單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

和你一樣十五分仲斷了一段4年婚姻

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 和你一樣十五分仲斷了一段4年婚姻

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

民房

我老公月頭已經搬走左, 一句離婚咁就了斷左我地11年既感情, 佢話我地性格不合喎, 唔想負責人, 我個囝聽日都1歲哪, 由我有左開始佢就唔理我, 果段日子係最難忘, 相反佢話要走我都無乜點留戀, 可能呢三年裡面我都好似係自己過咁, 都無乜等別既感覺。唯一就係覺得對個囝唔住, 比唔到一個完整既家佢。初頭同老公嘈過好多次日後佢要見個囝既次數同時間, 但諗深一層佢要見咪由佢囉, 我都唔想第日個囝怨我。順其自然啦。而家諗通可能真係我地真係唔夾, 分開左亦都未必係我既損失, 反而呢幾日我放鬆自己, 又做下facial, 又同朋友食下飯, 個囝就交左比個工人湊, 自己就就盡量放鬆, 心情都好d。佢又係一兩日就打黎問下個囝既情況, 我都好客氣咁當係朋友關心我個囝就答佢。我已經唔想佢怨或者憎呢個人. 無咁既心機, 為左個囝應該向將來着想下, 過一d令自己開心既日子。從來無諗過自己會做單親媽媽, 而家做左, 又唔覺得係乜野一回事咁。我地大家都會為將來加油, 哭哭碲碲過活其實係虐待緊自己。

複式洋房

當日那段婚姻令我患上抑鬱症,幾經辛苦再站起來時オ發現我的孩子絕對是需要一個健康快樂的媽媽多過一個表面完整的家。離了婚六年了,他只看過孩子們一次。亦未致電問候過,何等冷血,可想而知!雖然多年來很辛苦,返工、照顧孩子和家務每天不停重覆着。但看着他們的成長,實在很開心、滿足。將來我還可以自豪地告訴他們媽媽對你們的愛是無怨無悔的。
記着離婚亦不一定對孩子不好的,一個真正快樂的家才是他們最需要的。

禁止訪問

大宅

一份恆久和諧的婚姻, 是需要雙方, 不斷反省, 學習改善, 和努力維繫.
I already gave my best and I have no regrets at all 8-)

男爵府

我有個朋友同你一樣有了5個半月同老公離婚、現在佢同囡囡生活得好好、開頭一定覺得做什麼都做不到、但一定要學識"堅強"…凡事都有好一面!
努力、加油、"將來有好日子"!

子爵府

所以就算結左婚,做女人一定要有d私己錢,一定吾可以靠男人...咁可能吾會咁煩惱!!

男爵府

annie929

你老公只係對某女仔有一種好感就同你離婚,咁佢都好絕情......
其實我同你情況都好似,前前後後加埋都有18年,結左婚5年只有頭一年係開心,05年4月開始佢都係對個女仔有好感,仲搞到要離婚叫我放手比佢走,9月我比佢搬出去住左一個月,佢自己返黎就話唔想離婚,其實佢仲愛我同掛住我,但係10月仲一路同個女仔聯絡,因為我之前講好要我就要同個女仔絕交,10月20日我頂唔順,要佢即日搬走,同埋12月尾前要比離婚書我簽,仲有bb5月出世,佢同佢屋企人唔駛指意會見到bb一面,講真我真係做到好絕,而且佢知我講得出就會做到,可以話好好彩我博到囉,依家佢對我好好,又同個女仔絕交,一心一意咁對我同等bb出世!!!
記住呢個世界只有你自己先係最愛同錫自己,希望你都可以開心快樂去面對未來!!!充心祝福你同你仔仔!!! 加油

首頁

尾頁

跳至