2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

今胎已經系第二胎,估唔到自己都好緊張.
依家37週2日,8月5預產期......每日起身我都會肚痛(想去大便感覺).時去到一時去唔到便便的.
每日都好多次宮縮,我覺得呢個月bb旭小左,唔知系唔系空間細左同埋頭仔已經落左去盤骨呢?
依個月我覺得腰同腳都好似好重咁,同埋最辛苦就系失眠,真系可以眼光光望天光嫁..
油有左到依家我都唔系重左好多,有駛過跌磅,呢胎我有貧血問題,一直都要食鐵丸,最擔心系醫生話怕我生bb個時會失血過多(因為我已貧血)有可能怕有生命危險,要輸血(講到我都好驚).
上胎我系39週到生我個仔仔,今胎唔知會唔會一樣呢.>?
有好多人話第二胎會比較快生得出,有冇經驗既媽媽唷?

有冇媽媽已經改好名la幫bb?因為出左世之後記得好似要系一個月之內要同佢拎出世紙嫁.

別墅

回覆:wing_lwy 的帖子

我個add同你一樣呀,除左冇貧血之外,其他都差唔多,已經幫bb改左名!

大宅

回覆 chachababy 的帖子

我依家呢胎應該系囡囡,我同老公都改好左名,但有兩個唔知要邊個好....
你系搵人改名定自己改嫁..??

複式洋房

我都仲有一個月,常睡得不好,成日覺得她壓住我的膀胱,現在只想bb 快d 又健康地出世。 諗左好幾個名,但仲未有定案。 定係搵人改名好?

大宅

我情況都差不多8月4預產期,昨晚又五點幾眼光光,又feel到子宮抽抽下,現在好緊

男爵府

瞓得差左~

兩隻腳輪流抽筋
情緒差,腰骨痛,成身肌肉很唔舒服
好想俾人打一身~
有好想CRY既感覺~
現在才35Weeks~

大宅

原來我地個個情況都差唔多,都系辛苦
我成日都想囡囡快的出世,因為真系太累喇。

別墅

引用:瞓得差左~兩隻腳輪流抽筋情緒差,腰骨痛,

原帖由 kvvvcheung 於 12-07-16 發表
瞓得差左~

兩隻腳輪流抽筋
same as u..
我都係35 week.你預產幾時?

男爵府

回覆 kumikooo 的帖子

830 ar~
how's about u?

男爵府

回覆:分享下大家最後一個月既感覺呀^^

我都係,眼光光!我地忍多一個月!努力

大宅

瞓得差左~兩隻腳輪流抽筋情緒差,腰骨痛,

原帖由 kvvvcheung 於 12-07-16 發表
瞓得差左~

兩隻腳輪流抽筋
我都係最後呢2個月情緒好暴躁,可能係因為太累,試過搭俾小朋友話我好肥、好炆、好想打佢幾巴

別墅

回覆 回覆:kvvvcheung的帖子

我係8月21 .催生期係29
但我成日形住佢會早出黎

別墅

回覆 回覆:bbtpp的帖子

我老公成日十問九唔應想星巴佢。超燥

大宅

kumikooo 的帖子

我8月14,我想阿b早一個禮拜出來、好想快d見佢

大宅

我覺得上天設計真奇妙,要媽媽陀到差唔多40週就自然瓜熟蒂落,太早的話會無咩懷孕感覺,但到左30幾週,你已經會累到想踢個B快d出來,無人會想50週懷孕,因為對身心精神都係種折磨。
我預產期8月3號,阿B已經唔係點郁,成日去醫生都check都話仲未得,頭仔唔落盆骨,我而家行路好墜,下腰背痛,成日去廁所,加上夏天好熱唔想出街,唔郁又俾醫生話我做乜唔行多d,郁兩郁又好快會累。
但最抵死係子宮仲未有出現收縮,而BB而家已經6磅半喇﹗我再唔生醫生話等到40週可能會上8磅好難生

別墅

回覆:wing_lwy 的帖子

我自己改,唔想搵人改呀!

別墅

回覆 回覆:wing_lwy的帖子

今日又發現爆多左紋丫!好hurt 丫jm你地有無??我係呢個月先開始有!一向都無事。。灰哂:;pppp:

大宅

我估好多媽媽都係夜晚失眠.. 因為我而家都係... 3點幾去完廁所就眼光光等天光...
跟住又要返工... 超累.....我8月1日開刀... 仲有個幾WEEK ~就見到BB LU~

我都改左名啦~~~~ HEHEEE....

大宅

回覆 SK19 的帖子

呢個月系好辛苦,但當我地生左之後就會好懷念有BB呢個過程嫁..^3^
大家一齊努力唷!

大宅

回覆 kumikooo 的帖子

點解會都覺得佢會早出黎>?系唔系有咩野先兆?
不過我都好想佢早D出黎牙^^好心急見到佢牙>3<

首頁

尾頁

跳至