懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日比亞婆罵我依個7個月的大肚婆唔讓老人家座>.

要讓坐排隊都未論到你啦,要讓都係側邊人讓啦!唔好罷係心度,時運高當聽唔到!

Gdydis  thx!!!  發表於 12-7-10 01:32

複式洋房

回覆:豬C9 的帖子

我上次同你差吾多,我六個月多啲,有個阿婆,我諗都有六七十歲,佢見到我,究竟拿拿林譲比我坐,話大肚婆好辛苦架,你坐啦!我話吾駛啦,大家係度你推我譲,成分鐘,但成架mtr車廂,有打機𡃁仔,有成年男女,大家當睇劇,冇人讓個位出嚟!結果阿婆堅持,我坐咗,勁吾好意思!

Gdydis  咪係........當時其他人又唔讓位, 重係喥當戲咁睇, 真係離晒普  發表於 12-7-10 01:39

複式洋房

回覆:Gdydis 的帖子

唔好介意那位婆婆的說話,因你真的有需要坐定定,其實有d老人家真的是以老賣老不理人感受

Gdydis  thx但佢真係過訓,不久我落車話比位佢,佢就拉拉臨行到最入,你話佢係咪玩嘢!  發表於 12-7-10 01:45

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆:今日比亞婆罵我依個7個月的大肚婆唔讓老人家座>.<"

我梗係5讓啦, 陀住個B係呢個時候真係5好做好心住, 有咩E郁跌親點算, 你都要保護你小B架麻, 佢要不停甘講我會係度listen music 話之佢lor 阿por 都crazy 既:;pppp::;pppp:

Gdydis  無錯, 保護亞B媽媽有責!!!  發表於 12-7-10 01:47

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實你有需要坐, 緊係唔駛讓坐啦, 佢嘈佢個事, 如果有個阿婆同個大肚婆講, 話佢唔讓坐, 我唔覺得你有咩尷尬喎, 只係覺得個阿婆咁老馮, 如果我當時坐緊第2個位, 我都唔會讓佢坐:;pppp:最憎d老馮果類人...

Gdydis  agree!!!  發表於 12-7-10 01:48

侯爵府

我唔會讓, 因為我自己企得耐都頭暈, 我會同佢講清楚我有左7個月唔企得耐

大宅

我會大聲過佢講"阿婆,我有咗7個月呀,身體唔舒服讓唔到個位俾你呀,我見你講野咁好中氣,身體一定好好,企多幾個站都實冇問題"
D咁既阿婆唔使理佢啦,你絕對冇錯,我撐你

Gdydis  thx!  發表於 12-7-10 02:07

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我都會先顧小B, 因為小B有咩事, 我會唔安樂一世, 陀B lee 段時間暫時放下禮讓...

Gdydis  agree!!!  發表於 12-7-10 02:07

琥珀宮

畀面勳章

我唔會讓,會好大聲講:阿婆,我大緊肚,個肚好大企唔得耐,你同後面唔係大肚果D後生講叫佢地讓座啦,然後望一望後面D人囉!
講真,讓座係出於自願,仲要個位我已經坐緊,自問又係有需要既人,要由自已讓俾阿婆太唔公平了!!

Gdydis  agree!!  發表於 12-7-10 02:12
eilybb  係呀! 要保護自己先, 有能力先幫返人地嘛!  發表於 12-7-9 17:44

大宅

我都覺得依家D人好無人情味,唔單止唔會讓位,仲會同大肚婆爭位,真係好過份。

Gdydis  咪係  發表於 12-7-10 02:13

別墅

agneschan87 發表於 12-7-9 10:23
回覆 Gdydis 的帖子

我諗我都會讓座既, 妳一起身都見到妳大肚, 我諗應該都有d人會識做挂...

