意見反饋
義工

樓市動向 今日: 13|主題: 67086

估價未到價,咁買唔買呀?

子爵府

國民生產總值:10572

但係其他單位又真係叫緊咁上下價錢,仲成交到.
但測量行就估低成30萬,係20幾年居屋.

公爵府

國民生產總值:27357

好媽媽勳章

Re: 估價未到價,咁買唔買呀?

如果估唔到價, 你去銀行可能借唔足樓價的

如果你層樓買左 $120, 估價行估到$110
你都有可能要自己拎多 $10萬出黎的

不過都係個句, 買之前可以去左銀行做左預先批x先

子爵府

我都唔明,點解我搵兩間銀行估,都係估個個價.但個agent竟然同我講,佢地估到價,仲要係同一間bank估,會唔會差成30萬呀!我真係覺得佢搵笨.
你地點睇呀?
佢成日話市場係成呢D價.

複式洋房

國民生產總值:324

銀行預先批核都未能作準,要提供所有資料先至真,若不到價要抬錢上會,不要受欺騙 估價可到:http://evalue.hangseng.com/chi/

Mrssslui 寫道:
我都唔明,點解我搵兩間銀行估,都係估個個價.但個agent竟然同我講,佢地估到價,仲要係同一間bank估,會唔會差成30萬呀!我真係覺得佢搵笨.
你地點睇呀?

珍珠宮

國民生產總值:39362

個agent實係咁同你講啦. 仲要多成30萬出黎....點比呀?

侯爵府

國民生產總值:21395

你地點睇呀?

AGENT講既野, 係都好信?

佢緊係想你買啦, 買貴左, 估吾到價, 你要抬$上會之麻, 又吾係佢, 但係多30萬, 佢的commission又多d

如果真係同一間bank, 叫佢問搵邊個估價, 叫佢比埋contact你, 大家conference call啦, 或者比d supporting你看, 証明估到價.................

子爵府

我而家都唔係咁信佢,我決定搵過另一間agent去睇樓.真係激氣!

複式洋房

國民生產總值:269

Of course agent will said the price is higher la. They want you to buy the flat ga ma.
As what I know, bank have different valuer for the valuation. Except Hang Seng Bank, they do the valuation themselves so the valuation price will be a bit higher than other bank ga.

民房

國民生產總值:26

我都贊成未到價就不要買,不要相信那些經紀.

naw

別墅

國民生產總值:674

贊成 個價都未到即喺買貴咗啦,請問邊個屋苑呀?

該用戶已被刪除

別墅

國民生產總值:671

我而家都唔係咁信佢,我決定搵過另一間agent去睇樓.真係激氣!

wait wait la!

I'm trying to sell and buy at the same time ... the buying side always said lower lower or no one will buy my flat and the selliing side always said someone's going to buy the flat I like ... DON"T TRUST THEM AND SHOP AROUND!!! contact every agency even if they call you day and night! (I got more than 5 calls a day now ...)

大宅

國民生產總值:4010

我上次睇中左個單位,個經紀猛咁話叫我地快點下訂,因為好多個買家仲睇緊,又同我講好多間銀行都估到個價的。我唔係有錢人,當然去銀行問左價先啦!點知同個經紀講的完全唔同,銀行估唔足。
我於是就決定唔買啦!個經紀仲打黎話銀行估到價的,反問我問邊間銀行,其實我問左四間,無一間到價,佢都真係當我傻仔呀!跟住見我唔理佢,佢又打黎話好單位難救之類,又話有第二間地產的買家想出高d價。我便斬釘截鐵地同佢講,替我恭喜業主賣到個好價錢囉!佢先無再打黎。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.