, 咁我同老公帶埋個女一齊去拜山. 上到去拜完, 我一時感觸, 喊左出黎. 當時我抱住個女, 叫我老公比紙巾我. 我老公問我做咩喊, 我話掛住 daddy 媽咪. 然後個女見到我喊, 佢就錫左我個咀一下, 然後叫媽媽, 隻手仔仲要摸下我個額頭, 好似呵我咁. 當時我個心即刻甜晒, 又因為太感動, 再喊多幾下.

我老公見到都覺得好感動, 因為原來小朋友已經好懂事.

大宅

rosactf9999,

咁個刻你女女真係令人好感動, 做媽媽, 最sweet就係子女鍚自己個刻 !

如果你去機場, 就去近bus站個邊 (出境大堂), 的飛機個頭頂飛過, 同埋有台,櫈坐, 可以慢慢一路飲食, 一路看...

大宅

早前看經濟日報, 有講新界西狀元學校名單, 我list俾大家參考:
一. 會考
1個. 10A 祟德
1個. 9A 陳瑞芝
1個 8A 祟德
2個 7A 祟德
3個 7A 陳瑞芝
1個 6A 祟德
2個 6A 陳瑞芝
2個 6A 趙聿修

二. 高考
1個 5A 陳瑞芝

三. 物理天才破格入科大
1個 4A 元朗商中

為新界西優異生

大宅

呢個topic 就來發"梅"啦. 等我入來攪下先.

而家我同bb講的故事書共有4本, 1本已講完, 2~4歲個本差唔多講完, 求其姑姐送個本3~4歲的都照講, 先選的簡單的,
都ok wor, 她唔中意聽重覆, 講過2次就唔想聽, 所以又要找書啦...(手上已無啦).

民房

rosan, 寫道:
呢個topic 就來發"梅"啦. 等我入來攪下先.

而家我同bb講的故事書共有4本, 1本已講完, 2~4歲個本差唔多講完, 求其姑姐送個本3~4歲的都照講, 先選的簡單的,
都ok wor, 她唔中意聽重覆, 講過2次就唔想聽, 所以又要找書啦...(手上已無啦).

請問有邊本好介紹和邊間書店 謝謝

大宅

我的書大部份都係大陸架, 一的自己買, 一的朋友送 (便宜麻)
有:
1.寶寶睡前故事(笨笨象的故事)---1歲左右開始講, 講完啦
2. 幼兒英語寶典----教到1/10, 開始無興趣, 暫時擱置
3. 半小時媽媽(國家教委推薦)-0-2歲----呢本唔錯, 教識大,細,多少.......的分別, 差唔多講完.
4. 學前全能(中央電視台七巧板熱播)--2-4歲--故事連續性, bb記得故事人物, 好中意聽, 有教育性.
5. 半小時媽媽---3-4歲----先選的簡單故事, bb都接受到, 呢本我覺得的圖畫得太抽象, 有時唔太看得出係咩. 都講左1/3.

以上3,4,5項都係而家同時講的.
我有時講完1~2次, 要bb看住圖自己講返出來.(當然無咁完整....)

複式洋房

Dear Rosan,

聽您咁講, 我都好有興趣睇吓"半小時媽媽 0-2嵗"及"學前全能 2-4嵗". 可否給我書本的資料,例如:出版社及作者等.我希望可以去書局買到,然後每晚臨睡講給bb聽.

謝謝您.

Mavis

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

徵: 二手門欄

Hello, My bb is age 1 (2007-10)

Your BB grow up ver fast. if 門欄 no use.請pm價錢, 尺寸, 圖片
交易location: 天水圍/ 朗屏 / 元朗

E-mail : [email protected]
MSN: [email protected]
大個仔是"華"

首頁

尾頁

跳至