唔會架!!!
我親眼見到有大肚婆讓座俾老人家, 架車迫爆仲要由中環返天水圍, 但個個係度訓覺、講電話打機, 完全無人理個大肚婆! 我同佢一齊企係近門口位, 我問佢OK嗎, 佢笑笑點頭, 我都好想出聲叫人讓返俾佢(但當時唔夠膽), 好彩過左西隧, 司機停車轉頭大聲問有冇人可以讓個位俾大肚婆座(因為我地企係車頭), 跟住就真係有個打地盤工的中年男人讓座, 果刻我覺得個司機好型好有正義感, 但你可以睇到大部份人都係無同理心架...........

Gdydis  無錯個個都係喥炸訓覺
個司機真係要讚讚讚  發表於 12-7-10 02:17

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆 小寶貝兒 的帖子

Hi, 小寶貝兒很久沒見你的 post,
好嗎?

男爵府

返工返學逼巴士地鐵個個都會攰嘅,但如果見到人地比自己更有需要,咪讓下人囉!如自己係大肚/老人又唔好老馮要人讓,始終大家都係俾咁多錢撘嗰程車,鬧人唔讓只顯得自己更冇品、更冇禮貌!

Gdydis  好多老人家真係老馮架,重好冇禮貌,讓比佢就笑kaka,唔讓比佢就罵你全家九代  發表於 12-7-10 02:22

男爵府

我諗我會讓, 至多自己小心D.......佢恃老賣老又好咩都好.....讓左心安理得

Gdydis  我都好想讓,但架車真係好chock為保亞B下次我都會學jm話:我再幫你問其他人  發表於 12-7-10 02:28

大宅

你唔洗理佢, 你大住個肚, 有咩理由要你讓位比佢, 就算係想人讓比佢坐, 都可以好聲好氣問人可否讓位比佢, 而唔係開口罵人 :;pppp:

呢d 老人家似老賣老, 最憎呢d 老人家, 我點都唔會讓比佢地, 佢地咁好"中"氣, 身體好好啦, 洗乜人地讓佢呀

我之前都試過, 6個幾月, 個肚都好大啦, 一睇就知係大肚架啦, 有個六十幾歲呀婆, 唔係太老, 佢企係我個位側邊, 佢愈企愈埋, 仲用個袋撞向我, 又yolk 來yolk 去, 好似想迫我起身咁
我立即用手頂住佢個袋, 另一隻手護住自己個肚

Gdydis  佢開頭問係好聲好氣架, 解釋完話我有BB讓唔到, 佢先開始玩變臉  發表於 12-7-10 02:34

大宅

係我就由得佢講啦。:;pppp:
自私d講句,BB先係咁重要

Gdydis  同意,如果同時間有個大肚婆同亞婆,我唔駛諗一定讓大肚婆,因為佢係2條命  發表於 12-7-10 02:38

伯爵府

畀面勳章

個阿婆似老賣老就緊架啦,但我想話,巴士近落車門口,路邊個兩個位,係好多老人家既"飛佛"位,因為方便落車嘛。所以好大可能,即使係其他人坐,佢亦一樣,只因佢只要呢個位mouth:

Gdydis  agree, 所以嚟緊我都唔會再坐個d位, 怕怕  發表於 12-7-10 02:40

男爵府

睛靈勳章

引用:+本帖最後由+Gdydis+於+12-7-9+02:47+編輯+

原帖由 Gdydis 於 12-07-09 發表

我本人係好原意讓位比老人家/大肚婆/手抱住BB或小朋友的爸爸媽 ...
我會同佢講我呢度有2條命,你賠唔起,叫佢揾第二個人讓座

Gdydis  咪係, 大肚婆有兩條命, 如果要讓, 我都係會讓大肚婆先, 有時可以好嚴重  發表於 12-7-10 02:42

別墅

呢種情況下讓俾佢對唔住自已同BB

呢D人,抵佢企係度冇人讓俾佢.

至憎D人老馮咁

Gdydis  agree!!!  發表於 12-7-10 02:43

珍珠宮

mei524 發表於 12-7-9 18:01
回覆 小寶貝兒 的帖子

Hi, 小寶貝兒很久沒見你的 post,
幾好呀~ 有心~ ^^
呢年幾要湊女, 有時上黎都係睇下, 未必有時間回, 最近囡囡冇咁痴身至可以上耐D~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

首頁

尾頁

跳至