跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友9月要選小學啦! 自行分配, 你會選那間呢?
心目中有 : 荃官, 深天, 思源, 伍小! 大家有什麼意見?

子爵府

畀面勳章

回覆 kc_united 的帖子

我應為最好選近屋企 唔使搭校車的.

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

你有幾多分!

子爵府

好難選, 入到任何一間都唔錯。

大宅

我應該都係會揀唔駛搭車既!

大宅

回覆:好頭痕呀! 9月自行分配, 大家會選那間呢?

我住麗城。

大宅

幼稚園校長叫我係自行分配時,選2線小學呀!如:柴小。佢話入到的機會會大好多。

karena1017  好少有人會自行撿柴小  發表於 12-7-23 22:19
Gloriasogashiwa  大仔當年15分選深天,1st round入咗.二仔先選深天,再叩思源-搬了屋, 步行10分鐘  發表於 12-7-13 12:12

大宅

引用:幼稚園校長叫我係自行分配時,選2線小學呀

原帖由 kc_united 於 12-07-10 發表
幼稚園校長叫我係自行分配時,選2線小學呀!如:柴小。佢話入到的機會會大好多。

...
我又唔係咁諗 橫掂都預左唔得 緊係博一博

稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

子爵府

畀面勳章

自選應該選心儀的學校. 日後萬一派唔到.叩門都有誠意分.

珍珠宮

tiffanylmc 發表於 12-7-11 10:44
自選應該選心儀的學校. 日後萬一派唔到.叩門都有誠意分.
有誠意都唔代表學校一定收咗果個小朋友, 因為好多家長同你一樣想法, 但叩門面試時3X-4X人去爭幾個叩門位, 總有小朋友唔入選.

Love and Kindness are never wasted.

禁止訪問

大宅

其實應該睇分數. 多分又係心怡學校唔洗諗...
如果間間一樣分又一樣, 睇最近. 有咩事都可以好快反到去.
如果你有決心, 就自行分配, 甲一, 乙一都要選同一間.
因為有d學校既扣門form係要有晒自行分配同大抽獎既copy...

FungC9  Agree!  這是合理做法...  發表於 12-9-17 01:22

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

如果得15分,唔好理就報最中意果間
跟本就撞彩,人地15分你又15分,總有人入到

如果20分就唔同,不過荃灣區20分正常都入到想入果間
反而係諗下想唔想小朋友讀呢間?
不過touch wood呢次中唔到,玩大抽獎仲c

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果有20分, 報深天定報石鐘山入的機會大D?

sasa0208  2間都入到....如無意外。2間都有15分入既,good luck呀  發表於 12-7-18 14:16

大宅

回覆 開心小花 的帖子

上年15分呢兩間都有機會喺自行階段抽, 你20分應該入梗, 睇你真係鍾意邊間多d.

開心小花  我揀近屋企個間.   發表於 12-7-19 10:14

大宅

B.B.Lam 的帖子

有冇人想報馬基?

大宅

回覆 ktdanielli 的帖子

馬基緊係有, 好多fans ga!

大宅

係呀!馬基好多fans! 派位又派得好好,但就遠d.

複式洋房

引用:其實應該睇分數.+多分又係心怡學校唔洗諗..

原帖由 marvinliu 於 12-07-17 發表
其實應該睇分數. 多分又係心怡學校唔洗諗...
如果間間一樣分又一樣, 睇最近. 有咩事都可以好快反到去.
如果 ...
甲一?乙一?自行分配同大抽獎有咩唔同,如果自己去考學校呢? 是否只可以考直資
同私立,資助同津貼都唔考得,仲要有果區地址。

大宅

我都好頭痛,海官我有20分,但最心儀石小,好多人叫我第一輪選海官之後再試叩石小。第一我怕官校太谷、多工課同D老師比較官僚,第二驚不是甲乙部選石小做第一就唔夠誠意。唉唔知點算

首頁

尾頁

跳至