自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

鉛筆傷口

各位媽咪,

請問被鉛筆拮到的傷口, 是否痊癒後會留下黑點, 有沒有方法清除?

謝謝!

大宅

Re: 鉛筆傷口

I want to know too... 小學時被同學用鉛筆拮到face, 直到現在仍留下黑點 :-(

複式洋房

I had the black color also in my right hand more than twenty years. so good luck to you.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 按此制進入我的拍賣場, 裡面包羅萬有,有興趣入啦睇吓啦。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

公爵府

我讀幼稚園時都試過, 到而家嗰點黑色嘢仲喺度, 冇淺過色, 冇變過!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我隻手都有喎! 我成日以為有小小鉛筆芯入咗去tim , 因為幼稚園o既事印象實在太模糊嘞!

別墅

ahanghangma,
我都有啊,係細個的時侯整到,又有黑點...
我問過醫生有關被鉛筆拮到的問題,醫生話除非見到鉛筆芯在傷口,否則唔會把傷口的黑點清除,因為會整到個傷口好大,會好痛.
醫生仲話鉛筆係graphite,即係carbon,唔洗擔心會中鉛毒.被鉛筆拮到痊癒後傷口會有黑點,只係外觀上的問題,對身體沒有太大的影響,醫生後來仲show左自己隻手給我睇,話自己細個的時候都被鉛筆拮到,但自己都沒有理,叫我唔洗擔心 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

我都有呀, 小學時被隔離位個同學用鉛筆拮我咀唇一下, e+ 仲有黑點.
O 仔於 2005 年 6 月 12 日出生, 出生時體重 2.905kg, 身長 46cm 大小姐於 2001 年 11 月 8 日出生, 出生時體重 3.220kg, 身長 49cm 歡迎到 O仔的家 一遊 歡迎參觀我的論壇!

子爵府

多謝各位的回應!
其實是仔仔不小心拮傷自己眉心, 痊癒後留下一大黑點, 真的不太好看, 想不到竟沒有方法清除.
細佬告訴我他隻手也曾拮傷, 他自己無聊時便磨那黑點, 磨損......痊癒.......磨損.......如是者重複幾次, 黑點居然消失了. 但這方法用在瞼上, 不毀容才怪. 不知用去斑用品有無效呢? 我都想幫仔仔試試.

首頁

尾頁

跳至