意見反饋
義工

單親天地 今日: 17|主題: 17211

致各同路人

禁止訪問

國民生產總值:5142

致各同路人

公爵府

國民生產總值:27683

Re: 致各同路人

是不是面子問題, 對屋企人or朋友

伯爵府

國民生產總值:15442

唔明 可唔可以講清楚d呀....

大宅

國民生產總值:1207

要面"對"的問題?

公爵府

國民生產總值:27683

我自己覺得最大問題當然是錢, 又要交租, 水, 電雜費, 斬眼就一個月, 仲有如果屋企有乜水電維修, 叫人嚟整下下都要幾百。我arm arm搬嚟果時, 屋企d傢俬同電器都係分期供啫, 真係好難捱。

其次就係住la, 自己租一層又貴, 租房又危險。你都唔好話唔頭痛。

最後到要同個小朋友搵學校。

不過話難捱啫都捱過左, 有乜事同屋企人/朋友傾下, 如果可以搬近d屋企人附近敢就有個照應。

大宅

國民生產總值:1507

遲下我會有間公屋,不過係別區,本住屯門,到時會派最近都荃灣,不過想,將來
love

子爵府

國民生產總值:10073

好耐冇見喇…近況如何?
大部份佢兩個都講晒喇
不過我有小小補充…
日後事無大小都要靠你自己去處理…你真係要有心理準備…如果你放工仲要湊囝囝,你真係會好

禁止訪問

子爵府

粉嶺樓租金都唔平喎…同埋比較雜…你一個單身靚女會唔會唔方便?

禁止訪問

子爵府

係咪你可以自己湊返囝囝喇?
獨立係好…但你有冇咁

複式洋房

國民生產總值:421

在家千日好

你不如放工多d幫下媽咪手好過
搬出黎洗多好多嫁 到時好難儲錢添呀
不如留多d比bb第時用好過啦
你搬出去就算幾近你媽咪都會擔心你啦
愛與包容 良性互動 理性分析 多角度思考 感謝偉大的媽媽 媽咪我愛你-3-~袋錶與神兵-.-"~

大宅

國民生產總值:2854

lmk :
不如講下過來人的心得比你聽

我離婚彼就搬出來自己住, 不是和媽媽住不好, 而是想自己有個家, 將來對bb和自己都好d(我自己係甘想)
我同你一樣, 搬在媽媽附近, 有屋企人支持
bb 由她幫助照顧, 我可安心返工, 早放工可返去食飯再同仔仔返自己屋企, 要ot, 就留仔仔係媽咪到過夜.(所以要搬都要搬係媽咪屋企附近)
現在我仔仔已讀小一, 過了5年時間, 5年時間証明當年決定沒錯. (當然大前提要經濟ok啦)
原因:
1) 減少3代問題 (雖然係自己媽咪, 但一講起 仔, 一定有分歧), 有個地方做 充比較好
2) 自己的生活也健康 (放假閒時可和朋友在家一聚 )
3) 仔仔心理上也幫, 他有自己的家

有兩者你必須有才可考慮搬出自己住
1) $$$$$
2) 獨立德來可照顧自己和小朋友

其次要有好的朋友網絡,因為自己住要有人幫忙..如小小維修,電器接駁...等等小問題

禁止訪問

國民生產總值:3159

子爵府

mandyto:
好快就捱過架喇…我都捱到e家佢兩歲幾…鬆好多…

禁止訪問

國民生產總值:3159

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.